Ποικίλες και αντικρουόμενες μεταξύ τους αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και σε κύκλους των θεσμών προκαλεί το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις απαιτήσεις που προβάλλουν οι δανειστές για τις τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες αφορούν τα κριτήρια επιλογής διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα, ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την κυβερνητική πρωτοβουλία να προχωρήσει σε νομοθέτηση των επίμαχων διατάξεων χωρίς πρότερη συνεννόηση με τους θεσμούς.
Ειδικότερα σε επιστολή του προς τον Νίκο Φίλη προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναίρεση ή τροποποίηση στον νόμο που να κριθεί ότι διασφαλίζει την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης, οι εταίροι θα διακόψουν την ομαλή πορεία του μνημονιακού προγράμματος.
Πιέσεις
Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές εντάσσουν την απάντηση του κ. Κοστέλο στο ευρύτερο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν διάφορα κέντρα, με σκοπό αφενός να φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης και αφετέρου να την υποχρεώσουν να ευθυγραμμιστεί με τις σκληρές μνημονιακές λογικές, όπως τις είχαν αποδεχτεί τις περισσότερες φορές οι προκάτοχοί της. Υπογραμμίζουν δε ότι ο κ. Κοστέλο υιοθετεί εν συνόλω την κριτική της αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνητικού σχεδίου για την εκπαίδευση.
Για τους παραπάνω λόγους οι ένοικοι του πρωθυπουργικού μεγάρου προβληματίζονται και δεν αποκλείουν τη σύγκρουση με τους δανειστές. Εκτιμούν δηλαδή ως πολύ πιθανό οι σχέσεις με την Αθήνα να διαταραχτούν πολύ σοβαρά το επόμενο διάστημα για μείζονα ανοιχτά ζητήματα, όπως π.χ. το ασφαλιστικό στο οποίο παραμένει η διάσταση απόψεων.
Η σκέψη που αναπτύσσουν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι η εξής: από τη στιγμή που οι εταίροι δεν διστάζουν να εκτοξεύσουν απειλές ακόμη και για δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, άσχετα με τη δημοσιονομική πολιτική, όπως αυτά του υπουργείου Παιδείας, τότε, λένε, στις μεγάλες και καυτές υποθέσεις μπορεί να προβλέψει κανείς τι στάση θα τηρήσουν για να επιβάλλουν τις θέσεις τους. Υπό το πρίσμα αυτό η Αθήνα προετοιμάζεται διά παν ενδεχόμενο.
«Προσβλητική»
Σε παράλληλο χρόνο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι δεν έχουν διάθεση να βάλουν «στο αρχείο» την απαίτηση του Ντέκλαν Κοστέλο, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και προσβλητική, αλλά προσανατολίζονται να σηκώσουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αναδειχτεί η τιμωρητική αντίληψη επιβολής μέτρων που διακατέχει μερίδα των ξένων επιτηρητών.
Από τη μεριά του ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» επισήμανε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με τους θεσμούς, είναι όμως επιβεβλημένο να παράγει νομοθετικό έργο σεβόμενο τις συνταγματικές επιταγές. «Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία σε συνεργασία με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ.
Είναι προφανές όμως ότι το υπουργείο Παιδείας είναι αναγκασμένο να νομοθετεί. Νομοθετεί, προκειμένου να αντιμετωπίζει επείγοντα λειτουργικά προβλήματα, με σεβασμό στη συνταγματική τάξη και τις υποχρεώσεις της χώρας. Και βεβαίως με ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο κ. Φίλης ανέφερε ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση μέσω του εθνικού διαλόγου, «ώστε η δημόσια εκπαίδευση να ξαναγίνει αντικείμενο του δημόσιου ενδιαφέροντος, καθώς και ουσιαστικός παράγοντας προκειμένου η χώρα να περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη».
Πάντως ο ίδιος ο Ντέκλαν Κοστέλο, που από χθες βρίσκεται στη χώρα μας, εμφανίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διαρροή του θέματος και την έκταση που έλαβε, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί «κουμπωμένος» στην πρώτη ημέρα των συνομιλιών με τους υπουργούς Οικονομίας και Περιβάλλοντος.
■ Αφορμή για νέα επίθεση προς την κυβέρνηση βρήκε η Ν.Δ. συμφωνώντας με τις επιφυλάξεις του κουαρτέτου, με τον βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. ότι επιθυμεί την επιστροφή της χώρας στην κουλτούρα του κομματικού κράτους.
■ Κατανόηση στο βέτο των δανειστών έδειξε και το Ποτάμι, κρίνοντας μέσω του Γ. Μαυρωτά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρατηγεί την απαίτηση για ‘‘αποπολιτικοποίηση’’ της δημόσιας διοίκησης και απ’ ό,τι φαίνεται μας έχουν πάρει χαμπάρι οι θεσμοί».
■ Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξαν τη σιωπή, αποφεύγοντας να προβούν σε κάποιο σχόλιο.