Βουτιά τριών δισ. στους τζίρους του φαρμάκου

φαρμακαΑ­πώ­λει­ες πά­νω α­πό τρί­α δισ. ευ­ρώ με­τρά τα τε­λευ­ταί­α πέν­τε χρό­νια ο τζί­ρος του φαρ­μά­κου, με τις συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις των φαρ­μα­κευ­τι­κών, ό­πως κα­τα­γρά­φει ο Ε­ΟΦ, να εί­ναι μει­ω­μέ­νες κα­τά 37,5%. Πιο συγ­κε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με την ε­τή­σια έ­ρευ­να του Συν­δέ­σμου Φαρ­μα­κευ­τι­κών Ε­πι­χει­ρή­σε­ων Ελ­λά­δος «Η Φαρ­μα­κευ­τι­κή Α­γο­ρά στην Ελ­λά­δα: Γε­γο­νό­τα & Στοι­χεί­α 2013», που ε­πι­με­λή­θη­κε το Ι­Ο­ΒΕ με τη συ­νερ­γα­σί­α της Ε­πι­τρο­πής Πα­ρα­κο­λού­θη­σης Δα­πα­νών Υ­γεί­ας & Τεκ­μη­ρί­ω­σης του ΣΦΕ­Ε, α­πό τα 8,46 δισ. ευ­ρώ που ή­ταν οι συ­νο­λι­κές πω­λή­σεις φαρ­μά­κων το 2009, πέρ­σι δεν ξε­πέ­ρα­σαν τα 5,29 δισ., ε­νώ οι τζί­ροι των φαρ­μα­κευ­τι­κών α­να­μέ­νε­ται φέ­τος να συρ­ρι­κνω­θούν α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο, κα­θώς ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της φαρ­μα­κευ­τι­κής δα­πά­νης του Ε­Ο­ΠΥ­Υ εί­ναι μι­κρό­τε­ρος κα­τά 350 ε­κατ. ευ­ρώ.

Οι προ­βλέ­ψεις που έ­χουν α­πο­τυ­πω­θεί στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2014 δι­α­μορ­φώ­νουν την κα­θα­ρή φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη στα 2,019 δισ. ευ­ρώ πε­ρί­που, ε­νώ η ε­κτι­μω­μέ­νη μεί­ω­ση σω­ρευ­τι­κά α­πό το 2009 θα φτά­σει το -60,5%. Η κα­θα­ρή φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη το 2014 θα αν­τι­στοι­χεί στο 1,1% του -ή­δη ση­μαν­τι­κά μει­ω­μέ­νου- Α­ΕΠ, έ­ναν­τι 2,2% το 2009.

Εν­δει­κτι­κό της ρα­γδαί­ας πτώ­σης που ση­μει­ώ­νουν οι πω­λή­σεις φαρ­μά­κων εί­ναι πως το 2013 οι τζί­ροι των ε­ται­ρει­ών δι­α­μορ­φώ­θη­καν στα 5,29 δισ. ευ­ρώ, μει­ω­μέ­νοι κα­τά 11,3% σε σχέ­ση με το 2012, έ­πει­τα α­πό ι­σό­πο­ση κάμ­ψη το 2012 κα­τά 11,7%. Η με­λέ­τη δεν κα­τα­γρά­φει μό­νο τα φάρ­μα­κα που α­πο­ζη­μι­ώ­νον­ται α­πό τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α, αλ­λά το σύ­νο­λο των σκευ­α­σμά­των που δι­α­κι­νούν­ται στην Ελ­λά­δα, δη­λα­δή τις πω­λή­σεις προς τα νο­σο­κο­μεί­α, τις πω­λή­σεις φαρ­μά­κων που ε­πα­νε­ξά­γον­ται (πα­ράλ­λη­λες ε­ξα­γω­γές), που χρη­σι­μο­ποι­ούν­ται α­πό α­σφα­λι­σμέ­νους σε ι­δι­ω­τι­κές α­σφα­λι­στι­κές ε­ται­ρεί­ες και κα­λύ­πτον­ται α­πό αυ­τές, τα φάρ­μα­κα που πλη­ρώ­νουν οι α­σθε­νείς α­πό την τσέ­πη τους για­τί δεν έ­χουν συν­τα­γή για­τρού ή δεν δι­α­θέ­τουν βι­βλιά­ριο υ­γεί­ας και τα μη συν­τα­γο­γρα­φού­με­να φάρ­μα­κα.

Η μεί­ω­ση των τι­μών των φαρ­μά­κων, το «μα­χαί­ρι» στη φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη του Ε­Ο­ΠΥ­Υ και τα υ­πό­λοι­πα μέ­τρα πε­ρι­στο­λής της δη­μό­σιας φαρ­μα­κευ­τι­κής δα­πά­νης, στο πλαί­σιο της δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής προ­σαρ­μο­γής, εί­ναι οι βα­σι­κοί λό­γοι που ο­δή­γη­σαν, ό­πως συμ­πε­ραί­νει η με­λέ­τη, στη «βου­τιά» των τρι­ών δισ. Η μεί­ω­ση των δη­μο­σί­ων δα­πα­νών υ­γεί­ας στην Ελ­λά­δα αν­τα­να­κλά­ται και στα στοι­χεί­α της νο­σο­κο­μεια­κής δα­πά­νης. Εί­ναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ό­τι κα­τά τη διά­ρκεια της πε­ρι­ό­δου 2009-2013 η νο­σο­κο­μεια­κή φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη μει­ώ­θη­κε δρα­στι­κά, κα­τά 49%, δη­λα­δή βρί­σκε­ται στο 50% των ε­πι­πέ­δων του 2009, ε­νώ η κάμ­ψη στις δα­πά­νες υ­γει­ο­νο­μι­κού υ­λι­κού εί­ναι α­κό­μη με­γα­λύ­τε­ρη, στο -55,3%.

Η με­λέ­τη α­πο­κα­λύ­πτει ό­μως και τα πα­ρά­δο­ξα της α­γο­ράς φαρ­μά­κου στην Ελ­λά­δα. Η δι­είσ­δυ­ση σε όγ­κο των προ­στα­τευ­μέ­νων φαρ­μά­κων (on-p­a­t­e­nt) βρί­σκε­ται στο 11,6%, πο­σο­στό υ­ψη­λό­τε­ρο σε σχέ­ση με άλ­λες ευ­ρω­πα­ϊ­κές α­γο­ρές, γε­γο­νός που ο­φεί­λε­ται στις χα­μη­λές τι­μές τους, οι ο­ποί­ες δι­α­μορ­φώ­νον­ται σχε­δόν στο ή­μι­συ του μέ­σου ό­ρου των χω­ρών της Ε.Ε. Αν­τί­θε­τα, οι τι­μές των γε­νο­σή­μων εί­ναι α­πό τις υ­ψη­λό­τε­ρες στην Ευ­ρώ­πη και δεν α­πέ­χουν ση­μαν­τι­κά α­πό τις τι­μές των o­ff-p­a­t­e­nt προ­ϊ­όν­των.

Τα μη συν­τα­γο­γρα­φού­με­να φάρ­μα­κα κα­τέ­χουν υ­πο­λο­γί­σι­μο με­ρί­διο ε­πί των συ­νο­λι­κών πω­λή­σε­ων προς τα φαρ­μα­κεί­α, με τά­ση αύ­ξη­σης την πε­ρί­ο­δο 2010-2012. Σύμ­φω­να με τα δι­α­θέ­σι­μα στοι­χεί­α το μέ­γε­θος της α­γο­ράς ΜΗ­ΣΥ­ΦΑ δι­α­μορ­φώ­θη­κε το 2012 σε 371,5 ε­κατ. ευ­ρώ, σε χα­μη­λό­τε­ρα ε­πί­πε­δα α­πό αυ­τά των προ­η­γού­με­νων ε­τών, αλ­λά με αυ­ξη­μέ­νο πο­σο­στό με­ρι­δί­ου στην α­γο­ρά τους: α­πό 10,7% ο 2011 σε 11,9% το 2012, κα­θώς η μεί­ω­ση των πω­λή­σε­ων τους ή­ταν χα­μη­λό­τε­ρης έν­τα­σης έ­ναν­τι του συ­νό­λου των φαρ­μά­κων.

Το με­ρί­διο των ΜΗ­ΣΥ­ΦΑ στο σύ­νο­λο των πω­λή­σε­ων ε­κτός νο­σο­κο­μεί­ων εί­ναι στην Ελ­λά­δα α­πό τα χα­μη­λό­τε­ρα συγ­κρι­τι­κά με τα υ­πό­λοι­πα κρά­τη μέ­λη της Ε­Ε-27. Βέ­βαι­α, το με­ρί­διο αυ­τό ε­ξαρ­τά­ται α­πό το εύ­ρος των φαρ­μά­κων που εί­ναι σε κά­θε χώ­ρα μη συν­τα­γο­γρα­φού­με­να. Η ση­μαν­τι­κό­τε­ρη κα­τη­γο­ρί­α ΜΗ­ΣΥ­ΦΑ στην Ελ­λά­δα ή­ταν το 2012 τα α­ναλ­γη­τι­κά, ε­νώ ση­μαν­τι­κά με­ρί­δια εί­χαν και τα σκευ­ά­σμα­τα για την αν­τι­με­τώ­πι­ση του κρυ­ο­λο­γή­μα­τος, κα­θώς και οι βι­τα­μί­νες.

capital.gr