Σε απάντησή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχετική Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, για τη λήψη μέτρων για διατηρητέα και ετοιμόρροπα κτήρια αναφέρει ότι: «ως προς τα ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας είχε απόλυτη επίγνωση ότι αποτελεί ένα πρόβληµα το οποίο χρήζει άµεσης αντιμετώπισης και πριν το τραγικό συµβάν στη Σάµο και για τον λόγο αυτό ήδη βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της σχετικής νοµοθετικής πρωτοβουλίας. Για την πληρέστερη ενηµέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας επί της νομοθετικής πρωτοβουλίας την οποία έχει αναλάβει το Υπουργείο, αλλά και για το συνολικό πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήµατος των ετοιµόρροπων κτιρίων, επισυνάπτουµε την από 3-11-2020 Ανακοίνωση Τύπου µε θέµα «Σχέδιο άµεσης αντιµετώπισης για τα ετοιµόρροπα κτίρια».
Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουµε ότι µε το υπ΄ αριθµ. 106499/3010/5-11-2020 εξ. επείγον έγγραφό µας, έχουµε ζητήσει από τους ∆ήµους της χώρας την αποστολή καταλόγου επικινδύνως ετοιµόρροπων κτιρίων και κατασκευών, προκειµένου το Υ.Π.Ε.Ν. σε συνεργασία µε το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος να προχωρήσει σε σχετική αυτοψία.»
Στην απάντησή του το Υπουργείο σχετικά με το κτίριο επί των οδών Πολυτεχνείου ή Δημάρχου Σταύρου Τσούση και καπετάν Κρόμπα (Ο.Τ.157) του Δήμου Μεσσήνης, αναφέρει ότι το παραπάνω κτίριο δεν είναι χαρακτηρισμένο από την Υπηρεσία μας έως σήμερα. Ωστόσο αναφέρει ότι από τα αναφερόμενα στο ερώτημα προκύπτει ότι το ανωτέρω κτίριο έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν.3028/2002 («Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»).
Τέλος, όπως αναφέρεται στην απάντηση τα μη διατηρητέα ετοιμόρροπα κτίρια, εμπίπτουν στις προβλέψεις της νομοθεσίας του από 13.4.1929 Π. Δ/γματος «περί επικίνδυνων οικοδομών» (ΦΕΚ 153/Α/1929).