Γ. Πατούλης: Από την Κυβέρνηση θα εξαρτηθεί αν θα προχωρήσουμε σε μια ειρηνική επανάσταση ή σε κινητοποιήσεις

patoulis7«Είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής επανάστασης που θα οδηγήσει στη μεταρρύθμιση τους Κράτους. Από τη στάση της Κυβέρνησης μέχρι την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, τη 1η Δεκέμβρη θα εξαρτηθεί όμως  αν θα προχωρήσουμε με βάση αυτό το στόχο ή θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Η απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό υστερεί σημαντικά σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Η διατύπωση καλών προθέσεων για την απόδοση των πόρων δεν μας αρκεί, αναμένουμε να υπάρξει έμπρακτη ανταπόκριση. Σε διαφορετική περίπτωση η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι προτάσεις για τη δυναμική διεκδίκηση απόδοσης των πόρων». 

 Αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, μιλώντας στις εργασίες του Προγράμματος Επιμόρφωσης Αιρετών που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και το υπουργείο Εσωτερικών και τη συμμετοχή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων της Κρήτης.   

Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η υστέρηση στην απόδοση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να στενεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια απόδοσης τους μέχρι το τέλος του έτους.

«Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου θα βρεθεί στο επίκεντρο η απόδοση των νομοθετημένων πόρων, οι αιρετοί α’ βαθμού θα πρέπει να αξιολογήσουν τι έπρεπε να έχει δοθεί και τι δόθηκε και στη συνέχεια να αποφασίσουν τον τρόπο που θα τα διεκδικήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, και συμπλήρωσε: «αυτή η Έκτακτη Γενική Συνέλευση  θα έχει να επιλέξει μεταξύ του τι κάνουμε για το σήμερα και το πώς θα σχεδιάσουμε για το αύριο και για το αν πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις πέραν του ειρηνικού διαλόγου. Είμαστε υπέρ του ειρηνικού διαλόγου αλλά αν αυτό δεν γίνεται, θα πρέπει να δούμε πώς θα διεκδικήσουμε τους πόρους που δικαιούμαστε, δυναμικά αλλά χωρίς να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες. Αν χρειαστεί να δώσουμε απαντήσεις που θα είναι σκληρές και αποτελεσματικές».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός νέου προγράμματος για την απόδοση των νομοθετημένων πόρων, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση λαμβάνει από το πράσινο ταμείο μόλις το 2,5% των εσόδων, ενώ θα έπρεπε να εισπράττει το 10%.

Ως «προβληματική» χαρακτήρισε την κατάσταση και σε επίπεδο δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου οι δήμοι δανείζονται με υψηλό επιτόκιο «δικά της χρήματα».

«Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ο τελευταίος τροχός» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των προσλήψεων όπου χρειάζεται, π.χ. καθαριότητα, πράσινο φωτισμό κ.α.

Σε σχέση με το ΕΣΠΑ και την έλλειψη απορροφητικότητας που διαπιστώνεται, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τώρα με συνέπεια να σημειώνονται διακοπές έργων και να μην υπάρχει ικανοποιητική ροή πόρων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε ως «υποδειγματική» τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τους δήμους για την υλοποίηση έργων μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό δε συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση των έργων που υλοποιούνται και προχωρεί στη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο για να επιλύονται όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

 Νέο μοντέλο Κράτους

Η πρόσφατη κρίση, τόνισε ο κ. Πατούλης, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα πλήρης αναδιοργάνωση του μοντέλου κρατικής οργάνωσης της χώρας, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Κράτους.

«Σε αυτήν την αναγκαία Μεταρρύθμιση, η Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους, που διαθέτει αφενός εγγύτητα με την κοινωνία, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη κρατική οντότητα. Αφετέρου,  άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, που δεν διαθέτει κανένας άλλος κρατικός θεσμός».

Οριοθέτησε δε τους τομείς μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις δομές και μεθόδους εργασίας, την απλοποίηση νομικών και διοικητικών διαδικασιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

«Απώτερος σκοπός κάθε προσπάθειας ανασυγκρότησης του Κράτους, τόνισε ο κ. Πατούλης, πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, θα πρέπει να στηριχθούμε σε τέσσερις άξονες:

Άξονας πρώτος :  Στρατηγική Ηγεσία,

Άξονας δεύτερος : Αλλαγές στην Οργανωτική Δομή , δηλαδή ένα νέο μοντέλο διοίκησης μέσω Στόχων, με Πρότυπα Αξιολόγησης, με Πιστοποίηση Ποιότητας,

Άξονας τρίτος: Τεχνολογία Πληροφορικής και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση,

Άξονας τέταρτος :Κουλτούρα, Επικοινωνία, Συνεργασία, Επίλυση Συγκρούσεων.

Σε ότι αφορά στην ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αυτή είναι πρωτίστως θέμα μιας ευρείας και ριζικής αλλαγής του συνόλου των διοικητικών και αυτοδιοικητικών  θεσμών.

«Γιατί παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, είπε ο Γ. Πατούλης, μεταξύ αυτών και του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, στην κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής και της αποκεντρωμένης διοίκησης, αφενός, και των δύο επιπέδων Αυτοδιοίκησης, αφετέρου, παραμένει ημιτελής μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των δομών και διαδικασιών αποτελεσματικής επίλυσης των δημοσίων προβλημάτων.

Σε ότι αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μεταρρύθμιση του Κράτους, ο κ. Πατούλης ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

1o Βήμα: εμπεριστατωμένη έρευνα και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με αστοχίες και δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κατά την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εφαρμογής του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

2ο Βήμα: Διατύπωση και ανάλυση Κριτηρίων Κατανομής Αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης.

3ο Βήμα: Συγκριτική αξιολόγηση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατανομής αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διερεύνηση της δυνατότητας εφαρμογής / προσαρμογής επιτυχημένων μοντέλων ως καλές πρακτικές.

4ο Βήμα: Διερεύνηση της πιθανής απαιτούμενης αναθεώρησης συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

5ο Βήμα: Εκπόνηση Αναλογιστικών Μελετών εκτίμησης κόστους και απαιτούμενης διάθεσης πόρων για την αναβάθμιση / βελτίωση διατιθέμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων, την πιθανή απεμπλοκή από συγκεκριμένες αρμοδιότητες και, φυσικά, την παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση.

«Η θητεία μας μπορεί να συνδεθεί με τη μεγαλύτερη αλλαγή του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στο τόπο χωρίς τοπική ανάπτυξη. Η αυτοδιοίκηση είναι, όσο ποτέ άλλοτε, ώριμη, αποφασισμένη και χωρίς ιδεοληψίες του παρελθόντος να προχωρήσει. Μέσα από την κρίση ωριμάζουμε όλοι μας. Είμαστε περισσότερο αποφασιστικοί και ενωμένοι».

Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης πραγματοποίησε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης,  ενώ συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Β. Λαμπρινός, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, ο επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία στην ΚΕΔΕ Δ. Μπίρμπας, ο επικεφαλής της παράταξης Νέα Αυτοδιοίκηση Απ. Λουλουδάκης,  ο διευθυντής ανάπτυξης και οικονομικών της ΕΕΤΑΑ Γ. Γούπιος, ο Πρόεδρος  ΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, καθώς και πλήθος δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από τους δήμους όλης της Κρήτης .