Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: η Δικαιοσύνη ζημιώνεται από την πολιτική αντιπαράθεση

«Η Δικαιοσύνη ζημιώνεται όσο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όταν χρησιμοποιείται ως μέσο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων. Η εδώ και δεκαετίες χρησιμοποίησή της κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε την διαφθορά εξάλειψε, ούτε την πολιτική ηρεμία επέφερε», υπογραμμίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στο ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Όπως αναφέρουν, «θεωρούμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η τυφλή επιθετική ρητορική και η χειραγωγούμενη δημαγωγία απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις δημιουργεί μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοσύνης και συνήθως αποτελεί προάγγελο μιας αυταρχικής πολιτικής. Αντίθετα η απόλυτα θεμιτή κριτική σε δικαστικές αποφάσεις και ο έλεγχος των εξουσιών είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας».

Απαιτούν την αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την Δικαιοσύνη, την αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και την κρατική μέριμνα για άμεση αποκατάσταση ζημιών σε δικαστικά κτίρια μετά από βομβιστικές επιθέσεις.

Κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων διατύπωσε μετά από συζήτηση και ψηφοφορία τις θέσεις της επί των προταθέντων από τα πολιτικά κόμματα συνταγματικών αλλαγών στα άρθρα που αφορούν την Δικαστική Εξουσία. Ζητάει να ληφθούν υπόψη οι κάτωθι προτάσεις της κατά την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης:

Για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: Να γίνει αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση. Ειδικότερα, επιλογή από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προεπιλογή από εκλεκτορικό σώμα. Κατά την διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Βουλής και μετά από επιστημονικό διάλογο η διατύπωση της τελικής θέσης της ΕΔΕ να γίνει από την Γενική της Συνέλευση.

Για τα όρια συνταξιοδότησης: Να μη γίνει καμία αλλαγή στα υφιστάμενα όρια.

Για την απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών σε άλλες θέσεις επί 2ετία μετά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Σώμα: Να μην καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση, ούτε θέση σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Για την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων: Να παραμείνει η διάταξη του άρθρου 93 παρ. 3 ως έχει.

Για το επιτρεπτό της απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς: Να εισαχθεί διάταξη στο άρθρο 23 παρ. 2 που να ορίζει «Η διακοπή συνεδριάσεων των Δικαστηρίων ως μορφή συλλογικής διαμαρτυρίας των δικαστικών λειτουργών δεν συνιστά απεργία».

Για την κατάργηση του Μισθοδικείου: Να καταργηθεί και να ανατεθεί η αρμοδιότητα στο Α.Ε.Δ.

Για την κατάργηση του διάχυτου Συνταγματικού ελέγχου των νόμων: Δεν συμφωνούμε

Για τις διατάξεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εισαγωγή ηλεκτρονικών τεχνολογιών, την κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων και την εκδίκαση εφέσεων από πολυμελή Δικαστήρια: Δεν αποτελούν θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και πρέπει να ρυθμιστούν από τον κοινό νομοθέτη.

Για την έκφραση γνώμης από τους δικηγορικούς συλλόγους ενώπιον του Α.Δ.Σ. για την υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών: Δεν συμφωνούμε

Για την κατάργηση της παρέμβασης του Υπουργού Δικαιοσύνης στις προαγωγές και στα πειθαρχικά των δικαστικών λειτουργών: Συμφωνούμε

Για την κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης: Δεν συμφωνούμε.

πηγή