«Διαλέξτε καπετάνιο» είπε στην τελική του ομιλία, μπροστά στον κίνδυνο βύθισης της ΝΔ
Την ώρα που τα τελευταία κύματα των δημοσκοπήσεων, πλην δύο, έδιναν περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς, από το γήπεδο του Φαλήρου όπου εκφώνησε την τελευταία του ομιλία πριν τις κάλπες, καθιστούσε «προσωπική» την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Σαμαράς έπαιξε το χαρτί της καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία, που του αναγνωρίζουν όλες οι δημοσκοπήσεις, προκειμένου να πείσει τους εκλογείς να επιλέξουν μακριά από θυμό και ιδεολογικές ταυτίσεις τον καλύτερο Πρωθυπουργό για την επόμενη ημέρα.
«Ποιόν θέλει ο ελληνικός λαός καπετάνιο για την δύσκολη ώρα στο τιμόνι;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «δεν μου αρέσει να μιλάω ποτέ για εμένα, αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη, υπάρχει αξιοπιστία με τους εταίρους μας στον σημερινό Έλληνα Πρωθυπουργό. Στην Ευρώπη της Ανάπτυξης, ενεργά θα μετέχω και θα συν-διαμορφώνω. Ενώ, ο κ. Τσίπρας θα απέχει και θα «συμμορφώνεται».
Η επιλογή του μοιάζει απολύτως λογική καθώς στην τελική ευθεία για την κάλπη, καθείς καλείται να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για την τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το κλίμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι ήδη βαρύ (μόλις λίγες ώρες πριν την κάλπη στελέχη όπως οι Κυρ. Μητσοτάκης, Ευ. Μεϊμαράκης, Νικ.Κακλαμάνης και Ευ. Αντώναρος έλαβαν σαφείς αποστάσεις από την επικοινωνιακή τακτική του «φόβου»), η επιλογή Σαμαρά τον καθιστά, αμέσως, πιο εκτεθειμένο σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος. Διότι πολύ απλά, βάσει του διλήμματος που έθεσε, το μήνυμα της κάλπης -εάν βέβαια επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις- θα συνιστά απόρριψη των πολιτών και στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά για το ρόλο του «καπετάνιου στη δύσκολη ώρα». Πολλώ δε μάλλον εάν το τελικό αποτέλεσμα ξεφεύγει από τα όρια μίας ελεγχόμενης ήττας και συνιστά συντριβή για τη Ν.Δ., τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα που συνηγορούσαν ότι, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, ουδείς θα σηκωνόταν να αμφισβητήσει ευθέως τον κ. Σαμαρά.
Πάντως, οι «βαρόνοι» του κόμματος δείχνουν επί του παρόντος αυτοσυγκράτηση. Η πλευρά Καραμανλή απέχει των σεναρίων, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θέλει να εμφανιστεί ότι αμφισβητεί το διάδοχό του στην ηγεσία, πολλώ δε μάλλον δεν επιθυμεί να δει το όνομά του να εμπλέκεται σε σενάρια επαναδραστηριοποίησής του. Από την πλευρά της οικογένειας Μητσοτάκη, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε απορρίψει, μέχρι αργά χθες, κάθε πρόταση που της είχε γίνει για συμμετοχή στα εκλογικά πάνελ της Κυριακής και φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσει το (κακό) παράδειγμα Βενιζέλου, το 2007, όταν δήλωσε το ίδιο βράδυ των εκλογών «παρών» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παραμένει άγνωστο το πως θα κινηθεί ο αδελφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης φέρεται μεταξύ των ισχυρών δελφίνων ενώ στάση αναμονής τηρούν και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος…
matrix24.gr