Γιατί σφάζονται στη ΝΔ για την ημερομηνία της κάλπης

Εκλογές εξπρές θέλει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που ρίχνει το βάρος του στη Βουλή και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων -Περισσότερο χρόνο για περιοδείες, debate κινητοποίηση του κόσμου θέλουν Γεωργιάδης -Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας

upopsifioi nd1Τις αποφάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) αρχικά για την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων και κατόπιν για τον καθορισμό της ημερομηνίας κατά την οποία θα κληθούν τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ να προσέλθουν στην κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα, αναμένουν οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τους σχεδιασμούς που έχουν αρχίσει να κάνουν τα επιτελεία τους.

Η ανακήρυξη των υποψηφίων αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως τα μέλη της ΚΕΦΕ, τα οποία έχουν δεχθεί πολλαπλές επικρίσεις για τη στάση τους έναντι της υποψηφιότητας του Άδωνη Γεωργιάδη –που την απέκλεισαν στην αρχή ως εκπρόθεσμη, αλλά μετά ανακάλεσαν την απόφασή τους- ελέγξουν τις 50 υπογραφές με τις οποίες οι επίδοξοι αρχηγοί συνοδεύουν την αίτηση να είναι υποψήφιοι.

Εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη, η ΚΕΦΕ με τη διευρυμένη σύνθεση που θα αποκτήσει, καθώς προβλέπεται να συμμετάσχουν στη σύνθεσή της και ανά ένα μέλος που θα υποδείξει καθένας από τους υποψηφίους, θα κληθεί να πάρει την θεωρούμενη από πολλούς ως την πλέον σημαντική απόφασή της που είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες.

Μεταξύ των υποψηφίων και των συνεργατών τους έχουν εκδηλωθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα έντονες διαφωνίες για τον χρόνο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Στο στρατόπεδο του νυν υπηρεσιακού προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέλουν διαδικασίες εξπρές και προτείνουν ως ημερομηνία εκλογής την μεθεπόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Με τον τρόπο θα συρρικνωθεί στο ελάχιστο η προεκλογική περίοδος, αφού η τρέχουσα εβδομάδα θα αναλωθεί αφενός με τις συζητήσεις στην ΚΕΦΕ και αφετέρου με τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Τα επιτελεία των άλλων υποψηφίων, ωστόσο, αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκρούοντας το επιχείρημα των συνεργατών του κ. Μεϊμαράκη που υποστηρίζουν ότι έγινε δημοψήφισμα σε μια εβδομάδα και βουλευτικές εκλογές σε τρεις εβδομάδες. Θυμίζουν οι ανθυποψήφιοι του νυν προέδρου ότι ο ίδιος κατηγορούσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα που επέβαλε άρον – άρον τις εκλογές για να μη γίνει συζήτηση για το Μνημόνιο που είχε υπογράψει. Και θέτουν το ερώτημα: «Μήπως ο υπηρεσιακός αρχηγός της ΝΔ βιάζεται να στηθούν οι κάλπες επειδή επιθυμεί να μη γίνει συζήτηση;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αντι-)προτείνει να γίνουν οι εκλογές στις 15 Νοεμβρίου, πρόταση προς την οποία συγκλίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, οι κύριοι Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας που ζητούν να διατεθεί περισσότερος χρόνος για να παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις όλων στους πολίτες. Και γι΄ αυτό πιστεύουν ότι πρέπει να εξαντληθεί ο Οκτώβριος.

Τάσσονται επίσης υπέρ της οργάνωσης τηλεοπτικών debate που μπορεί να αυξήσουν το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία που θα είναι ανοιχτή και θα μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε πολίτης που θα καταβάλει συνδρομή δύο ευρώ για να εγγραφεί μέλος της ΝΔ και να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα.

Η σημειολογία της κοινοβουλευτικήςμάχης και η απάντηση Τζιτζικώστα

Η εκτίμηση που κάνουν γαλάζια στελέχη είναι ότι όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή που καταγραφεί τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες του κ. Μεϊμαράκη, ενώ, αντιθέτως, όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοφόρων τόσο θα μεγαλώνουν οι πιθανότητες για την επικράτηση ενός εκ των αντιπάλων του νυν προέδρου και κυρίως του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα που προβάλλεται ως η πλέον ανατρεπτική υποψηφιότητα.

Ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» τόνισε ότι βασικό κριτήριο της δικής του υποψηφιότητας είναι ο επόμενος αρχηγός της «να μην αντιλαμβάνεται τη Νέα Δημοκρατία ως ένα παλιό κόμμα εξουσίας, αλλά ως τον πυρήνα της αλλαγής που απαιτεί η κοινωνία». Κατά τον 37χρονο βορειοελλαδίτη πολιτικό «η εποχή των ηγετών, έτσι όπως τους ξέραμε στο παρελθόν και, πολύ περισσότερο, όπως προσπαθούν κάποιοι να μιμηθούν σήμερα με αποτελέσματα ανάλογα κάθε κακής απομίμησης, έχει περάσει».

Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι του κ. Τζιτζικώστα που συμβαίνει να είναι και οι τρεις βουλευτές της Β΄ Αθηνών, ρίχνουν το βάρος τους στην τριήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τις προγραμαμτικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο κ. Μεϊμαράκης συζήτησε ατύπως την Κυριακή επί του συγκεκριμένου ζητήματος με τους δύο ανθυποψηφίους του Κ. Μητσοτάκη και Α. Γεωργιάδη που συμβαίνει να είναι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ συγκάλεσε και σύσκεψη για τη Δευτέρα με τον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη και τον έτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Βρούτση.

Στόχος του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ να τονιστεί η σημασία που έχει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κοινοβουλευτική παρουσία και γι΄ αυτό επιδιώκει την καλύτερη δυνατή εμφάνιση του ίδιου στην τριήμερη συζήτηση, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα του δώσει πλεονέκτημα στην κούρσα της διαδοχής έναντι του κ. Τζιτζικώστα που δεν είναι βουλευτής και έχει κώλυμα εκλογιμότητας ως το 2019.

Ο κ. Τζιτζικώστας δεν θεωρεί αποτρεπτικό για τη διεκδίκηση της ηγεσίας το κώλυμα και στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι «υπάρχει τρόπος και ιστορικά προηγούμενα, και στην Ελλάδα όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ανταποκρινόμαστε στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου», επισημαίνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη με τεράστια γνώση του κοινοβουλευτισμού». Εκτίμησε επίσης ότι πολιτική προτεραιότητα του νέου προέδρου κόμματος είναι «να μπορεί να δίνει τις μάχες στην κοινωνία, εκεί ακριβώς που ηττηθήκαμε».

protothema.gr