«Από τα χρόνια τα παλιά, μαθαίνω πράγματα πολλά»… στο 10ο ΔΣ Καλαμάτας

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Από τα χρόνια τα παλιά, μαθαίνω πράγματα πολλά», που πραγματοποιείται τη φετινή χρονιά στη Δ΄ τάξη, το σχολείο μας επισκέφτηκαν – μετά από πρόσκλησή μας – εκπρόσωποι του συλλόγου γυναικών Κοπανακίου “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ”.

Οι κυρίες Πολυξένη Διακουμή, Ελένη Ματθιοπούλου, Ολυμπία Καλογεροπούλου και Μαρία Παντελή, μίλησαν στα παιδιά για το πώς δημιουργήθηκε το χωριό «Κοπανάκιον», για συνήθειες, ήθη και έθιμα των παλαιών κατοίκων του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας , για το τρένο που έδινε ζωή στο χωριό και για το Κυριακάτικο παζάρι που κρατά εδώ και 120 περίπου χρόνια. Μίλησαν για τα παλαιά επαγγέλματα, για τρόπους συντήρησης τροφίμων, παρουσίασαν κομμάτια από παλιές ενδυμασίες  και είδη καθημερινής χρήσης όπως το λανάρι, τον κόπανο, καζάνι, τέντζερη κλπ. Μας κέρασαν παστό, αποξηραμένα σύκα και γαλόπιτα (γαλατόπιτα) και μας έδειξαν πώς να φτιάχνουμε ψωμί από αναπιασμένο προζύμι και φτιαχτά μακαρόνια. Εννοείται πως ό,τι φτιάξαμε, το φάγαμε κιόλας.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις κυρίες αλλά και οι κυρίες με τα παιδιά μας και δεχτήκαμε την πρόσκλησή τους, του χρόνου να ξαναβρεθούμε,  στο Κοπανάκι,  για να μάθουμε πώς να φτιάχνουμε παστό.  Ήταν μια υπέροχη μέρα γεμάτη αξέχαστες εμπειρίες που θα μείνουν  χαραγμένες στη μνήμη μας! Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο γυναικών Κοπανακίου “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” για την υπέροχη εμπειρία που μας χάρισε!