Σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 – Η Ελλάδα ψηφίζει» από το τηλεοπτικό δίκτυο Hellasnet ( με κεντρικό κανάλι το AtticaTv), ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 4,5 μονάδες έναντι της Νέας Δημοκραίας.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τις ημερομηνίες 5 έως 6 και 8 έως 9 Σεπτεμβρίου, έχοντας δείγμα 1300 ατόμων.
Ως προς την εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το ποσοστό της τάξεως του 28%, με τη ΝΔνα βρίσκεται 4,5 μονάδες πίσω, συγκεντρώνοντας το 23,5%.
Τρίτο κόμμα είναι αυτό των «αναποφάσιστων», αφού στην απάντηση: «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» το ποσοστό είναι 17,5%, με τη Χρυσή Αυγή να αγγίζει το 6,5%.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν 4,5%, με τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου για τα υπόλοιπα κόμματα να είναι η εξής: Ποτάμι4%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, άλλο κόμμα 3%, με τη ΛΑΕ και τους ΑΝΕΛ να συγκεντρώνουν μόλις το 2,5%.
Σχετικά με την ερώτηση: «Τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε να σχηματιστεί την επόμενη μέρα;», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέλεξε την απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 27%, ενώ δεύτερη επικρατέστερη απάντηση είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι με ποσοστό 22%. Τρίτη επιλογή με ποσοστό 15% είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, στο ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση καταγράφηκε στο 60%, με τις μετακινήσεις προς τη ΝΔ να φτάνουν το 6%, ενώ προς τη ΛΑΕ 5%. Η απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» συγκέντρωσε το 19%.
Στη ΝΔ η συσπείρωση είναι μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 81%, με τις μετακινήσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν το 2%, ενώ η απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» συγκέντρωσε το 11%.
Στη Χρυσή Αυγή η συσπείρωση είναι στο 77%, με τις μετακινήσεις προς την Ένωση Κέντρου να είναι 8%, ενώ προς το ΣΥΡΙΖΑ είναι 5%.
Στο Ποτάμι η συσπείρωση είναι μόλις 38%, με τις μετακινήσεις προς τη ΝΔ να είναι μεγαλύτερες από αυτές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, 17% έναντι 14% αντίστοιχα, ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» επέλεξε το 21%.
Η συσπείρωση στο ΚΚΕ είναι στο 67%, με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 9%, ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» επέλεξε το 14%.
Για τους ΑΝΕΛ η συσπείρωση είναι στο 40%, με τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 14% και προς τη ΝΔ στο 6%, ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» επέλεξε το 18%.
Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση είναι στο 77% , με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 8%, ενώ «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» επέλεξε το 8%.
Στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της Prorata, που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, oι πολίτες κρίνουν ως αναγκαία και χρήσιμη τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ παράλληλα τη χαρακτηρίζουν άδικη και χειρότερη από τις δύο προηγούμενες συμφωνίες προγραμμάτων προσαρμογής. Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, το προβάδισμα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως ο επικεφαλής της ΛΑΕ έρχεται δεύτερος από το τέλος, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο να συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές απόψεις.
Στην δημοσκόπηση, η οποία είχε δείγμα 1.000 ατόμων και διενεργήθηκε το διάστημα 5 έως 6 Σεπτεμβρίου, το πρώτο σκέλος ήταν το εξής: Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία ήταν αναγκαία προκειμένου η χώρα να μείνει στο Ευρώ.
Το 73% του δείγματος συμφώνησε, με το 22% να διαφωνεί, ενώ το 5% επέλεξε την απάντηση: «Δεν ξέρω».
Στη δεύτερη θέση: «Η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει σε συμφωνία ήταν απόδειξη της ήττας της κυβέρνησης Τσίπρα», το 59% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη φράση, με το 31% να διαφωνεί και το 10% του δείγματος να επιλέγει την απάντηση: «Δεν ξέρω».
Στο δεύτερο σκέλος με θέμα: Θέσεις έναντι της ίδιας της νέας συμφωνίας και συγκεκριμένα στην άποψη: «Είναι χρήσιμη γιατί επιτρέπει την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα», το 56% συμφωνεί, το 33% διαφωνεί και το 11% απάντησε: «Δεν ξέρω».
Επίσης, στη θέση: «Είναι άδικη για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας», το 77% συμφωνεί, ενώ το 16% διαφωνεί, με το 7% να απαντά πως δεν γνωρίζει.
Στην άποψη: «Είναι καλύτερη/χειρότερη από τις προηγούμενες συμφωνίες», με το 59% να θεωρεί χειρότερη τη συμφωνία από τις προηγούμενες, με το 29% να διαφωνεί και το 12% να απαντά πως δεν γνωρίζει.
Ως καλύτερη από τις προηγούμενες χαρακτηρίζει τη συμφωνία το 22%, με το 59% να διαφωνεί και το 19% να προτιμά την απάντηση: «Δεν ξέρω».
Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας και δεύτερος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ τις περισσότερες αρνητικές απόψεις συγκεντρώνει ο Νίκος Μιχαλολιάκος και αμέσως μετά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
kouti pandoras