«Η Ρωσία ρίχνει φως στο εγχείρημα του τουρκικού αγωγού», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και οι αγωγοί South Stream και Turkish Stream, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ έδωσε πληροφορίες στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες, αλλά διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα σχέδια της Ρωσίας για αντικατάσταση του αγωγού South Stream από τον Turkish Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και από εκεί στην ΕΕ. Στόχος του έργου είναι η παράκαμψη της Ουκρανίας και η τιμωρία της Βουλγαρίας, την οποία η Ρωσία θεωρεί υπαίτια για παρακώλυση της κατασκευής του South Stream, αναφέρει το EurΑctiv.
Σε ερώτηση προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Σχιζόφ, σχετικά με τα ρωσικά σχέδια και τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mάρος Σέφκοβιτς, σύμφωνα με τον οποίο ο αγωγός Turkish Stream δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, ο κ. Σχιζόφ απάντησε ότι η ιδέα αυτή τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία, την 1η Δεκεμβρίου 2014, και «είναι αποτέλεσμα ορισμένων υπολογισμών». Ο Ρώσος διπλωμάτης προσέθεσε ότι η κατασκευή του Turkish Stream θα προχωρήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη για παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Φυσικά, αν η ΕΕ επιλέξει να περιορίσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου, δεν έχει κανένα νόημα η κατασκευή», σημείωσε.
Ο κ. Σχιζόφ ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής της Gazprom και χαρακτήρισε «δρακόντεια» τη νέα ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. «Τώρα, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη δρακόντεια ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που περιλαμβάνει το “περιβόητο” Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, η Gazprom τήρησε μια ευέλικτη στάση και είναι έτοιμη να παρέχει φυσικό αέριο στα σύνορα της ΕΕ, και ειδικότερα μέσω κόμβου στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, αν η βουλγαρική κυβέρνηση ήταν πιο συνεπής στη στήριξη του έργου», τόνισε.
Σε ερώτηση αν η κίνηση της Ρωσίας ενέχει ρίσκο, καθώς θα κατασκευαστούν μεγάλου κόστους υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς βεβαιότητα ότι το φυσικό αέριο θα διανεμηθεί τελικά προς την ΕΕ, ο Ρώσος πρεσβευτής απάντησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς το ένα τρίτο του μεταφερόμενου φυσικού αερίου προορίζεται για κατανάλωση από την Τουρκία. Εξήγησε, επίσης, ότι ο υπάρχων αγωγός Blue Stream -που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας- δεν παρέχει αέριο στην Κωνσταντινούπολη και την ανατολική Θράκη, οπότε ο νέος αγωγός θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις περιοχές αυτές.
Εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως αναφέρει ο κ. Σχιζόφ, η κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει από τις ακτές της Μεσογείου αέριο «προς τον υπόλοιπο κόσμο». Τέλος, παραδέχτηκε ότι το σημαντικότερο κριτήριο παραμένει το επίπεδο της ζήτησης ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ σε μακροπρόθεσμη βάση. «Τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το 2014 η Gazprom μετέφερε περισσότερο φυσικό αέριο από ποτέ προς τις χώρες της ΕΕ. Επομένως είναι ορατή μια αυξητική τάση της ζήτησης φυσικού αερίου από την ΕΕ. Με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή», σημείωσε.
toxwni.gr