Σε «εποπτευόμενη ελευθερία» προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση λαθρομεταναστευτικών ροών και μετατροπή των κλειστών κέντρων σε ανοιχτές δομές κράτησης.
Σύμφωνα με το κ. Γ. Πανούση «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αμυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η «Αμυγδαλέζα, σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους χώρους, δεν μπορεί να αλλάξει μορφή», καθώς εκεί βρίσκονται και οι αστυνομικές σχολές.
Ο βρόγχος του σεντονιού στον λαιμό του 28χρονου Μοχάμεντ Ναντίμ ανέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο το… αυτονόητο. Την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να διαχειριστούν τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, που με προσωρινές και απάνθρωπες λύσεις, στοίβαζαν ανθρώπους για να πάρουν μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συντήρηση των «κέντρων φιλοξενίας».
Δίωρη συνάντηση Πανούση – Χριστοδουλοπούλου
Η λειτουργία των κέντρων κράτησης, και η χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μεταξύ άλλων τέθηκαν στη δίωρη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Γ. Πανούση, με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο μέγαρο της Λ. Κατεχάκη.
Για τους λαθρομετανάστες εγκλείστους, διευκρίνισε ότι «μια επιτροπή που συστήνεται θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν κ.α κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς 5-10 ημέρες να παραδώσει τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά. Θα εφαρμόσουμε την λεγόμενη «εποπτευόμενη ελευθερία».
Όπως διευκρίνισε, οι αναχωρήσεις την λαθρομεταναστών από την Αμυγδαλέζα, θα πραγματοποιηθεί σταδιακά υπό κρατική μέριμνα, για κάποιες κατηγορίες λαθρομεταναστών- ασθενείς και ασυνόδευτα ανήλικα- ενώ θα προβλέπονται και χώροι προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για την εξυπηρέτηση των λαθρομεταναστών.
Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Πανούσης, επεσήμανε πως για τη διαχείριση των πόρων δομών στις λαθρομεταναστευτικές ροές, είναι ευρωπαϊκό «πρόβλημα». και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Το 30% των μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης πάσχουν από φυματίωση, ενώ τουλάχιστον πέντε από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε κελιά χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα. Την ίδια ώρα η αναλογία των παράνομων μεταναστών που επαναπροωθούνται με αυτούς που μπαίνουν είναι 70 προς 700 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα «Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών», ανέρχεται στα 11.000.000 ευρώ για το έτος 2015.
Στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας
Στην Αμυγδαλέζα βρίσκονται άνθρωποι φυλακισμένοι από 12 έως 18 μήνες, όπως διαπιστώθηκε στην αυτοψία του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Πανούση.
Μετανάστες που θα έπρεπε να παραμείνουν εκεί για πολύ λίγο μέχρι την επαναπροώθησή τους κατέληξαν φυλακισμένοι για περισσότερο από ένα χρόνο σε συνθήκες που είναι χειρότερες και από την πιο άθλια φυλακή.
Τρεις μόλις ημέρες πριν την αυτοκτονία του 28χρονου, ένας 23χρονος Αφγανός -επίσης κρατούμενος στην Αμυγδαλέζα- ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο γιατί δεν αισθανόταν καλά και πέθανε λίγες ώρες μετά. Η διάγνωση των γιατρών έδειξε φυματίωση, ενώ οι υποψίες για AIDS διαψεύστηκαν από τις εξετάσεις.
Η αυτοκτονία του 28χρονου Ναντίμ φαίνεται ότι επισπεύδει τις κινήσεις της κυβέρνησης στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού. Θέμα ημερών θεωρείται η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων για τα κέντρα κράτησης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Μέχρι τότε ο υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης έχει δώσει εντολή να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα με αλλαγή φαγητού, περισσότερη καθαριότητα και καλύτερο προαυλισμό.
Ο 28χρονος είχε συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 2014, κρατήθηκε στο νησί και μετήχθη στην Αθήνα μία ημέρα πριν την αυτοκτονία του με προορισμό το κέντρο της Αμυγδαλέζας. Εκεί του ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να επαναπροωθηθεί στην πατρίδα του, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήθελε με αποτέλεσμα να ενταθεί το ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.
«Θα φτιάξουμε δομές ανοιχτής φιλοξενίας στις οποίες ο μετανάστης θα μπορεί να ζει ανθρώπινα. Θα του παρέχεται στέγαση, φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά δεν θα είναι φυλακισμένος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορεί να πάει όπου θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι ανεξέλεγκτος. Θα υπάρχει καθημερινός έλεγχος για το που βρίσκεται και το κατά πόσο έχει δώσει το παρών στο κέντρο» υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι, πάντως, να δημιουργηθούν οι νέες δομές θα γίνει καταγραφή και διαχωρισμός των μεταναστών (ασθενείς, ανήλικοι, πολιτικοί πρόσφυγες) και δεν αποκλείεται σημαντικός αριθμός από αυτούς να τοποθετηθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία.
Τα «Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους, ιδρύθηκαν τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές. Στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2015 δημοσιεύτηκε η απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία των κέντρων της Κορίνθου, της Αμυγδαλέζας, του Παρανεστίου Δράμας, του Φυλακίου Ορεστιάδας, της Ξάνθης, του Ταύρου και της Λέσβου. Μέχρι τότε -από το 2012- λειτουργούσαν με Προεδρικό Διάταγμα ως Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών. Η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα κέντρα κράτησης ανέρχεται στα 11.000.000 ευρώ για το έτος 2015.
thetoc.gr