Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος ζήτησε να επανεξεταστεί η επίμαχη διάταξη παρότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο παρατήρησε ότι δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης μίλησε για ακραίο φακέλωμα όλων των πολιτών.
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα κατά 46% και άρχισε να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε –κυρίως- η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των οικονομικών εισφορών προς τα κόμματα, ακόμη και στα κουπόνια που διατίθενται για την ενίσχυση των κομμάτων στα οποία θα πρέπει με βάση το νομοσχέδιο να αναγράφουν το όνομα και το ΑΦΜ του αγοραστή. Μάλιστα, για την εν λόγω διάταξη και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να επανεξεταστεί και παρότι το κόμμα του ψηφίζει το νομοσχέδιο παρατήρησε ότι δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή.
Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος τόνισε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποτραπεί η διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, που όπως είπε γινόταν ακόμη και μέσω της μαζικής αγοράς κουπονιών, ενώ υποστήριξε ότι τα στερεότυπα πως τα κόμματα της αριστεράς στηρίζονται από την ενίσχυση του απλού πολίτη, ενώ τα κόμματα της δεξιάς από το μεγάλο κεφάλαιο, θα πρέπει να αναθεωρηθούν «ειδικά μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο στόμα το λύκου, στο Κόμο της Ιταλίας».
Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο νομιμοποιείται η διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι με τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών από ΝΠΙΔ και προμηθευτές του δημοσίου θα γίνει αφορμή να «διαγωνίζονται» για το ποιος θα δώσει τα περισσότερα χρήματα στα συστημικά κόμματα.
Από τη ΔΗΜΑΡ ο Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του δεν μπορεί να αποτελούν προαπαιτούμενο που μας επιβάλλουν οι δανειστές ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητες. Πάντως τόσο ο κ. Κυρίτσης όσο και ο Γιάννης Δημαράς από τους ΑΝΕΛ ζήτησαν να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που όπως είπαν ξεπερνά τα 250 εκ. ευρώ.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης με αφορμή την ονομαστικοποίηση ακόμη και των κουπονιών των κομμάτων μίλησε για ακραίο φακέλωμα όλων των πολιτών και αναρωτήθηκε «από πού κι ως που όποιος δίνει 1-5 ευρώ πρέπει να καταγράφεται;» και αντ’ αυτού πρότεινε να η κυβέρνηση θέλει τη διαφάνεια να ονομαστικοποιήσει όλες τις μετοχές «μέχρι το φυσικό πρόσωπο. Αν το θέλετε ορίστε είμαστε έτοιμοι να το ψηφίσουμε. Πλήρης διαφάνεια, ποιος έχει τι και που τα βρήκε» είπε ενώ αφού δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα το εφαρμόσει και δεν πρόκειται να παραδώσει κανέναν όνομα ενισχυτή του κόμματος.
skaigr