Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος με τους θεσμούς, η συμφωνία πώλησης για το 40% του λιγνίτη, χωρίς ωστόσο η ελληνική πλευρά να έχει ικανοποιηθεί από τις Βρυξέλλες για το αίτημα παράτασης των γηρασμένων μονάδων της, αλλά και για την αναβάθμιση του Αμύνταιο.
Tης Μαριάννας Τζάννε
Σήμερα εκτός απροόπτου, οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα συντάξουν το νομικό κείμενο της συμφωνίας, με το οποίο θα συζητήσει αύριο με τους δανειστές που επιστρέφουν στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
Η οριστικοποίηση του πακέτου για το λιγνίτη (Μελίτη 1 και η άδεια για την Μελίτη 2, Μεγαλόπολη 3 και 4 μαζί με τα ορυχεία σε Βεύης, Καρδιάς και Κλειδιού) κινητοποιεί την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΔΕΗ, η οποία ετοιμάζει πορεία διαμαρτυρίας αύριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ».
Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στην Μεγαλόπολη κατά τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, με τους συνδικαλιστές να ετοιμάζονται για ένα θερμό χειμώνα.
Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο προανήγγειλε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι υπάρχει δρόμος μέχρι να αποδεχτεί η ΕΕ, το αίτημα για παράταση της λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς σε 32.000 από 17.500 ώστε η ζωή τους να επιμηκυνθεί ως το 2022 από 2020 που είναι σήμερα. Το υπουργείο έχει ζητήσει να υπάρξει αυτή η υπαναχώρηση της Κομισιόν προκειμένου να διαχειριστεί τις υφιστάμενες μονάδες με περιορισμένο χρόνο ζωής, πριν ενταχθεί στο δυναμικό της το βαρύ πυροβολικό, η Πτολεμαΐδα 5 που θα διαδεχτεί την Καρδιά αλλά και η μονάδα βιομάζας που θα αντικαταστήσει το Αμύνταιο. Αμφότερες αξιοποιούνται για την παροχή του συστήματος τηλεθέρμανσης και επομένως μια πρόωρη αποδυνάμωσή τους θα επηρεάσει την θέρμανση των νοικοκυριών.
Το αίτημα αυτό συνοδεύεται με την αναβάθμιση του Αμύνταιο αλλά και με τον περιορισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που προβλέπει το μνημόνιο. Οι εκκρεμότητες αυτές αν και σημαντικές για την πορεία της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στην πρόοδο της συμφωνίας για τα ενεργειακά που παραμένουν ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.
Με τις μονάδες που έχει συμφωνηθεί να ενταχθούν στο καλάθι της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, η κυβέρνηση κλείνει ένα μεγάλο κύκλο που ξεκίνησε εντατικά το Σεπτέμβριο και κράτησε λίγο παραπάνω από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ήθελε το market test τον Οκτώβριο.
Η αποτύπωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ μετατίθεται για τον Δεκέμβριο και όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σταθάκης, ο χρόνος διεξαγωγής του θα αποφασιστεί από την DG COMP.
Σε κάθε περίπτωση το market test σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κύκλου. Θα διαρκέσει ένα μήνα αλλά ανάδοχος δεν προβλέπεται να βγει νωρίτερα από ένα χρόνο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στους επενδυτές, με τους ελληνικούς ομίλους να μιλούν για ξεκίνημα από λάθος βάση: την πώληση λιγνίτη την ώρα που η ΕΕ βάζει πολύ αυστηρούς όρους για τις εκπομπές και την κλιματική αλλαγή.