Γιατί επέλεξε ο πρωθυπουργός να κάνει την ανακοίνωση του ονόματος την Τετάρτη
Σε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατία την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εδώ και κάποιες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης είχε καταλήξει στο όνομα της κ. Σακελλαροπούλου. Έψαχνε όμως την κατάλληλη στιγμή για την ανακοίνωση.
Ο πρωθυπουργός εξέταζε την ιδέα να το ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες αλλά το πλάνο ανατράπηκε όταν έμαθε ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα αναχωρούσε για επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία προκειμένου να συναντήσει τον ομόλογό του Μάικλ Ντ. Χίγκινς.
Θα ήταν άκομψο να προβεί σε διάγγελμα την ώρα που ο μέχρι σήμερα αρχηγός του κράτους θα βρισκόταν σε ταξίδι και δη εκτός Ελλάδος. Έτσι, αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να γίνει η ανακοίνωση χθες και για το λόγο αυτό κλήθηκε αργά το απόγευμα στην Ηρώδου Αττικού το συνεργείο της ΕΡΤ.
Στο διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η απόφασή του δεν ήταν εύκολη. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού. Η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Πρόοδος, ωστόσο, είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μάς καλούν στην μεγάλη υπέρβαση.
Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.
Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος.
Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως.
Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια.
Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία».
ΠΗΓΗ:newsbeast