“Στο χθεσινό Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα προς τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και τώρα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου -ή λίγο αργότερα αν δεν τα καταφέρουμε μέχρι τότε, αλλά πάντως μέσα στο 2016- να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε θέσει”. Επεσήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” και στον δημοσιογράφο Στ. Σχινά.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδημούλη:
“Το χθεσινό θετικό βήμα στο Eurogroup πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε θέσει.
Νομίζω ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε ένα θετικό βήμα προς τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και τώρα πρέπει να μετατραπεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου -ή λίγο αργότερα αν δεν τα καταφέρουμε μέχρι τότε, αλλά πάντως μέσα στο 2016- να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε θέσει.
Δηλαδή, ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους -τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως, από τις αρχές του 2017, κάτι το οποίο θα είναι μια δημοσιονομική ανάσα, αλλά κυρίως θα αποτελέσει πιστοποιητικό σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και ένας πρόσθετος μαγνήτης προσέλκυσης επενδύσεων- και περαιτέρω προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, τόσο όσο να εξασφαλιστεί η θετική εισήγηση του ΔΝΤ, που στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους πιέζει προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί τους ελληνικούς στόχους.
Από κει και πέρα, θα συνεχίσουν οι διάφορες πλευρές -για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας- να διατηρούν μια ρητορική για τ’ αυτιά των ψηφοφόρων τους. Ο κ. Σόιμπλε θα συνεχίσει να λέει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν μετά το 2018. Αλλά στο μεταξύ θα έχουν αποφασιστεί -με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Σόιμπλε- τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και θα έχουν δοθεί εγγυήσεις και στην Ελλάδα και στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ και στην Κομισιόν ότι το χρέος με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν το 2018 θα είναι σε τροχιά βιωσιμότητας, που σημαίνει ότι τα τοκοχρεολύσια δεν θα υπερβαίνουν το 15%, αυτόν τον κόφτη χρέους, που ήδη έχει αποφασιστεί ομόφωνα από τα τέλη Μαΐου στο Eurogroup.
Χθες μάλιστα η γερμανική εφημερίδα FAZ, και όχι η Αυγή, έγραφε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι υπό πίεση από όλους τους άλλους μέσα στο Eurogroup στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Μπαίνουμε σε μια τροχιά, όπου αρχίζει και φαίνεται μια θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία
Η ουσία του θέματος είναι τώρα ότι μπαίνουμε σε μια τροχιά, όπου αρχίζει και φαίνεται μια θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να διαπραγματευτούμε ένα γρήγορο και ικανοποιητικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, ώστε να ζητήσουμε και από τους δανειστές να κάνουν τη δική τους δουλειά, που σημαίνει να αρχίσουν να υλοποιούνται τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την ελάφρυνση του χρέους.
Δεν ήταν εύκολο αυτό, γιατί διαδεχθήκαμε μια κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και πως το μόνο που ζητάμε είναι πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Εμείς καταφέραμε να βάλουμε στο τραπέζι την ατζέντα της ελάφρυνσης του χρέους και να κάνουμε τα πρώτα βήματα. Από κει και πέρα -ας μη γελιόμαστε- πρόκειται για μια κούρσα αντοχής και όχι κατοστάρι…
Αν δεν αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα τις παθογένειες στην οικονομία και τη διοίκηση, τα προβλήματα θα ξαναγεννηθούν
Και επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης, που έφεραν τη χρεοκοπία -με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- και προκάλεσαν και τα μνημόνια, που επιδείνωσαν κι άλλο την κατάσταση. Που σημαίνει ότι πρέπει να ξέρουμε ότι ακόμα κι αν μας χάριζαν όλο το χρέος, αν δεν αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος, την αργή απονομή της δικαιοσύνης, θα ξαναγεννηθούν τα προβλήματα.
Άρα η ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να περιλαμβάνει -όπως την περιέγραψε άλλωστε και ο πρωθυπουργός- επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών και δημοκρατικός εκσυγχρονισμός σε όλους εκείνους τους τομείς όπου υπάρχουν παθογένειες.
Στη ΝΔ έχουν πάθει βέρτιγκο, γιατί δεν τους βγαίνει το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης και της πτώσης
Στη ΝΔ έχουν πάθει βέρτιγκο, γιατί σε λίγο η κυβέρνηση Τσίπρα συμπληρώνει 2 χρόνια στο τιμόνι της χώρας και επειδή δεν τους βγαίνει το σενάριο της σύντομης αριστερής παρένθεσης και της πτώσης καταστροφολογούν. Δυστυχώς όμως με αυτή την τακτική κάνουν κακό στη χώρα.
Το τρίτο μνημόνιο πρέπει και θα είναι το τελευταίο. Κι αυτό δεν είναι μόνο διακαής πόθος της ελληνικής κοινωνίας, που θέλει να απαλλαγεί από την επιτροπεία, αλλά νομίζω ότι είναι επιθυμία και των δανειστών. Εδώ στις Βρυξέλλες κανείς δεν επιθυμεί 4ο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Φυσικά θα υπάρξουν διαδικασίες -για να μη λαϊκίζουμε- επιτήρησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, όπως υπάρχουν και για όλες τις υπόλοιπες χώρες, γι’ αυτό ακριβώς έχει σημασία κι ο στόχος που έχουμε θέσει ως ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή και αναθεώρηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επισημαίνω δε προς τις Κασσάνδρες, που λένε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι «στον αέρα», ότι χθες ακόμα και ο σκληρός Ντομπρόβσκις -ο οποίος συνήθως κάνει επικριτικές δηλώσεις για την Ελλάδα- προέβλεψε ότι και το 2017 οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας θα επιτευχθούν. Θυμίζω μάλιστα ότι η Κομισιόν έβγαλε κίτρινη κάρτα σε 7 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης για τον προϋπολογισμό του 2017 και μεταξύ τους δεν ήταν η Ελλάδα.