Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και πρώην προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γιούνκερ παραδέχεται πως «αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη», ενώ παρατηρεί ότι στην Ελλάδα «βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί ΄Ελληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν».
Ο Γιούνκερ επισημαίνει πως δημοσιονομική πειθαρχία και πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και τονίζει: «Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω όταν βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους “ενάρετους̓”του Βορρά και τους “αμαρτωλούς” του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια».
Για το θέμα των ευρωομολόγων, τα οποία παλαιότερα υποστήριζε, όμως σε πρόσφατο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών εν όψει ευρωεκλογών δήλωσε αντίθετος, εξηγεί: «Πριν από χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι κατ΄αρχήν υπέρ των ευρωομολόγων, αλλά είχα επίσης δηλώσει ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να έχουν νόημα τα ευρωομόλογα. Δηλαδή: να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Καθώς δεν φαίνεται πιθανό να τα επιτύχουμε όλα αυτά στα επόμενα πέντε χρόνια, είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να έχουμε και ευρωομόλογα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις».
koutipandoras.gr