Ανοίγει η αυλαία του Προϋπολογισμού υπό τη βαριά σκιά της τρόικας

bouli-samaras-tsiprasΜέσα σε ένα βαρύ πολιτικά κλίμα γεμάτο αβεβαιότητα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και υπό τη μέγγενη της λήψης νέων επώδυνων μέτρων ανοίγει η αυλαία της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Μετά την ψήφισή του επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ο προϋπολογισμός παίρνει τη άγουσα για την Ολομέλεια, την ερχόμενη Τετάρτη όπου και θα παραμείνει για πέντε συνολικά μέρες. Τα Μεσάνυχτα της Κυριακής και αφού έχουν τοποθετηθεί επί των εσόδων και των δαπανών του κράτους η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται να μιλούν περί τους 200) θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία που θα κρίνει και την τύχη του.

Ωστόσο το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση δεν είναι αυτό που θα ήθελαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Και αυτό γιατί η εμπλοκή με τους δανειστές και η απαίτησή τους να ληφθούν νέα μέτρα έχει προκαλέσει νευρική κρίση στους βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι επί της ουσίας θα κληθούν να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό που από την πρώτη στιγμή θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Γνωρίζουν δηλαδή ότι αμέσως μετά θα πρέπει να δώσουν την στήριξή τους στη νέα συμφωνία που με τη σειρά της θα ανατρέψει όλες τις προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. «Ξέρουμε και ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτός ο προϋπολογισμός όπως άλλωστε και ο προηγούμενος έρχεται στη Βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας και ως εκ τούτου ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές», λέει στο newpost βουλευτής της ΝΔ με κυβερνητική εμπειρία υπογραμμίζοντας με νόημα «σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε αναλυτικά».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ενδιαφέρον των τοποθετήσεων περνά στις κόκκινες γραμμές που αναμένεται να θέσουν οι βουλευτές σε ό,τι έχει να κάνει με τα μέτρα. Υπάρχει για παράδειγμα έντονη δυσφορία στους εκπροσώπους των νησιωτικών περιοχών της χώρας, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν στις ιδιωτικές τους συνομιλίες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αύξηση του μικρού συντελεστή ΦΠΑ. «Πρόκειται για μέτρα που είναι αδύνατο να ψηφίσουμε. Αν αυξηθεί ο συντελεστής δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει κανείς στα νησιά καθώς ήδη λειτουργούν με επιβάρυνση της τάξης του 20%», επισημαίνει ορθά κοφτά νησιώτης βουλευτής και τονίζει: « θα ήταν καλύτερο για εμάς να μην κατέβουμε καθόλου στις εκλογές από το να στηρίξουμε αυτή τη ρύθμιση».

Ακόμα, ξεχωριστές αναμένεται να είναι οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν την ψηφοφορία και ειδικότερα του Αντώνη Σαμαρά που θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Μετά τον προϋπολογισμό τα μέτρα

Μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και μετά τον πανικό που ακολούθησε κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι τα όποια μέτρα συμφωνηθούν θα έρθουν ως τροπολογία στον προϋπολογισμό. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται ως κώδικας και δεν επιδέχεται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε επί της ουσίας να αλλάξουν όλες οι εγγραφές εσόδων-δαπανών των υπουργείων αλλά και τα βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Κάπως έτσι αποφασίστηκε οι νέες «ρυθμίσεις» να έρθουν αμέσως μετά, είτε με τη μορφή πολυνομοσχεδίου είτε με εκείνη της τροπολογίας στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη βουλή. Αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι να τελειώσει με τη συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα και εφόσον δεν προκύψουν νέες επιπλοκές, τα μέτρα θα πρέπει να έχουν πάρει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 8 και 14 Δεκεμβρίου δηλαδή.

Η εθνική συνεννόηση

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δικαιωνόμαστε όλοι όσοι είχαμε θέσει ήδη από τη ψήφο εμπιστοσύνης το ζήτημα της εθνικής συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων της Βουλής», αναφέρει στο newpost ανεξάρτητος βουλευτής που εδώ και καιρό έχει ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης πολιτικής λύσης. « Δεν ξέρω για τους συναδέλφους μου αλλά προσωπικό θα θέσω εκ νέου το θέμα στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα αυτά και ο πρωθυπουργός να μην συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υπογραμμίζει.

Στο παραπάνω πνεύμα και με αφορμή την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να κινηθούν αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, ενδεχομένως και ορισμένοι που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν είναι ικανοποιημένοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα.

Εξάλλου κατά τη τελευταία μεγάλη συζήτηση, εκείνη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση είχε διαμορφωθεί μια ισχυρή ομάδα βουλευτών (ανεξάρτητων και μη) που είχαν ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και οι οποίοι δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να το κλίσουν.

newpost.gr