«Λουκέτο» κινδυνεύουν να βάλουν 49 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Πρόκειται για 8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ, σύμφωνα με το «Έθνος».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα, στα ΑΕΙ που έχουν μπει στο στόχαστρο της ΑΔΙΠ, περιλαμβάνονται:
- Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα τμήματα της Ισπανικής Γλώσσας, των Τουρκικών σπουδών και των Σλαβικών σπουδών
- Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το τμήμα Επιστήμης Tροφίμων και Διατροφής
- Από το Δυτικής Μακεδονίας το Εικαστικών τεχνών και το Μηχανικών Πληροφορικής
- Από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το τμήμα Πληροφορικής
- Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η σχολή Οικονομικών Επιστημών.
Οι εν λόγω σχολές, χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες», επειδή λειτουργούν αυτή τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, διδακτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι «παρά την εφαρμογή του σχεδίου ‘Αθηνά’, σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή ο αριθμός των μελών ΔΕΠ/ΕΠ να είναι μεγαλύτερος του 9». Η πιθανότερη συνέπεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι αυτά τα τμήματα να μην υπάρχουν στο μηχανογραφικό του 2015.
Η ΑΔΙΠ παρακινεί τα ΑΕΙ και το υπουργείο Παιδείας να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις, ζητώντας μια νέα «Αθηνά».
Όπως αναφέρει η Ημερισία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ζητήσει να περάσει από αξιολόγηση το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης που υλοποίησε ο προκάτοχός του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προκειμένου να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν αποτυπωθεί τρεις κατηγορίες τμημάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «δεξαμενή» για νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις, όχι μόνον 49, αλλά τουλάχιστον 100 τμημάτων.