Ένας χρόνος χωρίς τον Πέτρο Θέμελη και υποσχέσεις για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Γράφει η  Αντωνία Μπούζα

Πέρασε ένας χρόνος από την απώλεια του οραματιστή και άκρως επιχειρησιακού Αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος με όρεξη και μεράκι, γνώσεις και απίστευτη επάρκεια,  κατάφερε την ανάδειξη, ανασκαφή, αναστήλωση, έρευνα, μέχρι και την εξωστρέφεια της καλύτερα σωζόμενης πόλης του 4ου π.χ. αιώνα , της Αρχαίας Μεσσήνης, στην οποία αφιερώθηκε με αυταπάρνηση, μέχρι το τέλος της ζωής του,

Ο εμβληματικός αυτός αρχαιολογικός χώρος, χάριν στην επιμονή και συνεχή πίεση προς την Πολιτεία  για ενίσχυση , χρηματοδότηση και υλοποίηση  συνοδών έργων από τον αείμνηστο Π. Θέμελη, στέκεται σήμερα περήφανα στη Μεσσηνιακή γη και διεκδικεί αυτό που του αρμόζει. Δηλαδή την ειλικρινή και ουσιαστική στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας .

Όμως το Υπουργείο Πολιτισμού, που έχει και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάδειξης και κατασκευής έργων που θα ενισχύσουν πολιτιστικά τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, ως συνήθως είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  Λακωνία , όπου μετά από 6 χρόνια διακυβέρνησης, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης , παρά τη βούληση γενικά της Αυτοδιοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας, πασχίζει από το 1995 να προχωρήσει τα αναγκαία βήματα προς την ολοκλήρωσή του.

Στην πρώτη γραμμή πολλά λόγια, υποσχέσεις, επισκέψεις , φωτογραφίες , σωρηδόν δελτία τύπου, αλλά  στην πραγματικότητα, το έργο κινείται  προς την πιθανή ολοκλήρωσή του, με αργούς, βασανιστικούς ρυθμούς.

Κάποιοι έχτισαν κυριολεκτικά καριέρες γύρω από την υπόθεση του νέου Μουσείου Σπάρτης με τις συνεχείς υποσχέσεις για την κατασκευή του, αλλά μόνο μετά τη γενική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας , έγιναν επιτέλους κάποιες ανακοινώσεις για ένταξη στο σύνολό του στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού  και την υπόσχεση χρηματοδότησής του, με προϋπολογισμό 31.769.852,67 ευρώ.

Μένει βέβαια, να τηρηθεί η υπόσχεση και να δημοπρατηθεί ως έχει ανακοινωθεί, εντός του 2024. Προτρέχοντας η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο αρμόδιος χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας τέλη Σεπτέμβρη τ.ε.,  εν είδει κυβερνητικού εκπροσώπου ευχαριστεί δημόσια και με πρωτοφανή υπερβολή το Υπουργείο για όσα ΘΑ πράξει σχετικά με την πιθανή χρηματοδότηση.

Από καρδιάς εύχομαι να ανεγερθεί τελικά το Μουσείο αυτό, διότι κάποια στιγμή πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά ως Χώρα,  στο σπουδαίο κληρονομικό μας  Brand , δηλ. τον πολιτισμό μας.

Επανερχόμενη στην Αρχαία Μεσσήνη και με δεδομένο πως σήμερα όλα σχεδόν τα μεγάλα δημόσια έργα του τόπου μας , ενταγμένα σε προγράμματα , δημοπρατημένα και έχοντας ξεκινήσει, παραμένουν πάνω από έτος χωρίς ροή χρηματοδότησης, την οποία παραδόξως παρακρατεί η Πολιτεία , ανησυχώ για την πορεία και του νέου και απόλυτα αναγκαίου Μουσείου της  Αρχαίας Μεσσήνης.

Είναι ολοφάνερο πως ο μόνος αυτοδιοικητικός θεσμός που αγωνιά για το έργο αυτό είναι ο Δήμος Μεσσήνης, που θέλει πραγματικά την υλοποίησή του, διότι έχει να κερδίσει πολλά η ευρύτερη περιοχή,  αλλά οι λοιποί ομιλούντες που έχουν μόνο στόχο να εκθειάζουν τους κυβερνητικούς παράγοντες , που  κυριολεκτικά τους τοποθέτησαν σε θέσεις και αξιώματα , δεν είναι αξιόπιστοι σε όσα υποστηρίζουν.

Απέχει παρασάγγας η κατασκευή από την έναρξη των μελετών και όσα ακόμη πρέπει να προηγηθούν. Λόγια που ψελλίζονται περί της  οσονούπω έναρξης της αναγκαίας  αρχιτεκτονικής μελέτης , συνεπικουρούμενα μάλιστα και από βουλευτές καταγόμενους από την ευρύτερη περιοχή , που μέχρι χθες έβλεπαν τον αείμνηστο Θέμελη να παλεύει για τα αυτονόητα , χωρίς να βρίσκει την πρέπουσα ανταπόκριση , προκαλούν τους πολίτες.

Κάπως έτσι απαξιώνεται δυστυχώς η πολιτική και οι πολιτικοί που  τάζουν πολλά και διάφορα και θεωρούν πως μόνο η άπραγη παρουσία τους, αρκεί στον τόπο μας.

Ελπίζω το μνημόσυνο στη μνήμη του αειμνήστου Πέτρου Θέμελη, να αποτελέσει την  απαρχή της προτεραιοποίησης  αναγκαίων έργων πρόσβασης, μουσείου κλπ  στην Αρχαία Μεσσήνη και όχι απλώς μία από τα ίδια , δηλ. υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα .


Η Αντωνία Μπούζα είναι Υπεύθυνη Συντονίστρια για οργάνωση – Υλοποίηση στόχων σχεδιασμού Π.Ε. Μεσσηνίας – Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.