Ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ το σύνολο των απαιτήσεων των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έναντι της μητρικής τους ΔΕΗ. Κίνδυνος βιωσιμότητας για τον Διαχειριστή Δικτύου, επιτακτική η ανάγκη η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησαν οι δύο Διαχειριστές, το σύνολο των απαιτήσεων τους έναντι της ΔΕH είναι πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.
Τα 829,2 εκατ. ευρώ τα απαιτεί ο ΑΔΜΗΕ και αφορούν κυρίως σε συναλλαγές από «αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πρόκειται για ποσά που η ΔΕH θα έπρεπε να πληρώσει για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς καθώς και για τους παραγωγούς από ΑΠΕ. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Διαχειριστής λειτουργεί ως εκκαθαριστής. Οι απαιτήσεις αυτές, για το 2016, είναι πάντως μειωμένες σε σχέση με το 2015, οπότε και είχαν διαμορφωθεί στα 876,2 εκατ. ευρώ.
Χρέη και στον ΔΕΔΔΗΕ…
Οι απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ έναντι της ΔΕH είναι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, στα 427,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι οφειλές της μητρικής εταιρίας είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οπότε και ήταν στα 257, 8 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη της ΔΕH προς τον Διαχειριστή του Δικτύου αφορούν τέλη χρήσης δικτύου, έργα δικτύου, ΥΚΩ και συναλλαγές ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά. Το πρόβλημα για τον ΔΕΔΔΗΕ είναι οξύτερο συγκριτικά με εκείνο του ΑΔΜΗΕ καθώς στις οικονομικές καταστάσεις γίνεται λόγος για κίνδυνο ρευστότητας: «Ο κίνδυνος ρευστότητας συνδέεται με την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία και ανάπτυξη της Εταιρίας. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των πωλήσεων της Εταιρίας διενεργείται με τη ΔΕH, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της Εταιρίας, υπάρχει σημαντική ταμειακή εξάρτηση από αυτήν», εξηγείται στις λογιστικές καταστάσεις για να προχωρήσει στην ακριβή περιγραφή του προβλήματος: «Λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και των αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της ΔΕH, οι συνολικές οφειλές της μητρικής προς το ΔΕΔΔΗΕ ανήλθαν σε 427,7 εκατ. ευρώ την 31.12.2016 έναντι 257,8 εκατ. ευρώ το 2015».
Και γίνεται λόγος για κίνδυνο της βιωσιμότητας της εταιρίας: «Η εν λόγω εξέλιξη ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα της Εταιρίας και η άμεση αντιμετώπισή του αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα. Η Εταιρία διαχειρίζεται τον κίνδυνο ρευστότητας μέσω της παρακολούθησης και προγραμματισμού των ταμειακών της ροών, και δρα κατάλληλα μέσω της εξασφάλισης, κατά το δυνατόν επαρκών, πιστωτικών ορίων και ταμειακών διαθεσίμων. Η παρακολούθηση των ταμειακών διαθεσίμων και της ρευστότητας της Εταιρίας διενεργείται σε καθημερινή βάση».
Αυτό που σώζει τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ο μηδενικός δανεισμός: «Η Εταιρία έχει μηδενικό δανεισμό γεγονός που της επιτρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της λήψης βραχυπρόθεσμου δανείου ή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών της αναγκών.
Τέλος η Εταιρία έχει εξασφαλίσει γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΤΕ ύψους 5 εκατ. ευρώ, μέσω ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού χωρίς να έχει κάνει μέχρι σήμερα σχετική χρήση», αναφέρεται σχετικώς στις παρατηρήσεις επί των οικονομικών αποτελεσμάτων.
Χρήστος Κολώνας
πηγή: euro2day.gr