Από “σκανάρισμα” ετοιμάζεται να περάσει ο ΕΟΠΥΥ τις επιχειρήσεις Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό, με σκοπό την καταγραφή των επιδόσεών τους σε συνάρτηση με τις δημόσιες δομές που λειτουργούν ανά γεωγραφική περιφέρεια, ενώ παράλληλα θα υπάρχει έλεγχος των παραπεμπτικών των ασθενών που θα επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα. Οι αλλαγές που έρχονται την επόμενη διετία στον τομέα της περίθαλψης, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, αναμένεται να είναι σαρωτικές, τόσο για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους (διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και γιατρούς), όσο και για τους ασφαλισμένους, καθώς όλες οι ιατρικές πράξεις και επισκέψεις εκτιμάται πως θα περνούν από κόσκινο.
Ειδικότερα, θα αξιολογηθούν οι επιδόσεις των ιδιωτικών παρόχων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και των δημόσιων δομών, οι οποίες στη συνέχεια θα δημοσιεύονται από τον ΕΟΠΥΥ σε τακτική βάση. Η συλλογή των παραπάνω πληροφοριών θα οδηγήσει στη “χαρτογράφηση” των δημόσιων δομών περίθαλψης που με τη σειρά της όμως θα επηρεάσει ολόκληρη την αλυσίδα της Υγείας. Και αυτό διότι η εκτίμηση της ικανότητας του δημόσιου τομέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επανεξεταστεί η ανάγκη για ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιωτικούς παρόχους.
Στόχος των αλλαγών όπως εξηγούν φορείς της αγοράς της Υγείας, ο περιορισμός των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος του κόστους, αλλά και η μείωση των φαινομένων προκλητής ζήτησης.
Την ίδια ώρα, “μεγάλος αδελφός” ετοιμάζεται και για τους ασθενείς, μέσω νέου ηλεκτρονικού μητρώου όπου στην ουσία θα καταγράφεται με λεπτομέρειες όλο το ιατρικό τους ιστορικό: επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, φάρμακα που λαμβάνουν, συνταγές, και διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιήσει. Με βάση μάλιστα το ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών, το σύστημα των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών και τη χαρτογράφηση των ικανοτήτων του δημόσιου τομέα, η παραπομπή σε επιχειρήσεις της Υγείας θα περνά από προέγκριση. Επιπλέον μέσα στον επόμενο χρόνο θα αναπτυχθεί νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στη δευτεροβάθμια περίθαλψη με βάση την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του χρόνου αναμονής.
Τα παραπάνω σχέδια του υπουργείου Υγείας έρχονται να “ταράξουν” ακόμη περισσότερο τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους Υγείας, που ήδη βρίσκονται επί ποδός μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα νοσήλια (για τις ιδιωτικές κλινικές), την επέκταση των κλειστών προϋπολογισμών του Οργανισμού για τρία ακόμη χρόνια, αλλά και τη μείωση της αποζημίωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο. Όπως άλλωστε έχουν δηλώσει πολλές επιχειρήσεις, βρίσκονται υπό σκέψη για το εάν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό που λήγουν στα τέλη του επόμενου μήνα.
capital.gr