Αλ. Τσίπρας: Σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. των αδειών

Δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.

tsipras-dethΟ κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Επιπλέον, μέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πώς θα κατανεμηθούν οι προσλήψεις:

  • Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
  • Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
  • Την πρόσληψη 760  ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
  • Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
  • Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
  • Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκατ. ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.

Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης:

  • Γενικεύεται το Ολοήμερο Σχολείο – όχι μόνο το 1/3 των δημοτικών αλλά όλα θα μπορούν να λειτουργούν ως Ολοήμερα, είπε ο Πρωθυπουργός.
  • Αλλάζει ο τρόπος εξετάσεων στα γυμνάσια.
  • Κατασκευάζονται νέες φοιτητικές εστίες.
  • Ιδρύονται 7.000 μαθητικές βιβλιοθήκες.
  • Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% πάνω από πέρσι), σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι στην Ειδική Αγωγή έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% πάνω από πέρσι).
  • Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια κ ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017), συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
  • 2.700 φοιτητές – που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια – θα πάρουν υποτροφία ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν φυσικά του Επιδόματος Ενοικίου το οποίο διατηρήσαμε.
  • Εξασφαλίζονται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, νέες Τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας.

Παρεμβάσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης προανήγγειλε επίσης από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί. «Και προειδοποιώ: Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν  γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει», είπε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων,  όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. «Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα», συμπλήρωσε.

Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Επίθεση σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 81ης ΔΕΘ, καταλογίζοντας τους καταστροφικές επιλογές. «Σε πέντε χρόνια καταστράφηκε το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας» τόνισε ο πρωθυπουργός και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «πλέον οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε φίλη χώρα. «Μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί» είπε  και πρόσθεσε πως η Ρωσία παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή, ενώ συμπλήρωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει να έχει συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει»

Όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο αποδεικνύει ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα – παρίας. Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη», είπε, κάνοντας λόγο για στρατηγικές επιλογές.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς,  μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» είπε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για 3%  πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων Ευρώ», συνέχισε.

naftemporiki.gr