Αλ. Χαρίτσης: «Απέναντι στις πρακτικές άκρατου νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης χρειαζόμαστε ένα κράτος αποτελεσματικό που θα λειτουργεί με όρους θωράκισης και προστασίας της κοινωνίας»

«Όσοι μιλούν για ιδεοληψίες της αριστεράς στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι οι ίδιοι που η πολιτική τους στάση και αντίληψη παραπέμπουν στη δεκαετία του ’90, σε μια εποχή επικράτησης ενός άκρατου φιλελευθερισμού, που όλα θα τα έλυνε η αγορά, που δεν υπήρχε κράτος, δεν υπήρχε κοινωνία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Νέα Αριστερά και βουλευτής Ν. Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και στους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη. Και πρόσθεσε: «Έχουμε προχωρήσει από αυτό. Είμαστε πολύ μακριά από αυτή την εποχή. Μεσολάβησαν κρίσεις, όπως η δημοσιονομική κρίση, η πανδημία, η κρίση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με άμεση αποφασιστική κρατική παρέμβαση».

«Αυτό που θέτουμε στο προσκήνιο ως Νέα Αριστερά είναι το πώς θα συζητήσουμε επί της ουσίας για όλες τις μεγάλες προκλήσεις που έχει απέναντί της η κοινωνία αν δεν έχουμε ένα κράτος το οποίο θα λειτουργεί με όρους θωράκισής της» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Εμείς δεν μιλάμε για έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό ο οποίος αποστερεί δημόσιους πόρους από την κοινωνία για το συμφέρον κάποιων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Μακριά από εμάς λογικές ενός πεπαλαιωμένου κρατισμού ο οποίος αποδείχτηκε αναποτελεσματικός, οικονομικά άδικος και κοινωνικά ανίσχυρος» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης και σημείωσε: «Η διεθνής συζήτηση σε όλα τα προοδευτικά φόρουμ αφορά το πώς θα έχουμε ένα κράτος το οποίο θα λειτουργεί με όρους αποτελεσματικότητας και προστασίας της κοινωνίας».

«Η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εφόσον έρθει στη Βουλή» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης. «Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της νομοθετικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή κατά παράβαση οποιασδήποτε έννοιας δικαίου και προστασίας της συνταγματικά ορθής θεσμικής τάξης»  υπογράμμισε και επισήμανε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα όταν δήλωσε στην Βουλή ότι ‘κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος’, αδιανόητη δήλωση για έναν πρωθυπουργό». «Αντ’ αυτού θα έπρεπε να ανοίξει μια σοβαρή δημοκρατική προοδευτική συζήτηση για το πώς στηρίζουμε και ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες».

«Η εικόνα που είδαμε χτες με τον υπουργό Υγείας πάνω από το κρεβάτι του ασθενούς που ετοιμάζεται να μπει στο χειρουργείο είναι μία εικόνα ντροπιαστική για την ελληνική δημοκρατία, ντροπιαστική για την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής και κομματικής μικροεκμετάλλευσης, με τέτοιους χυδαίους επικοινωνιακούς όρους, ο ανθρώπινος πόνος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια νομιμοποίηση της απαράδεκτης μεθόδου με το ‘φακελάκι’. Ουσιαστικά, όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα θα ανεβαίνει στη σειρά προτεραιότητας για να κάνει το χειρουργείο του. Είναι μια μορφή ιδιωτικοποίησης από την πίσω πόρτα την στιγμή που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκονται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Και έρχεται τώρα ο κ. Γεωργιάδης και τους λέει ότι θα κάνετε και τα απογευματινά χειρουργεία» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το πώς στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες του, πως ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό του.Αυτές είναι οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να θέσουμε αυτή τη στιγμή, προτεραιότητες που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου ευρωψηφοδελτίου. Το ζήτημα είναι να διαμορφώσουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο και μια διακήρυξη για τις ευρωεκλογές η οποία να απαντά στα πολύ μεγάλα διλήμματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και άρα και η χώρα μας. Είναι πολύ κρίσιμη η μάχη των ευρωεκλογών και εμείς θα την δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» κατέληξε.