Να προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια, το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αποτραπεί η επιχείρηση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης σε επιστολή που απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης ζητά να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά (όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική), με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη γενικότερα.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μανιάτη:
«Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να καταστραφεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, και ειδικότερα δυτικά του Ν. Χανίων της Κρήτης, με την μέθοδο της υδρόλυσης.
Η είδηση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο, τον όποιο εκπροσωπούμε αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχή μας.
Έγκριτοι επιστήμονες της χώρας μας, έχουν εκφράσει την διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου καταστροφής χημικών όπλων.
Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης,
Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην προοπτική καταστροφής των επικίνδυνων αυτών χημικών ουσιών στη Μεσόγειο. Οι πιθανές δραματικές επιπτώσεις που μπορούν να προκληθούν στο κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, αλλά και στην δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας, χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης και όχι χαλαρότητα από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα οφείλει να παρέμβει άμεσα, προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την αλιεία και τον τουρισμό της χώρας μας.
Η διεθνής πρακτική επιβάλλει τέτοιου τύπου τοξικά χημικά να καταστρέφονται στην ξηρά, μέσω απολύτως ελεγχόμενης διαδικασίας.
Παρακαλούμε, όπως προβείτε σε κάθε αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη επιχείρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος και περιοχή εξουδετέρωσης στην ξηρά (όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική), με ασφάλεια και με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη γενικότερα.»