Γιούνκερ: Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση

ΓΙΟΥΓΚΕΡ1Ι­δι­αί­τε­ρα α­πο­κα­λυ­πτι­κή εί­ναι η συ­νέν­τευ­ξη του υ­πο­ψη­φί­ου για την προ­ε­δρί­α της Κο­μι­σιόν και πρώ­ην προ­έ­δρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γι­ούν­κερ, στο ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα της Deutsche Welle.

Ού­τε λί­γο ού­τε πο­λύ, ο Γι­ούν­κερ πα­ρα­δέ­χε­ται πως «αν υ­λο­ποι­ού­σα­με στη Γερ­μα­νί­α ή στη Γαλ­λί­α τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που έ­γι­ναν στην Ελ­λά­δα, θα εί­χε γί­νει ε­ξέ­γερ­ση στη βό­ρεια Ευ­ρώ­πη», ε­νώ πα­ρα­τη­ρεί ό­τι στην Ελ­λά­δα «βλέ­που­με ό­τι ε­κεί­νοι που υ­πέ­φε­ραν ή­ταν οι πιο φτω­χοί ΄Ελ­λη­νες, ε­νώ άλ­λοι α­πλώς υ­πο­κρί­νον­ταν ό­τι υ­πέ­φε­ραν».

Ο Γι­ούν­κερ ε­πι­ση­μαί­νει πως δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή πει­θαρ­χί­α και πο­λι­τι­κή α­νά­πτυ­ξης και α­πα­σχό­λη­σης θα πρέ­πει να γί­νουν αν­τι­λη­πτές ως οι δύ­ο ό­ψεις του ί­διου νο­μί­σμα­τος, και το­νί­ζει: «Να συν­δυ­ά­σου­με δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή πει­θαρ­χί­α και οι­κο­νο­μι­κή α­νά­πτυ­ξη. Και να κλεί­σου­με το χά­σμα με­τα­ξύ Βό­ρειας και Νό­τιας Ευ­ρώ­πης, για­τί δεν το αν­τέ­χω ό­ταν βλέ­πω να δι­αι­ρεί­ται η Ευ­ρώ­πη σε δύ­ο κα­τη­γο­ρί­ες, δη­λα­δή τους “ε­νά­ρε­του­ς̓”του Βορ­ρά και τους “α­μαρ­τω­λούς” του Νό­του. Δε μου α­ρέ­σουν αυ­τά τα στε­ρε­ό­τυ­πα. Και αυ­τό που χρει­α­ζό­μα­στε στην Ευ­ρώ­πη εί­ναι να κλεί­νου­με τα χα­ρα­κώ­μα­τα που μας χω­ρί­ζουν και ό­χι να δη­μι­ουρ­γού­με και­νού­ρια».

Για το θέ­μα των ευ­ρω­ο­μο­λό­γων, τα ο­ποί­α πα­λαι­ό­τε­ρα υ­πο­στή­ρι­ζε, ό­μως σε πρό­σφα­το συ­νέ­δριο των γερ­μα­νών Χρι­στι­α­νο­δη­μο­κρα­τών εν ό­ψει ευ­ρω­ε­κλο­γών δή­λω­σε αν­τί­θε­τος, ε­ξη­γεί: «Πριν α­πό χρό­νια εί­χα δη­λώ­σει ό­τι εί­μαι κατ΄αρ­χήν υ­πέρ των ευ­ρω­ο­μο­λό­γων, αλ­λά εί­χα ε­πί­σης δη­λώ­σει ό­τι πρέ­πει να τη­ρούν­ται συγ­κε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να έ­χουν νό­η­μα τα ευ­ρω­ο­μό­λο­γα. Δη­λα­δή: να ε­πι­τύ­χου­με με­γα­λύ­τε­ρη φο­ρο­λο­γι­κή ε­ναρ­μό­νι­ση, να κα­θι­ε­ρώ­σου­με μί­α πιο ι­σχυ­ρή ευ­ρω­πα­ϊ­κή συ­ναρ­μο­δι­ό­τη­τα στη σύν­τα­ξη των ε­θνι­κών προ­ϋ­πο­λο­γι­σμών, να έ­χου­με κα­λύ­τε­ρο συν­το­νι­σμό της οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής. Κα­θώς δεν φαί­νε­ται πι­θα­νό να τα ε­πι­τύ­χου­με ό­λα αυ­τά στα ε­πό­με­να πέν­τε χρό­νια, εί­μαι της γνώ­μης ό­τι δεν μπο­ρού­με να έ­χου­με και ευ­ρω­ο­μό­λο­γα μέ­σα στα ε­πό­με­να πέν­τε χρό­νια, για­τί α­κρι­βώς δεν τη­ρούν­ται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις».

koutipandoras.gr