«Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν σήμερα το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας».
Με αυτό το άκρως ειρωνικό σχόλιο πηγές του Μαξίμου αντιμετώπισαν αργά το βράδυ την επίθεση κατά ριπάς που εξαπέλυσαν χθες στην κυβέρνηση τα «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, για το σύνολο των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι -κυρίως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Το μήνυμα είναι ότι «κορυφώνεται ο πόλεμος με τη διαπλοκή» καθώς ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.
Για να το αποδείξουν δε, επικαλούνται την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει χθες τον υψηλό συντελεστή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, παρότι «τα μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι θα παραμείνει».
Εκτάκτως Υπουργικό αύριο
Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται ότι «ο μετεκλογικός τραχανάς απλώθηκε» και το ερώτημα είναι πώς θα μαζευτεί χωρίς απώλειες.
Ενδεικτική της πίεσης είναι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο αύριο το πρωί (στις 9 π.μ.), παρότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν περιελάμβανε τίποτα για το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή, που θα βρίσκεται στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ.
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι… «τα πάντα», όπως λένε οι ίδιες πηγές, καθώς ο έλεγχος από το κουαρτέτο και τα ανοικτά ζητήματα δεν επιτρέπουν «καμία χαλάρωση».
Για παράδειγμα, το κλιμάκιο των δανειστών πρέπει να εγκρίνει το ισοδύναμο (ή τα ισοδύναμα) που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου να αποσυρθεί ο συντελεστής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενα από αυτά είναι η κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, δεδομένου ότι έπεσε η τιμή του πετρελαίου.
Μείζον πρόβλημα συνιστά η αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ των ληξοπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, καθώς μεγάλο τμήμα φορολογουμένων δεν κατέβαλε δόση φόρου, τη στιγμή που «έρχονται» οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Ο κίνδυνος να τεθούν εκτός ρύθμισης 100 δόσεων είναι υπαρκτός (βάσει του νέου νόμου), οπότε το κυβερνητικό επιτελείο ψάχνει τρόπους «να μην εκτιναχθούν στα ύψη οι οφειλές και να μην προκληθεί μη αντιμετωπίσιμο κοινωνικό πρόβλημα». Μία σκέψη να μείνει εκτός προϋποθέσεων για τις 100 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ… θα παραμείνει σκέψη, εάν δεν γίνει αποδεκτή από το κουαρτέτο.
«Δικό μας Ασφαλιστικό»
Στο έτερο μείζον θέμα, το Ασφαλιστικό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επενέβη χθες σε μία προσπάθεια να καθήσει η σκόνη που σήκωσαν οι διαρροές των τελευταίων ημερών.
Πρώτον, ανέφερε στην κυβερνητική σύσκεψη (ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΣΚΟΙΠ) ότι απορρίπτει το πόρισμα των Σοφών, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αντλήσει όσα στοιχεία (από αυτό) θεωρήσει χρήσιμα, αλλά θα διαμορφώσει δική της πρόταση. Την οποία θα παρουσιάσει άμεσα, προκειμένου το νέο Ασφαλιστικό να ψηφισθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με βασική φιλοσοφία, όπως λένε, «την απόρριψη της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για οριζόντιες περικοπές και την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων»…
Δεύτερον, ζήτησε… σε έντονο ύφος από τους συναρμόδιους υπουργούς να μη διατυπώνουν δημοσίως «σκέψεις και ιδέες», διότι προκαλούν σύγχυση και πανικό στους πολίτες.
Το αίτημα για την Κ. Σαββαΐδου «παραμένει»
Σε γρίφο μοιάζει να εξελίσσεται η «υπόθεση Σαββαΐδου». Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων απέστειλε χθες στον κ.Τσίπρα πολυσέλιδη επιστολή με την οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αρνείται να παραιτηθεί, όπως της ζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το αίτημα (της παραίτησης) παραμένει, ενώ στο ερώτημα πώς και γιατί θα γίνει αποδεκτό από την κ. Σαββαΐδου δείχνουν τη δικαστική οδό. «Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου, ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
«Σαματάς» για τις τηλεοπτικές άδειες
Οσο για το νομοσχέδιο που ορίζει την (για πρώτη φορά) έκδοση τηλεοπτικών αδειών; Η χθεσινή, πρώτη, ημέρα, της συζήτησής του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήταν θορυβώδης, με την αντιπολίτευση (κυρίως ΝΔ, Ποτάμι, ΚΚΕ) να επικρίνουν τη διαδικασία του επείγοντος που επελέγη για τη συζήτηση-ψήφιση.
Το επιχείρημα του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ότι το νομοσχέδιο είναι στον «αέρα» από τις 22 Ιουλίου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση (σ.σ. το ότι δεν κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή οφείλεται στις εκλογές) και, άρα, «ουδείς αιφνιδιάστηκε», δεν έπεισε τους αντιδρώντες.
Να σημειωθεί ότι η επείγουσα διαδικασία μεταφράζεται σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής και τρεις της Ολομέλειας, ενώ στην «κανονική» διαδικασία παρεμβάλλεται μία εβδομάδα μεταξύ επιτροπής-Ολομέλειας…
Ο κ. Παππάς εμφανίσθηκε «ανοικτός» σε μικροαλλαγές που δεν θα αλλάξουν τη φιλοσοφία της ρύθμισης, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο. Μένει να φανεί εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ή και από τμήμα της αντιπολίτευσης -όπως ανέφεραν χθες κάποιες πληροφορίες.