«Όλοι αυτοί οι δεκάδες τόνοι σκουπιδιών που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης και των χωριών μας θα ήταν λιγότεροι κα πιο διαχειρίσιμοι, αν λειτουργούσαμε όλοι διαφορετικά.» Τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Τρίπολης επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι δημότες, άμεσα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας των αρμόδιων φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία).
Επίσης, αναφέρει ότι «στην προσπάθεια για σωστή, νόμιμη, μόνιμη επίλυση του «καυτού» και επίκαιρου προβλήματος των σκουπιδιών, ζητάμε τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κάθε δημότη.
Ένα μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας, θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικολογικής μας συνείδησης. Στοχεύουμε στη μεγαλύτερη και πιο εντατικοποιημένη προσπάθεια για διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και την εναπόθεσή τους στους «ΜΠΛΕ» κάδους.»
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:
«Τόσο ως Δήμος αλλά και ως Κοινωνία, πρωτίστως, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σε μια προσπάθεια σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων μας, τα οποία παράγονται από εμάς τους ίδιους. Και όταν το πρόβλημα βρίσκεται στο αποκορύφωμα του, τότε πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια αυτή.
Όλοι αυτοί οι δεκάδες τόνοι που υπάρχουν στους δρόμους της πόλης και των χωριών μας θα ήταν λιγότεροι κα πιο διαχειρίσιμοι, αν λειτουργούσαμε όλοι διαφορετικά.
Σ’ αυτό βέβαια δεν ευθύνονται ο δημότες, άμεσα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας των αρμόδιων φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία). Εμείς όμως, στην προσπάθεια για σωστή, νόμιμη, μόνιμη επίλυση του «καυτού» και επίκαιρου προβλήματος των σκουπιδιών, ζητάμε τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κάθε δημότη.
Ένα μεγάλο στοίχημα για την κοινωνία μας, θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της οικολογικής μας συνείδησης. Στοχεύουμε στη μεγαλύτερη και πιο εντατικοποιημένη προσπάθεια για διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και την εναπόθεσή τους στους «ΜΠΛΕ» κάδους.
Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να ελαχιστοποιούμε τον όγκο. Πρέπει να τα πηγαίνουμε στους κάδους συμπιεσμένα. Για παράδειγμα, τα χάρτινα κουτιά να είναι ανοιγμένα, για να καταλαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο.
Ένα άλλο θέμα που υπάρχει είναι τα ογκώδη αντικείμενα, τα κομμένα κλαδιά και τα υλικά από διάφορες μικροκατεδαφίσεις ή επισκευές (μπάζα). Αυτά δε θα πρέπει να πέφτουν εντός των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ» κάδων. Για τις περιπτώσεις, οι πολίτες να ενημερώνουν τον Δήμο για να τα συλλέγει με άλλο συνεργείο και φορτηγό. Δεν μπορούν αυτά να φορτωθούν στα φορτηγά απορριμματοφόρα. Ιδιαίτερα τα «μπάζα» πρέπει να μπαίνουν σε ειδικές κλειστές σακούλες, οι οποίες θα τοποθετούνται πλησίον των κάδων και όχι μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τα υπολείμματα από κήπους, κλαδιά δέντρων και συντηρήσεις πρασίνου. Όλα αυτά δεν θα πρέπει να πέφτουν εντός των κάδων. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμμή Πολίτη του Δήμου Τρίπολης στο τηλέφωνο 15181 και στο 2713-600408 και να γνωστοποιούν την τοποθεσία τους και την κατηγορία των υλικών.
Για τον κύριο όγκο των απορριμμάτων, πρέπει να χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ ειδικές σακούλες απορριμμάτων κι όχι άλλες. Αυτές που προέρχονται από super market ή από άλλα καταστήματα, επειδή είναι ανακυκλώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον, αυτοδιασπώμενες, διαλύονται με αποτέλεσμα να σκορπίζονται τα σκουπίδια και να γεμίζουν οι δρόμοι, αλλά κυρίως να λερώνονται πιο γρήγορα οι κάδοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δυσκολεύονται τόσο οι υπάλληλοι ως προς την αποκομιδή τους, ενώ δημιουργούνται ευκολότερα εστίες μόλυνσης.»