Αίτημα πενταμερούς από Αλέξη Τσίπρα

tsipras005Η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους 3 έως 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης από την 5μερή συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η οποία αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, ώστε να υπάρχει περιθώριο να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα και σε επίπεδο συνόδου. Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και έθεσε το αίτημα της 5μερούς συνάντησης με τη συμμετοχή του ιδίου, της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός προσδοκά να αποσπάσει συμφωνία σε ένα πλαίσιο το οποίο θα ορίζει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να ανοίγει τη χρηματοδότηση μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων από την ΕΚΤ. Οσον αφορά για το τι είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να δεχθεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουν και οι εταίροι, πέραν αυτών που βάζει στο τραπέζι η Αθήνα, αλλά και να συζητήσει την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινη γραμμή» είναι η υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. «Συζητάμε όλα τα υπόλοιπα, με αφετηρία την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και όσα δεσμευθήκαμε τότε», αναφέρει σχετικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκεκριμένη συνάντηση πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ την προσεχή Δευτέρα, ώστε το ελληνικό αίτημα για χρηματοδοτική «ανάσα» να περάσει από μια συλλογική διαδικασία και να μη φανεί ότι για την παροχή ρευστότητας είναι απαραίτητη η «διαμεσολάβηση» της Γερμανίδας καγκελαρίου. Πάντως, το αίτημα της Αθήνας για την 5μερή συνάντηση μάλλον δυσαρέστησε τις Βρυξέλλες. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη χαρακτήριζαν λανθασμένη κίνηση από την πλευρά του κ. Τσίπρα, καθώς σπεύδει ο ίδιος –που μέχρι πρότινος μιλούσε για ανάγκη συλλογικής λειτουργίας των θεσμών της Ε.Ε.– να ξεχωρίσει δύο κράτη-μέλη από τα υπόλοιπα (Γερμανία – Γαλλία), δεν είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά και, τέλος, αν το αίτημα της Αθήνας αφορά χρηματοδότηση, αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση η οποία δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Ασφυκτικό κλίμα

Πάντως, η Αθήνα σπεύδει να επισημάνει ότι η διακοπή της ρευστότητας έχει διαμορφώσει ασφυκτικό κλίμα, ενώ ανώτατα κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν ότι έχει διαμηνυθεί προς τους εταίρους πως, σε περίπτωση αδιεξόδου, η κορυφαία προτεραιότητα είναι οι ανάγκες που έχει η χώρα και εξέφραζαν αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει ρήξη και συνακόλουθο πιστωτικό γεγονός.

Εντύπωση προκαλεί, στο πλαίσιο αυτό, χθεσινή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, γνώστη του κλίματος των Βρυξελλών, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «σήμερα είμαστε μόνοι μας. Και στους 19 της Ευρωζώνης και στους 28 της Ε.Ε.», αμφισβητώντας ουσιαστικά ότι υπάρχει από οποιαδήποτε πλευρά διάθεση υποστήριξης της Αθήνας. Μίλησε δε για «έντιμο συμβιβασμό», που σημαίνει ότι «δεν πετυχαίνω το 100% των στόχων μου. Σε κάποια πράγματα κάνω υποχωρήσεις, αλλά βελτιώνω αυτό που παρέλαβα».

kathimerini.gr