Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υποβάθμιση και τελικά η εξαφάνιση των ΤΕΙ;
Για υποβάθμιση των ΤΕΙ κάνει λόγο σε δελτίο τύπου η Σύνοδος των Προέδρων – Αν. Προέδρων και υπογραμμίζει ότι, «οι χειρισμοί της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στα ΤΕΙ έχει πλέον φθάσει στα όρια του εμπαιγμού.»
Χαρακτηριστεί αναφέρονται τα εξής:
«Γίνεται πλέον σαφές ότι στόχος της Κυβέρνησης, παρά τα καθησυχαστικά λεγόμενα περί συναίνεσης κλπ. από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, είναι ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των ΤΕΙ, με την τακτική του ‘διαίρει και βασίλευε’ δηλαδή Επιλεκτική ‘συγχώνευση-πανεπιστημιοποίηση’ Ιδρυμάτων, επιλεκτική ‘πανεπιστημιοποίηση’ Τμημάτων, καθώς και τακτική του ‘δούρειου ίππου’ δηλαδή της εισαγωγής των διετών προγραμμάτων σπουδών στα ΤΕΙ, χωρίς καμία προϋπόθεση ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των Ιδρυμάτων (μετονομασία, διδακτορικά), παρά το γεγονός ότι με τον Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα στις τρεις τελευταίες Συνόδους συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση των διετών σπουδών μαζί με την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση.
Τελικό «χτύπημα» με βάση αυτόν το στόχο είναι το νέο μισθολόγιο των Καθηγητών ΑΕΙ, που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 12 Μαΐου στη Βουλή. Στο μισθολόγιο αυτό φαίνεται με σαφήνεια η πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει αυτή τη φορά το Διδακτικό – Ερευνητικό προσωπικό των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ακαδημαϊκά.
Στο Νομοσχέδιο οι Καθηγητές του Τεχνολογικού Τομέα των ΑΕΙ όχι μόνο διαφοροποιούνται απαράδεκτα από εκείνους του Πανεπιστημιακού τομέα που έχουν τα ίδια ακριβώς προσόντα αλλά, το χειρότερο, ταυτίζονται με τους διδάσκοντες Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που δεν είναι ΑΕΙ όπως αυτά ορίζονται από τον 4009/11, αλλά και δεν διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα (διδακτορικό για όλους).
Στον βασικό μισθό διατηρείται αδικαιολόγητη διαφορά 10% μεταξύ του Καθηγητή Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, αλλά αυτό που είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αφορά στο ονομαζόμενο «ειδικό επίδομα διδασκαλίας και έρευνας». Το επίδομα αυτό για τον Καθηγητή ΤΕΙ (Α΄βαθμίδα) είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό του πανεπιστημιακού ΛΕΚΤΟΡΑ (Δ΄ βαθμίδα )!!Όμως, οι Καθηγητές των ΤΕΙ εκλέγονται και κρίνονται για την εξέλιξή τους σύμφωνα με το ίδιο νομικό πλαίσιο και τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με το ΔΕΠ των Πανεπιστημίων. Έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποχρεώσεις σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (4009/11), ο οποίος προβλέπει ότι ανήκουν σε δύο παράλληλους κλάδους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Αυτού του είδους η υποβάθμιση (όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως ακαδημαϊκή, αξιοκρατική αλλά και ηθική) είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και υλοποιεί πλέον, απροειδοποίητα και χωρίς την παραμικρή έννοια διαβούλευσης, τις προθέσεις της κυβέρνησης όχι μόνο να υποβαθμίσει τους Καθηγητές αλλά και το συνολικό status των ΑΕΙ του Τεχνολογικού Τομέα.
Οι διοικήσεις και ασφαλώς όλο το προσωπικό των ΤΕΙ βρίσκονται σε εγρήγορση και απέναντι σε όλα αυτά και δεν θα επιτρέψουν τέτοιου είδους οικονομική, ακαδημαϊκή και ηθική υποβάθμιση, όχι μόνο του ερευνητικού-διδακτικού προσωπικού, αλλά των ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα, των σπουδών, των φοιτητών και των Πτυχιούχων τους.
Μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι δεν είναι αποδεκτή αυτή η υποβάθμιση, ο κατακερματισμός και ουσιαστικά το γκρέμισμα και η εξαφάνιση αυτού του πυλώνα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που έχει δομηθεί με γνώση και κόπο ως μοχλός ανάπτυξης της Χώρας μας και κυρίως των Περιφερειών της, ενώ θα εξακολουθεί να υπάρχει και να είναι μοχλός ανάπτυξης για όλες τις υπόλοιπες (κανονικές) Ευρωπαϊκές Χώρες και μάλιστα με τη σαφή και διακριτή ονομασία: Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.»