Γ. Βρούτσης: «το Μάρτιο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 14.567 θέσεις μισθωτής εργασίας.»

oaed1Με α­φορ­μή την α­να­κοί­νω­ση των α­πο­τε­λε­σμά­των του πλη­ρο­φο­ρια­κού συ­στή­μα­τος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μή­να Μάρ­τιο, ο υ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης και Πρό­νοι­ας Γιά­ννης Βρού­τσης δή­λω­σε τα ε­ξής:

«Η ο­λο­κλή­ρω­ση ε­νός πλή­ρους χρό­νου ε­φαρ­μο­γής του πλη­ρο­φο­ρια­κού συ­στή­μα­τος «Ερ­γά­νη», μέ­σω του ο­ποί­ου οι ε­πι­χει­ρή­σεις υ­πο­βάλ­λουν πλέ­ον με ψη­φια­κό τρό­πο τις κά­θε εί­δους με­τα­βο­λές του προ­σω­πι­κού τους, α­νέ­δει­ξε την κρί­σι­μη χρη­σι­μό­τη­τα αυ­τού του και­νο­τό­μου συ­στή­μα­τος.

Α­πό την 1η Μαρ­τί­ου 2013 – ο­πό­τε και λει­τούρ­γη­σε ου­σι­α­στι­κά για πρώ­τη φο­ρά το σύ­στη­μα «Ερ­γά­νη» – οι ερ­γο­δό­τες έ­χουν α­παλ­λα­γεί α­πο την υ­πο­χρέ­ω­ση αυ­το­πρό­σω­πης πα­ρου­σί­ας στις υ­πη­ρε­σί­ες της Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας και του ΟΑΕΔ, με το τεκ­μαρ­τό ό­φε­λος της μεί­ω­σης γρα­φει­ο­κρα­τί­ας να α­νέρ­χε­ται στα 60 εκ ευ­ρώ ε­τη­σί­ως.

Κυ­ρι­ό­τε­ρα, ό­μως, η ψη­φια­κή α­πο­τύ­πω­ση των ρο­ών μι­σθω­τής α­πα­σχό­λη­σης στον ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α της οι­κο­νο­μί­ας κα­θώς και η ι­κα­νό­τη­τα συλ­λο­γής με­γά­λου α­ριθ­μού δε­δο­μέ­νων της α­γο­ράς ερ­γα­σί­ας, α­νοί­γει μια με­γά­λη «βεν­τά­λια» νέ­ων δυ­να­το­τή­των στην ά­σκη­ση πο­λι­τι­κής για την α­πα­σχό­λη­ση. Τό­σο για την α­ξι­ό­πι­στη α­νί­χνευ­ση των τά­σε­ων της α­γο­ράς ερ­γα­σί­ας, ό­σο και για τον α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό σχε­δια­σμό πο­λι­τι­κών για την ε­νί­σχυ­ση της α­πα­σχό­λη­σης και την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της α­δή­λω­της και α­να­σφά­λι­στης ερ­γα­σί­ας.

Με λί­γα λό­για, πρό­κει­ται για μια συ­νε­χώς ε­ξε­λισ­σό­με­νη και πο­λυ­δύ­να­μη πλη­ρο­φο­ρια­κή υ­πο­δο­μή, πά­νω στην ο­ποί­α θα στη­ρι­χθεί η στρα­τη­γι­κή και ε­πι­χει­ρη­σια­κή ι­κα­νό­τη­τα πα­ρέμ­βα­σης του υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας για τα ε­πό­με­να – και κα­λύ­τε­ρα για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α – χρό­νια.

Τώ­ρα, σε ό,τι α­φο­ρά τα πρό­σφα­τα στοι­χεί­α του συ­στή­μα­τος «Ερ­γά­νη», εί­ναι α­ξι­ο­ση­μεί­ω­το ό­τι και οι τρεις πρώ­τοι μή­νες του 2014 πα­ρου­σιά­ζουν -ύ­στε­ρα α­πό πολ­λά χρό­νια – συ­νε­χό­με­να θε­τι­κά ι­σο­ζύ­για προσ­λή­ψε­ων/α­πο­λύ­σε­ων, υ­πο­δη­λώ­νον­τας μια δι­α­φαι­νό­με­νη τά­ση α­νά­καμ­ψης της α­γο­ράς ερ­γα­σί­ας.

Συγ­κε­κρι­μέ­να, το Μάρ­τιο του 2014 οι προσ­λή­ψεις ή­ταν πε­ρισ­σό­τε­ρες α­πο τις α­πο­λύ­σεις κα­τά 14.567 θέ­σεις μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας. Πα­ράλ­λη­λα, το πρώ­το τρί­μη­νο της νέ­ας χρο­νιάς το συ­νο­λι­κό ι­σο­ζύ­γιο/προσ­λή­ψε­ων α­πο­λύ­σε­ων εί­ναι ε­πί­σης θε­τι­κό, κα­τά 40.876 ά­το­μα, ε­νώ το ί­διο δι­ά­στη­μα πέ­ρυ­σι εί­χαν χα­θεί 8.838 θέ­σεις μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας».