Απ. Κατσιφάρας: Συνετή κατανάλωση αλκοόλ και ασφαλής οδήγηση – Ενημερωτική καμπάνια Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φορέων

pde15Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενώνει δυνάμεις με τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και ρίχνονται στη μάχη για τη μείωση των οδικών ατυχημάτων και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ, ενόψει του τελευταίου τριημέρου της Αποκριάς.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία έχει τη σύμπραξη δύο μεγάλων οδικών υποδομών της περιοχής, τη Γέφυρα Α.Ε. και την Ολυμπία Οδό.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσιάστηκε το ειδικό φυλλάδιο που θα διανεμηθεί στους σταθμούς διοδίων, αλλά και στα καταστήματα της Αχαΐας, αυτές τις ημέρες με τίτλο «Ήπιες; Πώς θα πας σπίτι;».

Σκοπός διανομής του ενημερωτικού φυλλαδίου, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης 2016 για την πρόληψη, ενημέρωση και προαγωγής Υγείας των Πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και της προαγωγή της οδικής ασφάλειας.

«Η οδική ασφάλεια και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες είτε κυκλοφορούν ως οδηγοί, είτε είναι συνοδηγοί ή συνεπιβάτες, είτε είναι πεζοί. Η ασφαλής οδήγηση είναι δείκτης παιδείας και πολιτισμού της κάθε κοινωνίας. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξ αρχής η Οδική Ασφάλεια αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Η ταχύτητα και το αλκοόλ είναι οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτό σκεφτείτε, πριν ακόμη φύγετε από το σπίτι για διασκέδαση, πως θα ξαναγυρίσετε» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ευχαριστώντας όλους τους φορείς για τη συμμετοχή τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος επεσήμανε πως δυστυχώς η χώρας μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων ιδίως από αλκοόλ σημειώνοντας πως «η Περιφέρειά μας δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά σε αυτό το φαινόμενο. Η ενημέρωση, ειδικά εφήβων και νέων είναι απαραίτητη ιδίως αυτές τις ημέρες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

«Ως καταστηματάρχες καταβάλλουμε προσπάθειες για να προφυλάξουμε τους πολίτες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πουλάμε αλκοόλ, όμως πρέπει να προστατεύουμε και τους πελάτες μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης, ο οποίος μαζί με τον γραμματέα του Συλλόγου Νίκο Αθανασόπουλο, παρότρυναν τους συναδέλφους τους να μην δίνουν αλκοόλ σε ανήλικους.

Η Διοικήτρια της Τροχαίας Πατρών, Αστυνομική Υποδιευθύντρια Ιωάννα Παναγοπούλου, τόνισε πως «η χρήση αλκοόλ και η ταυτόχρονη οδήγηση είναι ολέθρια, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνου. Η Τροχαία θα είναι σε επιφυλακή για να διασφαλίσει την οδική ασφάλεια των οδηγών».

Μιλώντας εκ μέρους του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» η πολιτικός μηχανικός – συγκοινωνιολόγος Άννα Γόγολα, δήλωσε πως «το Ινστιτούτο πρωτοστατεί σε τέτοιες δράσεις ενημέρωσης του κοινού, πόσο μάλλον όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση».

Η Νίκη Σίψα, Συντονίστρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ανέφερε πως «η έννοια της οδικής ασφάλειας για τη Γέφυρα είναι σημαντική, καθώς πέρα από τη συμβατική υποχρέωσή της λόγω της σύμβασης παραχώρησης, αποτελεί και συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης. Πρέπει να σκεφτούμε ότι ο συνδυασμός οδήγησης και αλκοόλ είναι θανάσιμη συνταγή», ενώ ανακοίνωσε και τριήμερη δράση με τη συνέργεια Σωματείων, Συλλόγων και φορέων, στις 21-22-23 Μαρτίου για τον εορτασμό της Ημέρας Οδικής Ασφάλειας.

Κλείνοντας, η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Ολυμπίας Οδού Σοφία Στάμου σημείωσε πως «η Ολυμπία Οδός έχει θέσει ως προτεραιότητά της την οδική ασφάλεια. Εκτός από τη βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων όμως, πρέπει να έχουμε και καλή συντήρηση, αλλά και ποιότητα στην οδηγική συμπεριφορά».