Έρχονται ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα από τον Ιανουάριο του 2015

ika oaeeY­πό το δια­ρκές βά­ρος της ση­μαν­τι­κής ε­πι­βά­ρυν­σης που προ­κα­λεί στα δη­μο­σι­ο­νο­μι­κά η χρη­μα­το­δό­τη­ση του συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κού συ­στή­μα­τος, η ο­ποί­α αν­τι­στοι­χεί στο 17% του Α­ΕΠ, και υ­πό την πί­ε­ση της δι­α­τή­ρη­σης των συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κών δα­πα­νών στα υ­ψη­λό­τε­ρα, για τα κρά­τη-μέ­λη της Ε.Ε. ε­πί­πε­δα, το Δι­ε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μεί­ο με την 5η έκ­θε­ση α­ξι­ο­λό­γη­σης κα­λεί τις Αρ­χές της χώ­ρας να ξε­κι­νή­σουν σύν­το­μα τη δι­α­δι­κα­σί­α για μια νέ­α συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση, η ο­ποί­α θα τε­θεί σε ι­σχύ α­πό 1.1.2015.

Ε­στι­ά­ζον­τας την κρι­τι­κή του στις υ­ψη­λές κρα­τι­κές ε­πι­χο­ρη­γή­σεις προς τους α­σφα­λι­στι­κούς φο­ρείς, το ΔΝΤ υ­πεν­θυ­μί­ζει την α­δύ­να­μη σύν­δε­ση ει­σφο­ρών – πα­ρο­χών και τις ει­δι­κό­τε­ρες στρε­βλώ­σεις που προ­κα­λούν­ται, ό­πως α­να­φέ­ρει, στον φο­ρέ­α των ε­λεύ­θε­ρων ε­παγ­γελ­μα­τι­ών. Μά­λι­στα, κα­λεί σε αν­τι­με­τώ­πι­ση των α­νοι­κτών προ­βλη­μά­των του α­σφα­λι­στι­κού «μέ­σα στους ε­πό­με­νους μή­νες». Προς τού­το και πα­ρά την πα­ρα­δο­χή ό­τι «οι προ­ο­δευ­τι­κές μει­ώ­σεις μέ­χρι το 2010 στό­χευ­σαν στις υ­ψη­λό­τε­ρες συν­τά­ξεις και συ­νέ­βα­λαν μα­κρο­πρό­θε­σμα στον πε­ρι­ο­ρι­σμό της δα­πά­νης», το ΔΝΤ ζη­τεί τώ­ρα να ο­λο­κλη­ρω­θεί μέ­χρι τον Σε­πτέμ­βριο μια νέ­α α­να­λο­γι­στι­κή με­λέ­τη, η ο­ποί­α θα προ­σμε­τρά τη βι­ω­σι­μό­τη­τα ό­λου του α­σφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος (για κύ­ρι­ες, ε­πι­κου­ρι­κές και φο­ρείς πρό­νοι­ας). Εί­ναι δε α­ξι­ο­ση­μεί­ω­το ό­τι στη με­λέ­τη οι α­να­λο­γι­στι­κές προ­βο­λές προ­τεί­νε­ται να γί­νουν ό­χι μό­νο α­νά Τα­μεί­ο αλ­λά και α­νά «ει­σο­δη­μα­τι­κή ο­μά­δα α­σφα­λι­σμέ­νων». Ει­δι­κό­τε­ρα, στο προ­τει­νό­με­νο χρο­νο­δι­ά­γραμ­μα ε­νερ­γει­ών για την προ­ε­τοι­μα­σί­α της νέ­ας με­ταρ­ρύθ­μι­σης πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται τα ε­ξής:

1. Για τις κύ­ρι­ες συν­τά­ξεις: Μέ­χρι και τα τέ­λη Ι­ου­νί­ου πρέ­πει να έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί η δι­α­δι­κα­σί­α ε­ναρ­μό­νι­σης ει­σφο­ρών – πα­ρο­χών. Ε­ως τον Ο­κτώ­βριο πρέ­πει να έ­χει γί­νει ο σχε­δια­σμός για τις «πα­ρα­με­τρι­κές βελ­τι­ώ­σεις» του συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κού συ­στή­μα­τος με στό­χο η νο­μο­θέ­τη­ση των ρυθ­μί­σε­ων να έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί έ­ως τον Νο­έμ­βριο. Ε­φαρ­μο­γή του νέ­ου νό­μου α­πό την 1.1.2015. Δεν α­πο­σα­φη­νί­ζε­ται ποι­ο θα εί­ναι το πε­ρι­ε­χό­με­νο των πε­ρι­με­τρι­κών αλ­λα­γών, ε­άν δη­λα­δή η «ε­πί­τευ­ξη της α­να­λο­γι­στι­κής δι­και­ο­σύ­νης» θα α­φο­ρά τη μεί­ω­ση των συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κών πα­ρο­χών (σε ε­ναρ­μό­νι­ση με τις ει­σφο­ρές) ή την αύ­ξη­ση των η­λι­κια­κών ο­ρί­ων.

2. Για τις ε­πι­κου­ρι­κές συν­τά­ξεις και τα τα­μεί­α ε­φά­παξ: Α­πό την 1.1.2015 τα ε­πι­κου­ρι­κά τα­μεί­α και τα τα­μεί­α πρό­νοι­ας θα χρη­μα­το­δο­τούν­ται μό­νο με ί­δια μέ­σα χω­ρίς πρό­σθε­τη κρα­τι­κή ε­πι­χο­ρή­γη­ση. Η­δη α­πό την 1.7.14 θα ε­φαρ­μό­ζε­ται η ρή­τρα μη­δε­νι­κού ελ­λείμ­μα­τος, ε­νώ α­πό το τέ­λος Ι­ου­νί­ου προ­βλέ­πε­ται και η κα­τάρ­γη­ση ό­λων των πό­ρων (ε­πι­βα­ρύν­σε­ων) που χρη­μα­το­δο­τούν τις ε­πι­κου­ρι­κές συν­τά­ξεις.

3. Για τους κοι­νω­νι­κούς πό­ρους που χρη­μα­το­δο­τούν τις συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κές πα­ρο­χές: Σύμ­φω­να με την έκ­θε­ση α­ξι­ο­λό­γη­σης του ΔΝΤ, «θα ε­πα­νε­ξε­τα­στεί μέ­χρι τον Σε­πτέμ­βριο του 2014 και θα νο­μο­θε­τη­θεί μέ­χρι τον Νο­έμ­βριο του 2014 η κα­τάρ­γη­ση των πό­ρων με τους ο­ποί­ους χρη­μα­το­δο­τούν­ται συν­τά­ξεις» α­φού ε­ξε­τα­στεί ο τύ­πος χρη­μα­το­δό­τη­σης των Τα­μεί­ων (εί­τε με αύ­ξη­ση των α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών εί­τε με μεί­ω­ση των συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κών δα­πα­νών). Η έκ­θε­ση εί­ναι σα­φής πως σε αυ­τό το πλαί­σιο πρέ­πει να ε­ξε­τα­στεί και το αγ­γε­λι­ό­ση­μο, λαμ­βά­νον­τας υ­πό­ψη τα στά­δια και τις ο­δη­γί­ες του Ο­Ο­ΣΑ.

4. Για τις α­σφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές: Προ­τεί­νε­ται η πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση κα­τά ε­πι­πλέ­ον 1 πο­σο­στια­ία μο­νά­δα (πέ­ραν της μεί­ω­σης των 3,9 πο­σο­στια­ίων μο­νά­δων α­πό 1.7.14) με δη­μο­σι­ο­νο­μι­κά ου­δέ­τε­ρο τρό­πο και α­φού προ­η­γου­μέ­νως (μέ­χρι τέ­λη Ι­ου­νί­ου) ε­πα­νε­ξε­τα­στούν οι ε­πι­πτώ­σεις α­πό τη μεί­ω­ση των ει­σφο­ρών στα η­με­ρο­μί­σθια, την α­πα­σχό­λη­ση και τα δη­μό­σια οι­κο­νο­μι­κά.

kathimerini.gr