Για τις ζημιές από την κακοκαιρία και την πρόσληψη νομικού συμβούλου για τη ΣΔΙΤ Απορριμμάτων

Γράφει ο Νίκος Πατσαρίνος

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Πέμπτη 7/2/2019 συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, η αντιμετώπιση των καταστροφών από την πρόσφατη κακοκαιρία αλλά και η πρόσληψη νομικού συμβούλου για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Η Περιφερειακή Αρχή, αφού ολοκλήρωσε δύο θητείες και λίγο πριν από τις επερχόμενες εκλογές, διαπιστώνει τώρα ότι έχει κατανείμει αρκετά χρήματα αλλά όχι εκεί που θα έπρεπε.Πιο συγκεκριμένα, αντί να δώσει βάρος στη χρηματοδότηση έργων της αρμοδιότητάς της, στράφηκε σε έργα επιφανειακά και πελατειακών σχέσεων. Αυτό προκύπτει από τις σοβαρές βλάβες και ελλείψεις σε υποδομές λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών. Όπου προέκυψαν στην Περιφέρειά μας πλημμυρικά φαινόμενα και καθιζήσεις οδών, είναι σε σημεία στα οποία κατά καιρούς έχουν ξανασυμβεί παρόμοια γεγονότα ή στην ευρύτερη περιοχή, από τις ίδιες αιτίες (βλ. συνήθη καθίζηση εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης, μετά την Αρτεμισία κ.ά.). Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων γνωρίζουν τις επίμαχες θέσεις, αλλά χρειάζεται να συνεργαστούν και να υπάρξει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα (χρηματοδότηση – μελέτη – έργο). Αντί να ασχολούνται οι λίγοι υπάλληλοι της Περιφέρειας με έργα πελατειακών σχέσεων (συντηρήσεις και επισκευές δημοτικών οδών και χώρων, εκκλησιών κ.λπ.) να τους δοθεί κατεύθυνση να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των υποδομών στο εθνικό – επαρχιακό δίκτυο καιστηναντιπλημμυρική προστασία. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις της πολιτείας (βλ. για Ταΰγετο 3 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια και 3 εκ. στο Δήμο Καλαμάτας), να αξιοποιηθούν παλαιές μελέτες, να συνταχθούν νέες, να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες και να ακολουθήσουν τα έργα. Με το να επιρρίπτουν ευθύνες η Περιφέρεια στους Δήμους και αντίστροφα δεν επιλύονται σωστά, οικονομικά και γρήγορα τα προβλήματα.

Σχετικά με την πρόσληψη νομικού συμβούλου στο έργο ΣΔΙΤ-Απορριμμάτων, ζητήσαμε και πετύχαμε αναβολή της συζήτησης του θέματος. Κατ’ αρχάς – όχι τυχαία –λάβαμε την εισήγηση με τημακροσκελή διακήρυξη την παραμονή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να τη μελετήσουμε.
Μιλάμε για έναν σύμβουλο που θα προσλάβουμε για δύο χρόνια, με κόστος 74.400 ευρώ, για να μας προστατέψει από τις «κακοτοπιές» της ΣΔΙΤ και της αναδόχου εταιρείας και να μας βοηθήσει νομικά στην εξέλιξη του έργου.Από μια πρώτη ανάγνωση, θα λέγαμε ότι οι όροι της προκήρυξης είναι «φωτογραφικοί».Σε έναν διαγωνισμό,στον οποίο βαρύτητα έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ζητάμε να υπάρχει εμπειρία σε αντίστοιχα έργα και την τελευταία 7ετία οι συμμετέχοντες να έχουν εμπλακεί σε ένα τέτοιο έργο.
Πόσα παρόμοια έργα έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Άρα πάμε σε πολύ συγκεκριμένους νομικούς συμβούλους. Ανησυχούμε μήπως η ομάδα που θα αναλάβει δεν θα λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της Περιφέρειας, αλλά θα «μπατάρει»υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
Από τη διακήρυξη πρέπει να διασφαλιστεί ότι η νομική στήριξη που θα επιλεγεί θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον έστω και αν έχει μικρότερη εμπειρία, διαφορετικά πάμε σε ένα μεγάλο έργο (όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν) όπου θα διασφαλίζονται μόνο τα συμφέροντα των αναδόχων εις βάρος των χρηστών.


Ο Νίκος Πατσαρίνος είναι επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα»