Συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων με τον τρόπο που γίνεται και στα φάρμακα για τους ανθρώπους, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συμβούλιο Γεωργίας της Ε.Ε.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα συνδέσει τη χρήση του φυτοφάρμακου με την επιστημονική γνωμάτευση ως προς την αναγκαιότητά του και έτσι θα συνδράμει στη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον».
Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι οι οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ανά καλλιέργεια, η δημιουργία συστημάτων λήψης αποφάσεων με πρόσβαση των αγροτών κ.ά..
Παράλληλα, χαρακτήρισε «σημαντική» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί «αναγνωρίζονται οι διάφορες αδυναμίες στα σχέδια δράσης των κρατών-μελών. Αδυναμίες οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν, ώστε να έχουμε στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ, καταγγελία κατά της Τσεχίας, με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση που της επιτρέπει την κυκλοφορία τσέχικου γιαουρτιού με τις ενδείξεις «ελληνικό γιαούρτι» και «γιαούρτι ελληνικού τύπου», υπέβαλλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται η διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία για την διακίνηση στην αγορά της Ένωσης ταυτόσημων εμπορικών προϊόντων με διαφορετική ποιότητα, σε επίπεδο σύστασης ή και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών» υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Ενδέχεται λοιπόν, να αναδύονται ζητήματα έμμεσης παραπλάνησης του καταναλωτή ή και αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, χωρίς ωστόσο να έχουν διαπιστωθεί θέματα ασφάλειας ή παραπλανητικής επισήμανσης για τα προϊόντα αυτά».