Τηλεφωνική συνέντευξη, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘Πρακτορείο FM’ και στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου και Κώστα Παπαδάκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνέντευξή του ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα όσα είπε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο προσφυγικό, στις τηλεοπτικές άδειες. στη ΝΔ, στο αγροτικό και στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
«Ο κ. Τσίπρας είναι σε πλήρη πανικό. Είναι ένας πρωθυπουργός σε απόλυτο πανικό. Αντιλαμβάνεται ότι έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Καταλαβαίνει ότι αυτή η πολιτική να τάζει τα πάντα στους πάντες σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά οδηγεί στον πολιτικό του θάνατο και σήμερα έχει να αντιμετωπίσει την οργή όλης της ελληνικής κοινωνίας. Ανθρώπων που τον στήριξαν, τον πίστεψαν, τον ψήφισαν και τον εξέλεξαν», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς μάλιστα για την επίθεση του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τα περί διαπλοκής σε σχέση και με τις τηλεοπτικές άδειες υπογράμμισε: «Επειδή ακριβώς ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι είναι στη γωνία αναγκάζεται τώρα να χρησιμοποιήσει τόσο χαμηλού επιπέδου επιθέσεις προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προσπαθεί να υποκαταστήσει μέσω του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά τις ανεξάρτητες αρχές όπως το ΕΣΡ. Επειδή έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν μια νέα δική τους διαπλοκή. Το ζητούμενο στην Ελλάδα δεν είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς. Το ζητούμενο είναι να μπουν κανόνες ώστε να σταματήσει να υπάρχει αυτό το φαινόμενο της διαπλοκής. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή είναι με τη θέσπιση κανόνων. Δεν είναι θέμα προσώπων. Μια ευνομούμενη Πολιτεία και μια Δημοκρατία που σέβεται τον εαυτό της βάζει κανόνες και δεν ανακατεύεται στα πρόσωπα».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι τα εξής:
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Έχω την αίσθηση ότι αργά ή γρήγορα μέσα στο 2016 θα οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές
Νομίζω οι εκλογές έρχονται, είναι κοντά μας. Οι εκλογές πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα είναι αναπόφευκτες με τον τρόπο που κινείται ο πρωθυπουργός, χωρίς να έχει διάθεση πραγματικής συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, έχοντας δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα με τη στάση του, τις θέσεις του και την αναξιοπιστία του στο εξωτερικό και το εσωτερικό αυτά τα χρόνια. Πολύ φοβάμαι, ότι δυστυχώς -γιατί δεν είναι καλό να έχουμε συνεχώς εκλογές στη χώρα- αργά ή γρήγορα μέσα στο 2016 θα οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές.
Για την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού και τις κινητοποιήσεις των αγροτών:
Ανήκει και η σημερινή αισιοδοξία στην κατηγορία της ομαδικής παράκρουσης που φαίνεται να έχει χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό έχει τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα
Η οπτική του πρωθυπουργού είναι πάντα αισιόδοξη, αλλά στη ζωή μου δεν έχω δει άλλον άνθρωπο να ωραιοποιεί καταστάσεις τόσο καλά όσο ο κ. Τσίπρας. Η χώρα καταστρεφόταν, οι Τράπεζες έκλειναν, τα capital controls επιβάλλονταν στην Ελλάδα κι ο κ. Τσίπρας τα έβρισκε όλα θαυμάσια. Ανήκει λοιπόν και η σημερινή αισιοδοξία στην κατηγορία της ομαδικής παράκρουσης που φαίνεται να έχει χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό έχει τεράστια απόσταση από την πραγματικότητα. Σήμερα όλη η ελληνική κοινωνία βράζει επειδή βλέπει τα αδιέξοδα. Δε βλέπει κανείς το αύριο με έναν αισιόδοξο τρόπο. Για παράδειγμα οι αγρότες. Αυτό που φέρνει για τους αγρότες η κυβέρνηση είναι η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα. Είναι η καταστροφή ενός από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αλλάξει την παραγωγική δομή της χώρας; Έχει σχέδιο για κάτι τέτοιο; Όταν γίνονται τέτοιες βαθιές τομές, όπως η αλλαγή του παραγωγικού προσανατολισμού μιας χώρας, δίνει μια κυβέρνηση και κάποιο διάστημα για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι αγρότες κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες καλούνται να τα βγάλουν πέρα, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευτεί. Δε λέει κανείς να μη φορολογούνται οι αγρότες, αλλά με ένα δίκαιο κι όχι με μη βιώσιμο τρόπο, μια φοροκαταιγίδα κι ένα ασφαλιστικό στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και δεν είναι μόνο οι αγρότες. Είναι και οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Η κυβέρνηση είναι ανάγκη να πει ξεκάθαρα τι σκέφτεται πραγματικά να κάνει.
Για τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων:
Έχουμε άλλες πέντε μέρες κι εμείς κινδυνεύουμε γι’ ακόμη μια φορά ως χώρα να φανούμε ασυνεπείς στις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων
Το θέμα των κέντρων μετεγκατάστασης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Ούτε οι δήμοι, ούτε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Δεν έχουμε στην Αυτοδιοίκηση δυστυχώς τη δυνατότητα ούτε να αποφασίσουμε, ούτε να διαμορφώσουμε, ούτε να αστυνομεύσουμε, ούτε να δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις. Οι Δήμοι πρότειναν το χώρο στα παλιά Σφαγεία, δίπλα από το γήπεδο Θερμαϊκού. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση, από τη στιγμή που συμφωνούν όλοι οι Δήμοι στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να μην υπάρχουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων, δεν υιοθετεί αυτό το σημείο και δεν αρχίζει άμεσα τις εργασίες. Έχουμε άλλες πέντες μέρες κι εμείς κινδυνεύουμε γι’ ακόμη μια φορά ως χώρα να φανούμε ασυνεπείς στις δεσμεύσεις μας έναντι των εταίρων. Γι’ αυτό θεωρούμε πως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει όχι σε ένα ή δύο κέντρα που ετοιμάζει, αλλά σε περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επειδή σήμερα μπορεί η ανάγκη να είναι για 400 ή αύριο για 3.000 πρόσφυγες, όμως εάν κλείσουν τα σύνορα θα προκύψουν ανάγκες για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ανθρώπινες ψυχές, ηλικιωμένους, παιδιά…
Για τη Νέα Δημοκρατία, τις εκλογές και το χαρακτήρα της ως κόμμα:
Η υποψηφιότητά μου έβαλε τις βάσεις προκειμένου να συντελεστεί αυτή η σημαντική αλλαγή που έγινε στη ΝΔ
Δε μετάνιωσα που ήμουν υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου έβαλε τις βάσεις προκειμένου να συντελεστεί αυτή η σημαντική αλλαγή που έγινε στην παράταξη. Δηλαδή η υποψηφιότητά μου, που έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη της αλλαγής σε νοοτροπία, τρόπο λειτουργίας, πρόσωπα, είναι αυτή που οδήγησε τελικά, μαζί με τα πολλά κοινά χαρακτηριστικά που είχε με την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε αυτή την αλλαγή. Άρα θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ΝΔ απέδειξε μέσα από τις υποψηφιότητες για την προεδρία της ότι τελικά δεν είναι το κόμμα του παλιού, όπως προσπάθησε να μας παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στις τελευταίες εθνικές εκλογές και ενδεχομένως θα επιχειρούσε να κάνει και πάλι στις εκλογές που θα έρθουν.
Η ΝΔ δεν ήταν ποτέ νεοφιλελεύθερο κόμμα και ούτε πρόκειται να γίνει. Είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, που στηρίζει και πιστεύει διαχρονικά στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η βασική της ταυτότητα παραμένει η ίδια, παρότι μετεξελίχθηκε, όπως ήταν λογικό, αυτά τα 41 χρόνια. Είμαστε η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, που πιστεύει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, δηλαδή στην ελεύθερη οικονομία, τις επενδύσεις, αλλά πάντα με ανθρώπινο πρόσωπο. Να παράγουμε πλούτο για να μπορούμε να μοιράζουμε μέρος του και στους κοινωνικά αδύναμους. Η σημερινή κυβέρνηση μοιράζει ανέχεια και φτώχεια, επειδή δεν πιστεύει στην παραγωγή πλούτου, την τόνωση των επενδύσεων, τη διαμόρφωση των συνθηκών για ελεύθερη ανάπτυξη της οικονομίας, τη στήριξη του ελεύθερου επαγγελματία και του μικρομεσαίου επιχειρηματία.