Την έντονη ανησυχία τους για την προσπάθεια καταστρατήγησης των διατάξεων του πλαισίου προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, εκφράζουν o βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης μαζί με δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος το 2017-18, έκλεισε μία σοβαρή εκκρεμότητα της χώρας μας όσον αφορά στην προστασία του φυσικού κεφαλαίου, της βιοποικιλότητας και προστάτεψε την τοπική ανάπτυξη της περιοχής του Κυπαρισσιακού. Την επιλογή αυτή χαιρέτισαν Μη Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας. Πριν την τελική θεσμοθέτηση του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό κόλπο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε προηγηθεί η παραπομπή και η καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η απόρριψη του αρχικού σχεδίου του ΠΔ του 2014 που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το σχέδιο ΠΔ του 2014 απορρίφθηκε από το ΣτΕ διότι επιχειρούσε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα και να νομιμοποιήσει αυθαιρεσίες στην περιοχή.
Όπως προκύπτει και από την ετήσια αναφορά της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου διαπιστώνονται παράνομες δραστηριότητες και η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της περιοχής, κατά παράβαση της νομοθεσίας και των όρων του ΠΔ, το ζήτημα παραμένει κρίσιμο. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη σταθερής υποστήριξης του πλαισίου προστασίας από την Ελληνική Πολιτεία, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.
Όπως προκύπτει από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά ερωτήματα γεννά επιπλέον, η πρόταση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτή Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας για την «επανεξέταση των επιστημονικών δεδομένων» πάνω στα οποία στηρίχθηκε η εκπόνηση του ΠΔ του Κυπαρισσιακού κόλπου, με σκοπό την κατάργηση και τον επανασχεδιασμό του.
Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτάται αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προτίθεται να καταργήσει το υφιστάμενο ΠΔ, παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας. Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν ακόμη από την πολιτική ηγεσία να πάρει θέση σχετικά με το αν δρομολογούνται αλλαγές που θα θέσουν σε κίνδυνο το ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Ρωτούν τέλος, αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το ΠΔ ή αν αντίθετα προτίθεται να εκθέσει την χώρα σε διεθνές επίπεδο, διακινδυνεύοντας την εκ νέου καταδίκη της, μέσω της υιοθέτησης πρακτικών που έρχονται σε αντίθεση με το ΣτΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και το σύνολο των δηλώσεων των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.”