Γεννηματά: Αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και της συμφωνίας

“Οι επενδύσεις υπονομεύονται από τους ίδιους τους Υπουργούς. Η αυτόματη ανάπτυξη είναι η νέα αυτ-Απάτη”

 

gennimata30“Τα αποτελέσματα άρχισαν και φαίνονται.  Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, πνίγουν τις επιχειρήσεις. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ. Από τα 2 δις που παίρνουν  με το  ασφαλιστικό το 1 δις κόβεται  από  τις χαμηλές συντάξεις, και το υπόλοιπο είναι οριζόντιες μειώσεις για όλους. Τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται.  Στο προσφυγικό «ματώνουν», η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων και η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.  Οι επενδύσεις υπονομεύονται από τους ίδιους  τους Υπουργούς. Η αυτόματη ανάπτυξη είναι η νέα αυτ-Απάτη.” Επισημαίνει η σε συνέντευξή της η  Φώφη Γεννηματά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γεννηματά:

1.Πως εκτιμάτε, κ. Γεννηματά,  την σημερινή κατάσταση στη χώρα μετά από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ;  Πως κρίνετε τη πρόσφατη απόφαση του  Eurogroup;

Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν απολύτως τίποτα. Όσο για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης, αρνητικά. Το ταμείο-μείον. Στην πρώτη περίοδο, που μας κόστισε 86 δις , φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Η δεύτερη περίοδος είχε εξίσου τραγική κατάληξη με την ταπεινωτική , μόνιμη εποπτεία. Μνημόνιο για πάντα. Στη διαπραγμάτευση τα έκαναν μαντάρα. Τα αποτελέσματα άρχισαν και φαίνονται.  Οι φόροι εξοντώνουν τα νοικοκυριά, πνίγουν τις επιχειρήσεις. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν το ΕΚΑΣ. Από τα 2 δις που παίρνουν  με το  ασφαλιστικό το 1 δις κόβεται  από  τις χαμηλές συντάξεις, και το υπόλοιπο είναι οριζόντιες μειώσεις για όλους. Τα Δημόσια Νοσοκομεία διαλύονται.  Στο προσφυγικό «ματώνουν», η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων και η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.  Οι επενδύσεις υπονομεύονται από τους ίδιους  τους Υπουργούς. Η αυτόματη ανάπτυξη είναι η νέα αυτ-Απάτη.

 

2.Στον αντίλογο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το επιχείρημα ότι έχει «φορτωθεί» όσα απέφυγαν να κάνουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, στο πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο;

Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ψέμα. Δεν περνάνε αυτά πια. Τους πήρανε χαμπάρι.

Ό,τι πληρώνουμε έχει τη δική τους υπογραφή. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής τους. Παραδόθηκε σε ότι εμείς είχαμε αντισταθεί. Δέχθηκε μεταξύ άλλων το Υπερταμείο με εκχώρηση εθνικού πλούτου , τον κόφτη με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα κόκκινα δάνεια, την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κάνει ό,τι αρνηθήκαμε εμείς να κάνουμε, ό,τι του ζήτησαν οι δανειστές για να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν κέρδισε κάτι χειροπιαστό για το χρέος αλλά πήγε και πίσω από την απόφαση του 2012.

3.Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Έχουν θετική στάση απέναντι του. Ό,τι συμφωνεί το κάνει.

Αποδείχθηκε ο πρόθυμος Πρωθυπουργός στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Εξασφάλισε τους δανειστές παίρνοντας στο λαιμό του , τους πιο αδύναμους και την προοπτική ανάπτυξης. Στο προσφυγικό, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με μια συμφωνία που είναι στον αέρα και εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Όλα αυτά δεν σημαίνουν «συνέπεια» είναι συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου.

4.Σας ενοχλεί το εμφανές φλέρτ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα όπως φάνηκε από τις πρόσφατες ενέργειες του Μάρτιν Σούλτς και του Τζιάνι Πιτέλα;

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν στηρίζουν τον κ. Τσίπρα, στηρίζουν την Ελλάδα. Από την αρχή της κρίσης είναι  σταθερά υποστηρικτές της χώρας μας ,με καθοριστική συμβολή του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ευρωσοσιαλιστικής ομάδας. Προσωπικά έχω δώσει μεγάλο αγώνα από το περασμένο καλοκαίρι με πλήθος παρεμβάσεων και συναντήσεων μου, με όλους τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, για να στηρίξουν τις θέσεις της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά ιδεολογική σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Οι σχετικές επαφές του κ. Τσίπρα έχουν σχέση  με την θεσμική του ιδιότητα ως πρωθυπουργού.

5.Το κόμμα σας, υποστηρίζει ότι με την πλήρη αποδοχή αυτής της πολιτικής από τη κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα βγεί από τα Μνημόνια. Επικρίνετε τον κ. Τσίπρα ότι αποδέχθηκε Μνημόνια διαρκείας. Ποια είναι η δικιά σας πρόταση ώστε να κλείσει οριστικά η σελίδα των Μνημονίων και να νοιώσει η κοινωνία ότι διορθώνονται τα στραβά που οδήγησαν στη κρίση;

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να εξασφαλίσει προοπτική. Έχει καταρχήν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στο εξωτερικό,  γι αυτό και επιβλήθηκε η «επιτροπεία». Στο εσωτερικό είναι πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη. Η χώρα επείγει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και οι Έλληνες την αξιοπρέπεια τους. Κανένας μόνος του δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Το θέμα της ανάκαμψης της οικονομίας δεν ήταν ποτέ τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πολιτικό ζήτημα. Η κατάρρευση των μύθων και της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιώνει παλινόρθωση της πολιτικής της δεξιάς. Πολιτικής που την περίοδο 2004-2009 εκτροχίασε την οικονομία και χρεοκόπησε τη χώρα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απεδείχθηκαν όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος. Χρειάζεται μια άλλη προοδευτική πολιτική, βασισμένη σε μια νέα κοινωνική συμμαχία. Σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για το ριζοσπαστικό και δίκαιο εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. Με την αγορά και το κράτος να μετατρέπονται από ανταγωνιστικό ,σε δημιουργικό δίπολο. Το «όλα στο Κράτος» ή «όλα στις αγορές» αποδείχθηκαν δογματισμοί που δεν οδηγούν σε λύσεις. Οδηγούν είτε σε κρατικά , είτε σε ιδιωτικά μονοπώλια. Εμείς θέλουμε ανοιχτό ανταγωνισμό και έλεγχο. Θέλουμε δημιουργική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Θέλουμε  δημιουργική επιχειρηματικότητα, πατριωτικό επιχειρείν. Η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ μια Εθνική γραμμή και μια κυβέρνηση ικανή να την υπηρετήσει.

Μια τέτοια Κυβέρνηση αυξημένης αξιοπιστίας μέσα και έξω από τη χώρα, με «το λογισμικό» της  αποτελεσματικότητας, θα μπορεί να αλλάξει επαχθείς όρους  της συμφωνίας. Συνεπώς μιλάμε για αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και της συμφωνίας.

6.Πως σχολιάζετε την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ευρεία γκάμα μεταρρυθμίσεων κι όχι διατήρηση όσων έχουν «βολευτεί»;

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ούτε καραμέλα , ούτε ιδεοληψία. Είναι βασικό εργαλείο για να προωθήσεις τις πολιτικές σου για την κοινωνία, για την οικονομία. Δεν είναι ουδέτερες , έχουν κοινωνικό πρόσημο. Γι αυτό και το δίλλημα μεταρρυθμιστές ή όχι είναι παραπλανητικό . Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί παρά να αφορούν πρωτίστως την απελευθέρωση της οικονομίας από στρεβλώσεις και παθογένειες που την κρατούν καθηλωμένη, τις αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης που θα στηρίζει αντί να καταδυναστεύει την επιχειρηματικότητα και τον πολίτη, μηχανισμούς και ρήτρες αναδιανομής και στήριξης όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις ασπίδα στον πολίτη. Δεν θέλουμε νέα θύματα με ή χωρίς μνημόνια.  Δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση περί  δήθεν μεταρρυθμίσεων που δεν ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα και δεν απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της χώρας και των  ανθρώπων.  Και επειδή πολύς λόγος γίνεται , δεν έχω δει καμιά μεταρρύθμιση από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖ ΑΝΕΛ . Όσο δε για τη ΝΔ, που σήμερα παριστάνει τον υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων, απλώς θυμίζω ότι στις μεγάλες αλλαγές που προώθησε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, στάθηκε φανατικά και πεισματικά απέναντι. Αλλού λοιπόν τα μαθήματα και από τους δύο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  ακούγονται όλο και πιο ίδιοι. Όταν εμείς κάναμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις αυτοί ήταν αλλού, «αγρόν αγόραζαν».

7.Συμμερίζεσθε την εκτίμηση ότι το φθινόπωρο με την δεύτερη αξιολόγηση είναι ισχυρή η πιθανότητα εκλογών; Τις θέλετε;

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αγοράσει χρόνο. Μιλάει για εξάντληση της τετραετίας ξέροντας ότι δεν μπορεί. Χάνει συνεχώς έδαφος στην κοινωνία, η λαϊκή κατακραυγή μεγαλώνει και θα οδηγήσει σε εξελίξεις. Θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Εμείς δεν τις φοβόμαστε και εργαζόμαστε ώστε η δημοκρατική παράταξη  να αναδειχθεί στον ισχυρό, εναλλακτικό, προοδευτικό ,κυβερνητικό πόλο. Όμως  ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα απολογηθούν στον Ελληνικό λαό  για την αρνητική τους στάση στη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής συνεννόησης, που αν είχε γίνει θα είχε αποτρέψει πολλά από τα δεινά που έφερε η συμφωνία αυτής της συμβιβασμένης Κυβέρνησης. Όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι αυτή μου η θέση ήταν ανέφικτη, ας μου απαντήσουν πώς καταφέραμε 5 κόμματα να συνεννοηθούμε και να αποτρέψουμε το GREXIT. Ακούω και κάποιους που λένε, εκ των υστέρων, ότι δεν  βάλαμε τότε δεσμευτικούς όρους στον κ. Τσίπρα, λες και θα τους τηρούσε! Αλλά ούτως ή άλλως τι θέλανε; Να αφήσουμε τη χώρα να πέσει στο γκρεμό; Εκεί την είχαν φέρει , στο χείλος.

8.Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνεννόησης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, κατά αρχήν, με την λειτουργία της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων. Τι περιμένετε;

Δεν περιμένω, κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να επιτύχει το εγχείρημα. Το νοιώθω ως παραταξιακό και ιστορικό χρέος. Γι αυτό πήρα και την πρωτοβουλία και το ξεκαθάρισα από την αρχή , απηύθυνα γενικό προσκλητήριο χωρίς προαπαιτούμενα. Πάμε για κάτι μεγάλο και δύσκολο, όχι μικρό και συγκυριακό. Πρόκειται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που πάντα αποτελούσε εγγύηση για την πρόοδο της χώρας και του λαού μας. Η ανταπόκριση στις ομάδες εργασίας τόσων πολλών και σημαντικών ανθρώπων είναι ενθαρρυντική και πιστεύω ότι μια προοδευτική, προγραμματική συμφωνία είναι εφικτή.

9.Το ΚΙΔΗΣΟ , υπό τον Γιώργο Παπανδρέου έχει θέση στο εγχείρημα αυτό, δεδομένου ότι υπήρξε διαφωνία για τη διαδικασία που επιλέχθηκε και το κλίμα ψυχράθηκε;

Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, ισχύει και αυτό το ξέρει ο Γιώργος. Ο σκληρός δίσκος της πολιτικής δεν είναι από πέτρα, στο χέρι τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Όλοι όμως κρινόμαστε από τις τελικές μας αποφάσεις.

10.Επιμένετε στη πρότασή σας ότι το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι η εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης; Δεν είναι κρυφό ότι το Ποτάμι , άλλα κόμματα και κινήσεις, πέραν των πολιτικών τους θέσεων φοβούνται ότι θα επιβληθεί το ΠΑΣΟΚ αφού είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Η πρότασή μου ήταν από την αρχή σαφής, καθαρή και δεν αλλάζει. Για την ηγεσία της παράταξης θα αποφασίσει ο κόσμος της – η βάση,  με καθολική ψηφοφορία. Αυτή είναι η μόνη δημοκρατική διαδικασία. Κανένας δεν μπορεί να επιβληθεί στον άλλο με αυτόν τον τρόπο. Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης έχει νου και γνώση, έχει   άποψη  και δεν χειραγωγείται. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του.

11.Τις τελευταίες μέρες διατυπώθηκε η άποψη να ηγηθεί σε μεταβατικό στάδιο της προσπάθειας ο κ. Κώστας Σημίτης. Πώς την αξιολογείτε;

Στο  ερώτημα αυτό έχει απαντήσει με τον καλύτερο τρόπο  ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Και καλά θα κάνουν κάποιοι καλοθελητές να μην τον εμπλέκουν  γιατί απλά εκτίθενται οι ίδιοι και βέβαια δεν προσφέρουν στο χώρο για τον οποίο κόπτονται.

12.Τι απαντάτε σ’ όσους στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής παράταξης προτείνουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα;

Η πρωτοβουλία που πήρα έχει στόχο την αναγέννηση της παράταξης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι όπως έχω πει πολλές φορές το πρώτο βήμα. Θέλουμε να προχωρήσουμε στα επόμενα. Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει  με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο,    δεν θα αφήσουμε την παράταξη να παίζει εκτός έδρας,  αναζητώντας στέγη εδώ και κει. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και  όχι με μετέωρα  άλματα στο κενό. Γι αυτό η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας.  Η δύναμη της σύνθεσης , στο πλαίσιο ενός είδους συν-ομοσπονδίας, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική δυναμική και να πολλαπλασιάσει την επιρροή μας.

Έτσι δημιουργείται η απαραίτητη λαϊκή βάση για το νέο που είναι ο τελικός στόχος.