Νέο «πονοκέφαλο» προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των μέτρων που θα συνεπάγεται εφόσον κλείσει – όπως όλα δείχνουν – η συμφωνία με τους θεσμούς.
Στο αντάρτικο βγαίνουν ήδη ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές που είτε αναλογίζονται το πολιτικό κόστος της υπερψήφισης μίας τέτοιας συμφωνίας, είτε έχουν εξ αρχής διατυπώσει διαφορετική άποψη για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις αναμένονται και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που εκτός μεγάλου απροόπτου συνεδριάζει εντός της ημέρας.
Με τους περισσότερους εκ των βουλευτών να αναμένουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ζητώντας επιτακτικά να περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακή βοήθεια, κάτι που θα άμβλυνε ίσως τις ενστάσεις τους, η κυβέρνηση φροντίζει ήδη να στείλει ‘προειδοποιητικά πυρά’, δίνοντας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία επί της συμφωνίας.
Το δίλημμα που θέτει δια κορυφαίων στελεχών της συνοψίζεται στην φράση «υπερψήφιση ή εκλογές», ενώ σενάρια σχηματισμού άλλων πλειοψηφιών πέραν της λαϊκής εντολής με πρωθυπουργό «παντός καιρού» τον Αλέξη Τσίπρα, απέκλεισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Οι προειδοποιήσεις πάντως, δεν έκαμψαν βουλευτές που αντέδρασαν ήδη στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην στάση που θα κρατήσουν υπουργοί και βουλευτές με ‘ειδικό βάρος’, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Με μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο», υποστήριξε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας πως για να βγει η χώρα από την κρίση, απαιτείται απαραιτήτως να τερματιστεί η λιτότητα, να υπάρξει ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, αλλά και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
«Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές», υποστήριξε από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ με ‘γρίφους’ τοποθετήθηκε στο θέμα της συμφωνίας η πρόεδρος της Βουλής.
«Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μία ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων», είπε κατά τη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου, χαρακτηρίζοντας την κυπριακή εμπειρία ως πολύτιμο στοιχείο για τη στάση που θα κληθούν όλοι να κρατήσουν σύντομα.
Σχολιάζοντας δε τα σενάρια περί Grexit, η κ.Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως «ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε ως μέσο επίτευξης της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών (σ.σ. το ευρώ) χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού, εναντίον των λαών, εναντίον των κοινωνικών και με θύμα τα δικαιώματά τους και τη Δημοκρατία».
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μίλησε για την επικείμενη συμφωνία ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, κάνοντας λόγο για «μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας» και ζητώντας δημοψήφισμα για να απαντήσει ο λαός αν το δέχεται ή όχι. «Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά», είπε, καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πώς φτάσαμε ως εδώ.
Βέβαιος ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν θα επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε έναν νόμο και ένα άρθρο, εμφανίστηκε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει ‘όχι’ σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως αν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει, προειδοποιώντας μάλιστα εμμέσως ότι δεν θα παραδώσει και την έδρα του.
Επιφυλακτικός εωσότου δει τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή πολιτική εμφανίστηκε ο Στάθης Λεουτσάκος που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Σε κάθε περίπτωση μίλησε για ‘ετεροβαρή’ μέτρα που καταδεικνύουν τα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωζώνης και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αφήσει να περάσει από αυτήν κανένας εκβιασμός. «Δεν μπορεί να εκβιαστεί ένας λαός από ένα ψευτοδίλημμα. Πάνω από όλα η λαϊκή κυριαρχία», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, «πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους», αναρωτήθηκε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Λαπαβίτσας που εκλέγεται στην Ημαθία, κατηγορώντας τους δανειστές ότι απαιτούν πλήρη παράδοση.
«Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να ‘καλλωπιστούν’, δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν», είπε η Ελένη Σωτηρίου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές κατά όσων προχωρούν σε τέτοιες επιλογές, για την ευθύνη που συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις η κατάθεση τέτοιων μέτρων.
Στη διαφορά των μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε ο βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Ζερδελής, αναφερόμενος ειδικά στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, που εφόσον καταργηθεί, αναμένει σαφή αντισταθμίσματα για τους κατοίκους τους.
«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνία, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης, εφόσον δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές.
Με ένα σύντομο σχόλιο στο Facebook σχολίασε την επικείμενη συμφωνία ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. «Το ‘there is not alternative’ (σ.σ. δεν υπάρχει εναλλακτική) δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της Αριστεράς…», έγραψε. «Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί», ήταν αντίστοιχα το διαδικτυακό μήνυμα του Δημήτρη Κοδέλα.
Την ίδια ώρα, σφοδρή ήταν η αντίδραση της κομουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τη ‘νέα μνημονιακή συμφωνία’.
real.gr