Βενιζέλος: Ο Φίλης θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του

Ατυχέστατη χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

benizelos12Παράλληλα, σημείωσε πως ο Φίλης θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του και με τη λειτουργία ακριβώς του εκπαιδευτικού συστήματος και πρωτίστως των δημοσίων σχολείων, παρά να ανοίγει συνεχώς θέματα τα οποία υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές του και δεν συνιστούν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό παράδειγμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ:

Δημοσιογράφος: Ο κ. Βενιζέλος είναι μαζί μας, πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Καλό μεσημέρι.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας.

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε, επειδή το έπιασε ο Γιάννης το θέμα με τον κ. Φίλη, τις δηλώσεις του για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο και εσείς γνωρίζετε αρκετά, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

«Ατυχέστατο αυτό που συνέβη με την αμφισβήτηση της γενοκτονίας»

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Φίλης θα έπρεπε να ασχολείται με τις αρμοδιότητές του και με τη λειτουργία ακριβώς του εκπαιδευτικού συστήματος και πρωτίστως των δημοσίων σχολείων. Βλέπετε ότι ανοίγει συνεχώς θέματα τα οποία υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές του και δεν συνιστούν και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό παράδειγμα.

Ήταν ατυχέστατο αυτό που συνέβη με την αμφισβήτηση της γενοκτονίας, με την αμφισβήτηση ενός νόμου που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων και είχαμε πολύ πρόσφατα την ευκαιρία να τον επιβεβαιώσουμε νομοθετικά, όταν βελτιώθηκε η διάταξη για τα εγκλήματα που συνδέονται με το λόγο του μίσους το λεγόμενο.

Πρέπει δε να σας πω ότι για τη διάταξη αυτή τελικά δεν είχε αντίρρηση ούτε η Τουρκία, γιατί ήταν ένα θέμα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά καιρούς, διότι το νόημα αυτών των ρυθμίσεων είναι ιστορικό, είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη και η δικαίωση της ιστορικής αλήθειας. Το δε επιχείρημα του κ. Φίλη ότι πρέπει να είμαστε ακριβείς επιστημονικά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το θεωρώ προκλητικό, όχι μόνο γιατί αμφισβητείται η γενοκτονία των Ποντίων, αλλά γιατί ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κάνει κατά καιρούς ελεύθερη πολιτική χρήση εννοιών που έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, όπως είναι η έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αν θέλεις να είσαι ακριβής σε όλα, πρέπει να είσαι ακριβής και όταν δημαγωγείς, λαϊκίζεις και δηλητηριάζεις την ενότητα της κοινωνίας και του έθνους δημιουργώντας εντυπώσεις οι οποίες εν πάση περιπτώσει είναι διαφορετικές από το να πεις ότι υπάρχει φτώχια, υπάρχει ανέχεια, υπάρχει δυσκολία, υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να πάνε σε συσσίτια .Και αντί να πεις αυτό, λες υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, δηλαδή παρομοιάζεις την Ελλάδα με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, ή με την ανθρωπιστική κρίση σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια προβλήματα, αλλά μια ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα της ευρωζώνης. Έχουμε τεράστιο ποσοστό φτώχιας και ανεργίας, γιατί υφιστάμεθα μια πίεση λόγω ιστορικών επιλογών και λαθών που έχουν γίνει τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια όχι μόνο της μεταπολίτευσης, θα έλεγα από τότε που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος, αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να χρησιμοποιείς τις έννοιες με ελευθεριότητα. Άρα τον μάρανε η ακρίβεια η επιστημονική δήθεν στο όνομα ποιας επιστήμης και ποιας επιστημονικής ιδιότητας; Στο θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων προσέβαλε ένα δυναμικό και υπερήφανο κομμάτι του ελληνισμού, που είναι οι Πόντιοι, αλλά κυρίως προσέβαλε και τη νομοθεσία μας και την ιστορική μνήμη.

Δημοσιογράφος: Ήδη κ. Πρόεδρε κάποιοι έχουν ζητήσει και την παραίτησή του.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, η παραίτηση θα έπρεπε να υποβληθεί για θέματα ουσίας, για θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική πολιτική. Αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα και τη σχέση του με τα στελέχη του. Εδώ φορτώθηκε στις πλάτες του ελληνικού λαού ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος προκάλεσε κολοσσιαία οικονομική ζημία επί 7 μήνες και δεν είχαμε στην πραγματικότητα παραίτηση, περιμέναμε να γίνει ανασχηματισμός μετά το δημοψήφισμα για να αλλάξουν τα πράγματα και να απαλλαγούμε τουλάχιστον από ακραίες παρουσίες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας βασίζεται στην προσωπική του γοητεία, την προσωπική του σχέση με τον κόσμο που τον ψηφίζει, που νομίζει ότι είναι μια συντριπτική πλειοψηφία, αλλά είναι μόνο το 35,5%. Είναι η μικρότερη πλειοψηφία που είχε ποτέ κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, γιατί μαζί με τον κ. Καμμένο είναι 39,2%. 39,2% είναι η μικρότερη πλειοψηφία που έχει ποτέ δοθεί.

Δημοσιογράφος: Αντίπαλο δεν έχει.

Ευ. Βενιζέλος: Αντίπαλο έχει τον εαυτό του, τις ανακολουθίες του, τα ψέματα, τις δημαγωγίες, τις εσφαλμένες κινήσεις στη διαπραγμάτευση και θα μου επιτρέψετε να πω ότι όλα κρίνονται στην κοινωνία. Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δεν έχει την πολυτέλεια να συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται, γιατί έχει παρακολουθήσει μια περιδίνηση η οποία τους τελευταίους 9 μήνες έχει φτάσει στα όρια πια μιας μεταμοντέρνας χορογραφίας. Οι πιρουέτες είναι τόσες πολλές και τόσο μεγάλες, ώστε τι να πεις; Με βάση ποιες δεσμεύσεις, ποιες υποσχέσεις, ποιες αξίες να κρίνεις;

«Έγινε μια συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα επειδή δεν γινόταν διαπραγμάτευση, να χαθούν 7 πολύτιμοι μήνες»

Δημοσιογράφος: Θα είχαμε βγει από το μνημόνιο τώρα εάν είχατε παραμείνει το σχήμα το περσινό;

Ευ. Βενιζέλος: Ο καθένας μπορεί να κρίνει τώρα στη συνείδησή του, στη σκέψη του και στην καρδιά του ποια ήταν η κατάσταση της χώρας το Δεκέμβριο όταν διαλύθηκε η Βουλή του 2012 και ποια είναι η κατάσταση τώρα. Μπορεί να κρίνει εάν η κατάσταση της οικονομίας, το κλίμα αισιοδοξίας, η κατάσταση στις τράπεζες, οι καταθέσεις, η πιθανότητα επενδύσεων ήταν σε καλύτερο επίπεδο το Δεκέμβριο, ή είναι σε καλύτερο επίπεδο τώρα.
Τα προβλήματα ήταν πολλά. Δεν θα ήταν ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά εμείς είχαμε ως στόχο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 να περάσουμε σε μια άλλη φάση, της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, δηλαδή να βγάλουμε τη χώρα σταδιακά και προστατευμένα στις αγορές, να απαλλαγούμε από το βρόγχο του μνημονίου. Όχι ότι δεν θα υπήρχαν όροι, όχι ότι θα είχαμε περάσει σε μια πολιτική παροχών, πάντα θα ήταν τα πράγματα δύσκολα, αλλά όχι με νέο δάνειο, όχι με νέους όρους και κυρίως όχι με νέο αποκλεισμό από τις αγορές.

Δημοσιογράφος: Σας τράβηξαν το χαλί οι Ευρωπαίοι; Όπως είπε και ο κ. Σαμαράς.

Ευ. Βενιζέλος: Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τα πράγματα, θα μου επιτρέψετε να πω, μακροσκοπικά, στρατηγικά. Διαπίστωσαν το Μάιο του 2015 ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ν.Δ. έχει μια μεγάλη πτώση, ότι το ΠΑΣΟΚ ως Ελιά τότε έκανε μια πολύ ελπιδοφόρα εμφάνιση με το 8% και στάθηκε, αλλά μετά είχαμε το πολύ δύσκολο θεσμικό – ας το πούμε – εμπόδιο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήταν προφανώς δύσκολο να συγκεντρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Άρα στην πραγματικότητα έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή. Θα συμφωνούσαν μαζί μας σε ένα πλαίσιο το οποίο μετά θα εκαλείτο να εφαρμόσει μια κυβέρνηση που δεν πίστευε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Που εμφανιζόταν ως αντιμνημονιακή, που έδινε ακατάσχετες υποσχέσεις; Ή θα περιμένανε να δούνε την έκβαση των εκλογών, οι οποίες θα γινόντουσαν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση που θα είχε την ευθύνη να εφαρμόσει το αποτέλεσμα της δικής της διαπραγμάτευσης;

Και βέβαια από την δική τους σκοπιά προφανώς το εξάμηνο μεταξύ Μαϊου 2014 και Δεκεμβρίου 2014 ήταν ένα εξάμηνο δισταγμών, το οποίο μας δημιουργούσε και εμάς τεράστια προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Γιατί κι εμείς είχαμε ένα πρόβλημα νομιμοποίησης. Όταν έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, να δεσμευτούμε για μια ιδιωτικοποίηση, τα αεροδρόμια, τα περιφερειακά, είχαμε τον κ. Τσίπρα να λέει μην τους ακούτε, μην τους πιστεύετε, εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τίποτα. Όταν εμείς έπρεπε να μπούμε σε διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούσαν την επόμενη φάση και είχαμε ένα καταγγελτικό λόγο που απαξίωνε, όχι την κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, είναι λογικό να πούνε ας περιμένουμε τις επιλογές του ελληνικού λαού και ας συζητήσουμε με τους εκλεκτούς του να δούμε τι είναι αυτό που θα συμβεί. Και είδαμε τι είναι αυτό που συνέβη.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο κ. Πρόεδρε έγινε αυτή η διαπραγμάτευση η πρώτη. Ακολούθησε το δημοψήφισμα και ακολούθησαν και άλλες εκλογές και ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο επικεφαλής.

Ευ. Βενιζέλος: Έγινε μια συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ,επειδή δεν γινόταν διαπραγμάτευση, να χαθούν 7 πολύτιμοι μήνες, να επιδεινωθούν όλα τα οικονομικά μεγέθη και με την πλάτη στον τοίχο να πάμε να διαπραγματευτούμε εντός εισαγωγικών, μέσα σε ελάχιστες ώρες, ένα πακέτο το οποίο βέβαια ήταν πολύ πιο επώδυνο από αυτό που είχε προταθεί πριν το δημοψήφισμα, από αυτό που είχε συμφωνηθεί στις 20 Φεβρουαρίου, μια συμφωνία που έγινε αλλά χάθηκε στη συνέχεια. Και φυσικά από αυτό που θα είχαμε συμφωνήσει εμείς με βάση το περιβόητο mail Χαρδούβελη που είχα πει τότε κρατήστε το, θα το θυμηθείτε, θα είναι παιδική χαρά σε σχέση με αυτό το μνημόνιο.

Δημοσιογράφος: Τα μέτρα που κυνηγάει τώρα η κυβέρνηση να πάρει και όλο αυτό που γίνεται και όλα αυτά που φορτωνόμαστε πάλι στις πλάτες μας, δεν ήταν απαραίτητα να ληφθούν;

Ευ. Βενιζέλος: Στο μέγεθος αυτό ούτε κατά διάνοια, διότι εδώ η κυβέρνηση προκάλεσε ….

Δημοσιογράφος: Το ασφαλιστικό δεν θα το ανοίγατε εσείς;

Ευ. Βενιζέλος: Το ασφαλιστικό είναι παρεπόμενο πρόβλημα. Το ασφαλιστικό είναι ένα τεράστιο, σχεδόν άλυτο δυστυχώς πρόβλημα επειδή δεν έχουμε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Δεν μπορείς να λύσεις το ασφαλιστικό υπό συνθήκες ύφεσης και ανεργίας της τάξεως του 27 – 28%.

Άρα εάν δεν λύσεις το πρόβλημα της οικονομίας, το πρόβλημα της ανάπτυξης, εάν δεν επανέλθεις σε σταθερά θετικούς ρυθμούς και αν δεν μειώσεις την ανεργία, δεν πρόκειται να έχεις καμία λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Επίσης εάν δεν μιλήσεις με ειλικρίνεια για το τι σημαίνει να πληρώνεις εισφορές, και τι άλλες προσθήκες θα κάνεις στο σύστημα. Δηλαδή πώς θα βάλεις μέσα και την επαγγελματική ασφάλιση, ακόμη και την ιδιωτική ασφάλιση υπέρ του εργαζόμενου και υπέρ του συνταξιούχου.

Έρχομαι στο ερώτημα το κεντρικό: όχι βέβαια, διότι εμείς ήμασταν σε συνθήκες θετικού ρυθμού ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος και είχαμε πείσει τους καταθέτες να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους . Και λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν προκάλεσαν και την προκάλεσαν την ανασφάλεια αυτή όχι μόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά και πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Ιανουαρίου, είχαμε ξανά απόσυρση καταθέσεων 42 δις, άρα κλονισμό του τραπεζικού συστήματος, διόγκωση των μην εξυπηρετουμένων δανείων, λόγω της δυσπραγίας, αλλά και επειδή περιμένανε κάποιοι τη σεισάχθεια. Δηλαδή μια ριζοσπαστική λύση στα δάνεια, ώστε να απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση οι άνθρωποι και λογικό είναι και ανθρώπινο κάποιος να περιμένει την καλύτερη δυνατή λύση.

Και γιατί βεβαίως υπήρχε το σύνθημα «δεν πληρώνω», γιατί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν «κακές» από τους «κακούς μνημονιακούς δοσίλογους» ενώ τώρα έχουμε ένα νέο πακέτο το οποίο είναι αποτέλεσμα της κρίσης που προκλήθηκε στο τραπεζικό σύστημα, της ύφεσης που επανήλθε και του πρωτογενούς πλεονάσματος που χάθηκε.

Λέγανε οι άνθρωποι αυτοί επί χρόνια ότι εμείς έχουμε μια ριζοσπαστική λύση για το δημόσιο χρέος, αυτά που κάνουν οι άλλοι, αυτά που κάνει ο Βενιζέλος με το PSI είναι τραγικά. Εδώ έχουμε μειώσει το χρέος 106, 126 μαζί με την επαναγορά ομολόγων δισεκατομμύρια ευρώ ονομαστικά και επιπλέον 100 δις μέσα από μια κολοσσιαία αναδιάρθρωση η οποία έχει μειώσει το χρέος μας έναντι του επισήμου τομέα, έναντι δηλαδή των κρατών της ευρωζώνης, του EFSF και του ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Δεν σας πίστεψε όμως ο κόσμος.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κόσμος δεν πίστεψε γιατί όταν έχεις μια αφήγηση που είναι δύσκολη, όταν έχεις μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα και από την άλλη έχεις μια υπόσχεση εύκολη, έχεις ένα εμπόριο ελπίδας που δεν κοστίζει τίποτα.

Δημοσιογράφος: Συμφωνώ, αλλά το είδαμε και φτάσαμε με τον κ. Τσίπρα να ψηφίζει τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι και ο κόσμος στις 20 Σεπτεμβρίου να του ξαναδίνει πάλι την πρωθυπουργία.

Ευ. Βενιζέλος: Του έδωσε αυτή την περιορισμένη πλειοψηφία. Αν θέλετε να μιλήσουμε αριθμητικά, 39,2% είναι η πλειοψηφία Τσίπρα – Καμμένου και 38,4% είναι το άθροισμα των δυνάμεων που ήταν πάντα συντεταγμένα υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής. Δεν τους αθροίζω πολιτικά, αλλά αριθμητικά έτσι είναι.

Και εάν σε αυτές τις δυνάμεις προσθέσουμε ακόμη και την Ένωση Κεντρώων η οποία τώρα είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, υπερβαίνει το 41%. Το θέμα ποιο είναι; Το θέμα είναι ότι υπάρχει και η θετική πτυχή. Η θετική πτυχή είναι ότι σταμάτησε η δημαγωγία. Σταμάτησαν τα ψέματα. Όλοι αυτοί προσχώρησαν στην πολιτική μας. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται στον κ. Λαφαζάνη και λέει ότι θα κατέστρεφα τη χώρα εάν εφάρμοζα την πολιτική μου. Δηλαδή εάν έκανε αυτά που έλεγε, θα κατέστρεφε τη χώρα. “Δεν είχα άλλη λύση από το μνημόνιο. Δεν έχω άλλη λύση από την παραμονή στην ευρωζώνη. Το grexit θα ήταν ολέθριο.”

Είναι δυνατόν αυτά να τα λέει κάποιος το 2015 και να μην δίνει μια εξήγηση γιατί δεν τα έλεγε το Δεκέμβριο του 2014;

Δημοσιογράφος: Μόλις πριν λίγους μήνες.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί μας κατηγορούσε και μας έβριζε επειδή τα λέγαμε αυτά το 2010, το 2011, το 2012;

Αν η χώρα δεν είχε άλλο δρόμο από αυτό του κ. Τσίπρα μετά από όσα πέτυχε, γιατί πέτυχε ο λαός με τις θυσίες του μια τεράστια προσαρμογή δημοσιονομική,αν αυτά είναι έτσι το 2015 το Σεπτέμβριο ,δεν ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση το 2010 ή το 2011; Είχαμε άλλη λύση; Θα ήταν ωραία η λύση της χρεοκοπίας; Ή η λύση του δήθεν εκβιασμού με το grexit; Δηλαδή ο κ. Τσίπρας θεωρούσε ότι θα εκβιάσει με το grexit και οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν.
Τελικά τον εκβίασαν οι Ευρωπαίοι με το grexit.

Λοιπόν θα μπορούσαμε το 2010 ή το 2011 να εκβιάσουμε με το grexit; Προσέξτε το 2010 – 2011 η έκθεση, δηλαδή τα λεφτά που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα, ήταν απείρως λιγότερα από τα λεφτά που έχει δώσει τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα έχει δώσει περίπου συνολικά 300 δισεκατομμύρια δάνειο, περίπου και έχει δώσει κατά μέσο όρο 100 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των τραπεζών από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΕLA.

Και βεβαίως έχει δώσει και το κούρεμα του χρέους. Φανταστείτε τώρα με τέτοια έκθεση, δηλαδή με τέτοια διακινδύνευση συμφερόντων, χρημάτων που έχει επενδύσει στην Ελλάδα η ευρωζώνη, το grexit το χρησιμοποίησε ο κ. Σόιμπλε ως μέσο πίεσης. Το 2010 δεν υπήρχε αυτή και οι απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις οποίες ήθελαν να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι, θα ήταν για την Ελλάδα η πλήρης καταστροφή και των ελληνικών τραπεζών.

Δημοσιογράφος: Βάλτε άνω τελεία ….

Ευ. Βενιζέλος: Και θα ήταν βέβαια και η πλήρης καταστροφή των Ελλήνων καταθετών. Γιατί η προστασία των τραπεζών δεν είναι των τραπεζιτών, είναι των καταθετών προστασία.

Δημοσιογράφος: Άνω τελεία. Πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.

«Στασιμοχρεοκοπία σημαίνει ότι θα σερνόμαστε, χωρίς να βυθιζόμαστε, αλλά και χωρίς να απογειωνόμαστε»

Δημοσιογράφος: Επιστρέψαμε εδώ με τον κ. Βενιζέλο να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας. Λοιπόν, δώσατε μια συνέντευξη προχθές στο site liberal.gr και χρησιμοποιήσατε, δεν τον έχω ξανακούσει τον όρο, προφανώς υπάρχει, τον όρο στασιμοχρεοκοπία.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν υπάρχει, είναι ένας νεολογισμός είπα εμπνευσμένος από τον στασιμοπληθωρισμό. Στασιμοχρεοκοπία σημαίνει ότι θα σερνόμαστε, χωρίς να βυθιζόμαστε, αλλά και χωρίς να απογειωνόμαστε. Αυτή είναι η μοίρα δυστυχώς.

Πάντα έλεγα, από το 2010 από το 2011 ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ζήτημα αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ. Το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι να δει μια χώρα όπως η Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ, να καταστρέφεται, να περνάει σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, να γίνεται μία χώρα του τρίτου κόσμου σε ευρωπαϊκό έδαφος και να έχει ένα εκατομμύριο το λιγότερο Έλληνες μετανάστες να ψάχνουν δουλειά και τύχη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσιογράφος: Άρα τώρα grexit δεν υφίσταται;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υφίσταται πιστεύω για λόγους πολιτικούς αλλά και γιατί και η επένδυση που έχει γίνει όπως σας εξήγησα προηγουμένως ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα είναι τεράστια.

Δημοσιογράφος: Για να αποτύχει, ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας εξηγήσω το εξής: Πριν από μια εβδομάδα έγινε μερική αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους. Η Ουκρανία έχει 50 εκατομμύρια κατοίκους, μια μεγάλη χώρα. Ήταν 30 δισεκατομμύρια δολάρια όλη αυτή η δραστηριότητα, έτσι;

Δημοσιογράφος: Φιστίκια για μας έτσι όπως έχει γίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς εδώ κάναμε αναδιάρθρωση χρέους η οποία ,όπως σας είπα, είχε όφελος 220 δισεκατομμυρίων και το operation ήταν το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Από το ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «το PSI ήταν η καταστροφή».

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, εντάξει, ήταν το μεγαλύτερο καλό που έχει η χώρα αυτή, μείωση την οποία δεν την έχει φανταστεί κανείς και εάν δεν είχε συμβεί αυτό τώρα η Ελλάδα δε θα υπήρχε.

Δημοσιογράφος: Εγώ άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο που λέει ότι “το PSI ευθύνεται για τα προβλήματα στο ασφαλιστικό”.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά αφήστε, έχω βαρεθεί, εντάξει πρόκειται περί μιας γελοιότητος. Μεταφέραμε 12 δισεκατομμύρια από τα ταμεία στο κράτος, το οποίο κράτος έχει δώσει τα χρόνια από το 2009 έως τώρα 100 δισεκατομμύρια στα ταμεία. Και έχω πει εκατό φορές ότι το ΙΚΑ το οποίο μας άκουσε και επαναγόρασε ελληνικά ομόλογα, κέρδισε. Κέρδισε και εντυπωσιακά μάλιστα.

Λοιπόν ο κ. Κατρούγκαλος να συμβούλευε καλά τα ταμεία στα οποία ήταν Νομικός Σύμβουλος και στα οποία τώρα ως Υπουργός λέει άλλα πράγματα, όπως είχα την ευκαιρία και προχθές να δεχθώ τη Διοίκηση ενός ταμείου επαγγελματικού, ιδιωτικού, σωματειακού και μου λέγανε αυτά.

Δημοσιογράφος: Σε ποιο ταμείο αναφέρεστε;

Ευ. Βενιζέλος: Δε θέλω να ανοίξω τις συζητήσεις αυτές τώρα, έχουμε άλλα σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε.

Δημοσιογράφος: Αυτή η στασιμοχρεοκοπία λοιπόν που είπατε μέχρι πότε θα είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν όταν θα φέρουν μείωση του χρέους 1 ευρώ..

Δημοσιογράφος: θα τη φέρουν, έρχεται λέει.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ναι, καλά. Όταν τη φέρουν, που θα τη φέρουν βεβαίως, γιατί πατάνε πάνω στα χνάρια μας τώρα, θα κάνουν αυτό που είχαμε πει το 2012. Τώρα που ήρθαν στα λόγια μας θα πάρουν το συμπλήρωμα του 2012, όπως το είχαμε συμφωνήσει.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά που είναι τα λόγια για μονομερείς ενέργειες, για κουρέματα, για επονείδιστο χρέος, για Διεθνή Διάσκεψη; Τώρα έχουν έρθει και γλείφουν εκεί που φτύνανε. Τώρα βεβαίως η χώρα θα επωφεληθεί.

Μα δείτε το λίγο μακροσκοπικά, από κει που είχαμε ένα 30%, βία 40% στο εκλογικό Σώμα που πίστευε στη δύσκολη προσπάθεια και είχαμε 60%, 70% μερικές φορές εναντίον, αγανακτισμένους, απελπισμένους, έτοιμους να ακούσουν την κάθε δημαγωγία και το κάθε ψέμα, τώρα έχουμε στις τελευταίες εκλογές σχεδόν το 80% του εκλογικού Σώματος και σίγουρα το 80% της Βουλής που λέει ότι αποδέχεται τη δική μας στρατηγική, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ως τη μόνη εφικτή, ως τη μόνη ασφαλή.

Δημοσιογράφος: Αλλά καλεί άλλους να το εφαρμόσουν.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου πείτε μπορεί στο μυαλό τους στη σκέψη τους να πιστεύουν ότι μπορεί να βρουν κάποια άλλη λύση, το ισοδύναμο που δεν βρίσκεται ποτέ, ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν την εφαρμογή δύσκολων μέτρων. Δε γίνεται τίποτα, ήδη πέρασαν κάποιες εβδομάδες από τις εκλογές κι έχει στομώσει η Κυβέρνηση, δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν μπορεί να λύσει κανένα θέμα, να διαχειριστεί κανένα θέμα.

Δημοσιογράφος: Αν πέσει η Κυβέρνηση θα δούμε άλλο;

Ευ. Βενιζέλος: Η Κυβέρνηση πέφτει εάν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν ξέρω αν θα χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν είναι κάτι το οποίο με απασχολεί εμένα αυτό το τι κάνουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Δημοσιογράφος: Επειδή σας απασχολεί όμως για τη χώρα..

Ευ. Βενιζέλος: Με απασχολεί η χώρα, με απασχολεί λοιπόν μια κυβερνητική πολιτική η οποία να μπορεί να δώσει ανάσα, να ξεπεράσουμε τη στασιμοχρεοκοπία.

Δημοσιογράφος: Χρειάζεται Κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται κλίμα πολιτικό και κοινωνικό, χρειάζεται βεβαιότητα, άρση της ανασφάλειας. Δεν υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης, δεν υπάρχει προοπτική να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και τη θέση μας μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία εάν δεν υπάρχει ένα πολιτικό πλαίσιο στη χώρα, που να κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Δημοσιογράφος: Άρα το 80% που λέτε που περιγράφετε στη Βουλή όλο μαζί;

Ευ. Βενιζέλος: Μα έχω πει τόσες φορές ότι η λύση ήταν μια Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή τη στενή να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο και θεωρεί ότι είναι μια επαρκής πλειοψηφία, μια επαρκής Κυβέρνηση.

Είναι μια αριστερή Κυβέρνηση με εθνικολαϊκιστικό λόγο, η οποία προσπαθεί να διευθετήσει τα πράγματα. Αυτό δεν προσφέρει στη χώρα την αναπνοή, την ανάσα, την ανάταση που έχει ανάγκη ο τόπος για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Πέραν του προσθέτου κόστους. Δηλαδή δε θέλανε να πάρουμε τα λεφτά που περισσεύανε από το δεύτερο πρόγραμμα και πήγαν και πήρανε άλλα τόσα ως τρίτο μνημόνιο, αφού μας ταλαιπώρησαν επί μήνες.

«Θα βρεθούν λύσεις για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, όχι επειδή τους κάνει χάρη ο κ. Τσίπρας, αλλά επειδή αυτό απορρέει από τη λογική του ίδιου του συστήματος του τραπεζικού»

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στο μέλλον. Το μέλλον είναι η χώρα να αποκτήσει μία προοπτική, δεν αρκεί να έχεις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, πρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις, πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς, το είπα και προχθές σε συναδέλφους σας, ο τρόπος με τον οποίον έγινε η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών επιβάλλει δάνεια υψηλού επιτοκίου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το μεγάλο θέμα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωπαϊκής είναι ότι έχουμε ανισότητες στο κόστος χρήματος και στο κόστος ενέργειας, σε σχέση με τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τη Γερμανία για παράδειγμα.

Είναι μη ανταγωνιστικά τα δικά μας επιτόκια και πολύ μεγαλύτερη η δική μας επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας. Αν αυτά τα ζητήματα δεν μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε, δεν δίνουμε μία προοπτική στο πώς θα απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνοντας νέες πραγματικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Όχι επενδύσεις σε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ή με την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά άμεσες ξένες επενδύσεις και κυρίως…

Δημοσιογράφος: Που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας.

Ευ. Βενιζέλος: Και κυρίως πώς θα πείσεις τον Έλληνα μικρομεσαίο επιχειρηματία, μεσαίο και μικρό, που είναι ο μεγάλος κορμός, να επενδύσει, αλλά για να επενδύσει πρέπει να έχει κάποια δικά του, ίδια κεφάλαια και πρέπει να μπορεί να έχει και πρόσβαση στις τράπεζες. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα, γι΄ αυτά δε συζητάμε.

Δημοσιογράφος: Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου που λέει “τι θα γίνει με το στεγαστικό μου” και του λέω: Μπορείτε να σκεφτείτε τα προηγούμενα πέντε δύσκολα χρόνια, κρατήσαμε τα σπίτια των ανθρώπων, απαγορεύσαμε τους πλειστηριασμούς.

Δημοσιογράφος: Ναι, ισχύει μέχρι το τέλος του έτους αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Έπαψε να ισχύει δυστυχώς νομικά και τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Λοιπόν αυτό που κάναμε εμείς, που διασφαλίσαμε το σπίτι του δανειολήπτη, την πρώτη κατοικία, πλην ακραίων περιπτώσεων πάμπλουτων, ιδιαίτερα εύπορων που πίσω από στεγαστικά κρύβανε άλλες καταστάσεις.
Λοιπόν το κάναμε αυτό, εμείς το πετύχαμε.

Λοιπόν οι τράπεζες είναι έτοιμες να προσφέρουν λύσεις για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, ώστε να μην πιέζεται ο δανειολήπτης σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα που έχει τώρα και τις δυνατότητες που έχει, να κρατήσει το σπίτι του, να κρατήσει την κληρονομιά των παιδιών του, να μην έχει το άγχος αυτό και ταυτόχρονα βέβαια να υπάρχει ένα στοιχειώδες πλαίσιο λογικής και δικαιοσύνης σε σχέση με αυτούς που εξόφλησαν τα δάνεια και σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν πάρει και πληρώνουν ενοίκιο, έτσι;

Δημοσιογράφος: Ναι.

Ευ. Βενιζέλος: Απλές λύσεις, το τραπεζικό σύστημα είναι πιο προωθημένο από την κυβερνητική πολιτική στα θέματα αυτά. Και θα βρεθούν λύσεις για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, όχι επειδή τους κάνει χάρη ο κ. Τσίπρας, αλλά επειδή αυτό απορρέει από τη λογική του ίδιου του συστήματος του τραπεζικού και είναι αν θέλετε ωφέλιμο, επωφελές, win-win και για τις τράπεζες και για την κοινωνία, εν αναμονή μιας ανάκαμψης που θα οδηγήσει και σε ανάκτηση της αξίας των ακινήτων, γιατί οι περιουσίες των Ελλήνων είναι επενδεδυμένες σε ακίνητα πρωτίστως.

Τα επιχειρηματικά δάνεια όμως θα αναδιαρθρωθούν κι εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν δεν έχεις μοντέλο ανάπτυξης, αν δεν έχεις πολιτική σταθερότητα όχι ως κοινοβουλευτική σταθερότητα αλλά ως προοπτική ως ασφάλεια και αισιοδοξία, δεν μπορείς να εντάξεις την αναδιάρθρωση των δανείων των επιχειρηματικών και των επιχειρήσεων σε ένα νέο σχήμα ανάπτυξης, διότι το σχήμα ανάπτυξης πρέπει να μπορείς να το συλλάβεις και να το πεις.
Άμα θυμάστε τη συζήτηση Τσίπρα-Κλίντον καταλαβαίνετε τις ιδεοληψίες, τις αντιφάσεις, τις δυσκολίες, την έλλειψη πολιτικής.

«Έχει ρίξει το τείχος του ψεύδους, έχει αναγκαστεί να γκρεμίσει το οικοδόμημα της δημαγωγίας»

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε να σας ρωτήσω κάτι; Δέκα μήνες ο κ. Τσίπρας έχει κάνει κάτι καλό;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, έχει κάνει κάτι πάρα πολύ καλό. Έχει ρίξει το τείχος του ψεύδους, έχει αναγκαστεί να γκρεμίσει το οικοδόμημα της δημαγωγίας.

Έχει πάρει το 35,5% που τον ψήφισε, συν το 3,5% του κ. Καμμένου και το έχει φέρει στη μνημονιακή στρατηγική. Αυτό έχει κάνει.

Δημοσιογράφος: Μόνο αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αυτό είναι η μεγάλη εισφορά η ιστορική. Αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι του το χάρισε αυτό ο ελληνικός λαός, ότι ο ελληνικός λαός του είπε τον Ιανουάριο «θα πάμε αριστερά» και πήγαν όλοι αριστερά και είπε το Σεπτέμβριο «τώρα θα πάμε τελείως δεξιά» και πήγαν όλοι δεξιά. Τους είπε τον Ιανουάριο «θα σας πάω στον παράδεισο» και πήγαν όλοι στον παράδεισο και μετά ξύπνησαν και τους πήγε το Σεπτέμβριο στην κόλαση…

Δημοσιογράφος: Δε δικαιολογείται μετά από τόσους μήνες να το κάνει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Στην κόλαση του μνημονίου, γιατί εμείς ήμασταν η κόλαση, εμείς ήμασταν οι κακοί, οι μοχθηροί, οι ανίκανοι, οι μη διαπραγματευόμενοι, που περάσαμε τα 5,5 πέτρινα χρόνια και ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύτηκε 17 ώρες κι έμεινε ξάγρυπνος και τον συμπονούμε.

Δημοσιογράφος: Επομένως δεν είναι αριστερή Κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας;

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, σκεφθείτε να είχαν αναλάβει αυτοί οι άνθρωποι να διαπραγματευθούν υπό τις συνθήκες που διαπραγματευθήκαμε εμείς και να φέρουν αυτά που φέραμε εμείς στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Είναι Κυβέρνηση της Αριστεράς;

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς τι λέτε, είναι Κυβέρνηση της Αριστεράς; Είναι Κυβέρνηση που νομίζει ότι είναι της Αριστεράς και στην οποία την ηγεμονία και τον τόνο τον ιδεολογικό τον δίνει ο κ. Καμμένος.

«Αμφισβητείται η λογική των ασφαλιστικών εισφορών»

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Μιλήσαμε για το ασφαλιστικό, μιλήσαμε για τους αγρότες..

Ευ. Βενιζέλος: Όχι για το ασφαλιστικό δε μιλήσαμε, για το ασφαλιστικό πρέπει να πούμε στον κόσμο με ευθύτητα ότι εάν δεν αναταχθεί η οικονομία, εάν δεν ξαναπιάσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν δεν συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό σύστημα και με το αναπτυξιακό μοντέλο και αν δεν μιλήσουμε ταυτόχρονα για δημόσιο σύστημα αλλά και συμπληρωματικά στοιχεία επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, δεν θα έχουμε επαρκές επίπεδο..

Δημοσιογράφος: Πάντως και το email Χαρδούβελη περικοπές προέβλεπε.

Ευ. Βενιζέλος: Ελάχιστες, μη αύξηση.

Δημοσιογράφος: Περικοπές όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Μη αύξηση. Προέβλεπε ότι θα μείνουν στο ονομαστικό επίπεδο του 2014 οι συντάξεις.

Λοιπόν τώρα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, τώρα πια δεν υπάρχει όριο και φραγμός, όλα έχουν αμφισβητηθεί και κυρίως αμφισβητείται η λογική των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί εδώ σου λένε αν δουλεύεις πολλά χρόνια κι έχεις πολλές και μεγάλες εισφορές, δε θα πάρεις τίποτα παραπάνω από το να δουλεύεις λίγα χρόνια και να δίνεις λίγες εισφορές ή καθόλου εισφορές.

Αυτό το γεγονός ότι δε σου δίνουν κίνητρο για να δουλεύεις να είσαι ασφαλισμένος όλα σου τα χρόνια στην υψηλότερη δυνατή κλίμακα με τις μεγαλύτερες δυνατές εισφορές, διότι δε θα έχεις προοπτική να πάρεις κάτι το οποίο είναι αξιόλογα διαφορετικό, παραπάνω, δε δίνει προοπτική αξιοπιστίας στο ασφαλιστικό σύστημα.

«Ελπίζω να μην κρύβεται από πίσω κάποια διάθεση περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου»

Δημοσιογράφος: Ο κ. Παρασκευόπουλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας νωρίτερα στο ΒΗΜΑ FM αν δεν κάνω λάθος, είπε ότι θα αλλάξετε έναν δικό σας νόμο, το νόμο περί Τύπου.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ στο νόμο περί Τύπου έκανα δύο πράγματα το 1994, προ 22 ετών. Πρώτον, κατάργησα τη μεταξική νομοθεσία περί Τύπου, τη δικτατορική, τον αναγκαστικό νόμο του 1938. Και ,δεύτερον προέβλεψα ότι εάν έχεις προσβληθεί και δεν υπάρχει αποκατάσταση μπορείς να ζητήσεις αστική προστασία, όχι μόνον για τις εφημερίδες αλλά και για τα ηλεκτρονικά μέσα. Για τις εφημερίδες υπήρχε, ήτανε παλιό.

Δημοσιογράφος: Εδώ λέει ότι θα είναι συγκεκριμένο το ποσό που θα μπορεί να…

Ευ. Βενιζέλος: Τα δικαστήρια έχουν πει ότι «όλα αυτά τα αποτιμά το δικαστήριο με βάση τους βασικούς και απλούς κανόνες του Συντάγματος και του Αστικού Κώδικα, για την προστασία της προσωπικότητας του βλαφθέντος». Λοιπόν άρα δεν ξέρω τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα, ελπίζω να μην κρύβεται από πίσω κάποια διάθεση περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

«Είναι επικίνδυνη η σύνδεση του προσφυγικού με την εξωτερική πολιτική και με θέματα άμυνας και ασφάλειας»

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Για τους πρόσφυγες;

Δημοσιογράφος: Προσφυγικό ναι. Και είπατε ότι “είναι και επικίνδυνη η σύνδεση του προσφυγικού θέματος με το μνημόνιο και με το πρόγραμμα τη συμφωνία”, όπως θέλετε το λέτε και θέλω και μια κουβέντα για τη στάση της Τουρκίας.

Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι είναι επικίνδυνη η σύνδεση του προσφυγικού με την εξωτερική πολιτική και με θέματα άμυνας και ασφάλειας. Διότι ο κ. Τσίπρας φάνηκε κάποια στιγμή να μην έχει καθαρή εικόνα περί θαλασσίων συνόρων, είπε “μα υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα”;

Υπάρχουν, σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν επί τη βάσει διεθνών συμβάσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, όπου δεν έχουμε διεθνή σύμβαση ισχύει ο κανόνας της μέσης γραμμής και μάλιστα στις περιπτώσεις που ισχύει ο κανόνας της μέσης γραμμής συνήθως η απόσταση είναι και πάρα πολύ μικρή και αυτή η εγγύτητα είναι που δημιουργεί προβλήματα γιατί η απόσταση είναι τέτοια που να δημιουργεί προβλήματα στην ακτοφυλακή, στους ψαράδες και να επιτρέπει και τη διέλευση βέβαια των μεταναστών, τώρα των προσφύγων.

Άρα δεν μπορείς θέματα όπως είναι ο αφοπλισμός των νησιών, που εμείς έχουμε ολόκληρη θεωρία Διεθνούς Δικαίου για το δικαίωμα ας το πούμε έτσι αυτοάμυνας που ασκούμε, θέματα που αφορούν την έρευνα και τη διάσωση από θαλάσσια ατυχήματα, όπου έχουμε επίσης μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη και πρακτική αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τη Σύμβαση του Αμβούργου και τη Σύμβαση του Σικάγου, δε θέλω να μπαίνω σε λεπτομέρειες.

Που σημαίνει ότι είτε υπάρχει ελληνική ακτοφυλακή και ελληνικό ναυτικό, είτε υπάρχει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, το ζήτημα είναι να γίνεται δεκτή η αντίληψή μας η ελληνική για τα θέματα αυτά, που δεν είναι μόνο θέματα συνόρων άρα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αλλά είναι και θέματα σημαντικών διοικητικών αρμοδιοτήτων επί τη βάσει διεθνών συμβάσεων. Διοικητική αρμοδιότητα είναι και το FIR και τα σχέδια πτήσης, διοικητική αρμοδιότητα είναι και η ευθύνη για το συντονισμό της έρευνας και διάσωσης.

Το προσφυγικό τώρα ως πρόβλημα πολιτικό κατά βάσιν, δείχνει την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Βιέννη οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, συζητούν για μία λύση στη Συρία, μία λύση η οποία θα δώσει αν θέλετε κάποια προοπτική επανόδου προσφύγων ή μη διόγκωσης του κύματος των προσφύγων.

Η Ευρώπη παίζει περιορισμένο ρόλο, δυστυχώς, ως πολιτική οντότητα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και φαίνεται και στο προσφυγικό. Το προσφυγικό έχει τρεις διαστάσεις κολοσσιαίες: Ανθρωπιστική, η ανθρωπιστική διάσταση δε συμψηφίζεται με καμιά άλλη, δεν μπορείς να πεις θέλω χρήματα ή θέλω ανταλλάγματα για να έχω ανθρώπινες ευαισθησίες.

Δεύτερη διάσταση είναι η κοινωνική, πρέπει να εξηγήσεις στις κοινωνίες τι γίνονται και ποια είναι η αντοχή των κοινωνιών. Υπάρχει και η πολιτική διάσταση για την οποία σας μίλησα, υπάρχει και μια οικονομική διάσταση βεβαίως αλλά εκεί το κόστος της διαχείρισης πρέπει να το επωμισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τους κανόνες της αλληλεγγύης κι όχι η Ελλάδα προφανώς.

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο θέμα, το είπε σήμερα με καθυστέρηση εβδομάδων ο κ. Τσίπρας: Όλα αυτά τα συστήματα ταυτοποίησης, ελέγχου και κατανομής, πρέπει να γίνονται επί τουρκικού εδάφους, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να οδηγούμε τους ανθρώπους στην περιπέτεια των διακινητών και σε απώλειες ζωών κυρίως παιδιών και γυναικών, επειδή έρχονται παράνομα και φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και φτάνουν στα ελληνικά νησιά.

Αυτά έπρεπε να γίνονται στην απέναντι ακτή ή στα στρατόπεδά τους επί τουρκικού εδάφους και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέτρο που μπορεί να συμβάλλει, να συμβάλλει από κει, γιατί πρέπει να υπάρχει αυτή η πίεση; Και κυρίως η πίεση η οποία κοστίζει ανθρώπινες ζωές.

Θα μου πείτε είναι εύκολο να υπάρξει μια τόσο ολοκληρωμένη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας; Όχι δεν είναι καθόλου εύκολο. Από την άλλη μεριά όμως και η Τουρκία πιέζεται και το ξέρει και θέλει τη βοήθεια της Ευρώπης, γιατί έχει στο έδαφός της εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία και έχει ανοιχτά μέτωπα παντού, στη Συρία, στο Ιράν, στο Ιράκ, έχει φυσικά το κουρδικό.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε ρεζέρβα του κ. Τσίπρα, ούτε αντικαταστάτης του κ. Καμμένου, ούτε πρόθυμος εταίρος κανενός»

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο έχω άλλο ένα ερώτημα και θα επιθυμούσα μια σύντομη απάντηση γιατί μας φωνάζουν ότι πρέπει να πάμε σε διαφημιστικό διάλειμμα. ΠΑΣΟΚ, πως πορεύεται από δω και πέρα και αν εσείς προσωπικά επιθυμείτε να παίξετε πιο ενεργό ρόλο;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ παίζω το ρόλο που προκύπτει από τις καταστάσεις, όχι ως ΠΑΣΟΚ ή ως πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιπλέον αυτού και ως ένας άνθρωπος που έχει υποχρέωση με βάση την εμπειρία του και τη γνώση του να λέει την αλήθεια στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Τώρα από κει και πέρα εμείς έχουμε ορισμένες αποφάσεις πολύ καθαρές στο συνέδριό μας λάβει και για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και για την ανάγκη να συγκροτηθεί ο κεντρώος χώρος, όχι μόνον ο χώρος της Κεντροαριστεράς αλλά ο ευρύτερος…

Δημοσιογράφος: Καινούριο κόμμα;

Δημοσιογράφος: Ένας καινούριος φορέας;

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά ο ευρύτερος προοδευτικός-κεντρώος χώρος, είναι ρητή η απόφαση του συνεδρίου μας του Ιουνίου. Και σε σχέση με την Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε ρεζέρβα του κ. Τσίπρα, ούτε αντικαταστάτης του κ. Καμμένου, ούτε πρόθυμος εταίρος κανενός.

Δημοσιογράφος: Υπουργός του Τσίπρα θα γινόσασταν;

Ευ. Βενιζέλος: Δε θα γινόμουν σε καμιά Κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Επικεφαλής σε έναν τέτοιο φορέα όπως της Κεντροαριστεράς; Ή του κεντρώου χώρου όπως είπατε;

Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, προσέξτε, το ΠΑΣΟΚ έχει μια καθαρή γραμμή από το συνέδριό του και σε σχέση με τον μεσαίο χώρο, τον μεσαίο προοδευτικό χώρο και σε σχέση με το πώς έπρεπε να κυβερνηθεί ο τόπος.

Στη Βουλή έχει μια εξαιρετική παρουσία, οι Βουλευτές μας κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά, η βάση μας μας έχει ψηφίσει επί τη βάσει συγκεκριμένων αντιλήψεων και συγκεκριμένου πολιτικού λόγου που έχουμε διατυπώσει προεκλογικά και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο και στο δημοψήφισμα και βεβαίως εμείς πάντα προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον, αλλά το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με μίζερες μικροκομματικές λύσεις, υπηρετείται με υπερβάσεις και με γενναίες κινήσεις.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ευχαριστούμε