Από το 2018 οι νέες αντικειμενικές – Αναβάλλονται οι ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

Του Κωστή Πλάντζου

enfia2«Στον πάγο» βάζει η κυβέρνηση τα σχέδια για περαιτέρω μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, προκειμένου να εξισωθούν από 1.1.2017 με τις εμπορικές. Παρότι η διόρθωση των αντικειμενικών τιμών αποτελεί δέσμευση στο Μνημόνιο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν, να αναβληθεί η ανακοίνωση νέων αντικειμενικών τιμών που αναμενόταν στα τέλη του 2016, για έως και ένα χρόνο αργότερα, στο β΄εξάμηνο του 2017, με προοπτική να ισχύσουν από από τότε ή από 1.1.2018. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο “συμπληρωμένο Μνημόνιο” που αναμένεται να επικυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και του ESM, που θα επικυρώσουν το κλείσιμο της α΄αξιολόγησης, βάζοντας όμως από τώρα τις βάσεις για τα μέτρα που θα απασχολήσουν στη δεύτερη αξιολόγηση το φθινόπωρο.

Ως δικαιολογία προβλήθηκε από ελληνικής η τεχνική αδυναμία συλλογής στοιχείων για την πραγματική (αγοραία) αξία των ακινήτων. Αλλά στην πραγματικότητα η λύση αυτή επιβάλλεται για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός και «σίγουρος» στην είσπραξή του φόρος ως τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, “βαρύς” θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας και για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.

Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών παραμένουν προσηλωμένοι στην υποχρέωση συλλογής και ενημέρωσης των αγοραίων τιμών των ακινήτων, προκειμένου να στηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών, ώστε στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Για τους λόγους αυτούς, περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν εξωπραγματικά υψηλές δεν θα δουν ελάφρυνση, καθώς δεν υπάρχει ικανός όγκος αγοραπωλησιών για να δημιουργηθεί αξιόπιστη βάση δεδομένων. Και το 2015 άλλωστε οι μειώσεις των τιμών της εφορίας δεν έγιναν «αυτοματοποιημένα» αλλά καθορίστηκαν με πολιτικά κριτήρια και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που εξέτασε την κατάσταση.

newmoney.gr