Διεθνές συνέδριο προς τιμήν του Peter Mackridge στην Καλαμάτα

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας; Αναζητήσεις και αγωνίες των ελλήνων λογοτεχνών του μεσοπολέμου (1918-1939)» προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Mackridge. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Οι μελέτες του Peter Mackridge καλύπτουν μια ευρύτατη θεματική. Η γραμματική της νεοελληνικής, το γλωσσικό ζήτημα, οι νεοελληνικές διάλεκτοι, η ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Κ. Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Γεωργίου Βιζυηνού, τα μυθιστορήματα του Κοσμά Πολίτη αποτελούν μερικούς μόνο δείκτες των ενδιαφερόντων του. Από το φάσμα αυτό, το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε μία περιοχή, με την οποία έχει ασχοληθεί συστηματικά ο τιμώμενος. Στόχος είναι οι εργασίες του συνεδρίου και ο συνακόλουθος τόμος των πρακτικών να συμβάλουν στην προώθηση της έρευνας της μεσοπολεμικής μας λογοτεχνίας. Ειδικότερα, θα μελετηθεί το έργο λογοτεχνών που πρωτοεμφανίζονται στα γράμματα μεταξύ 1918-1939 (χρονολογίες που σηματοδοτούν τον μεσοπόλεμο για μεγάλο μέρος της Ευρώπης), αλλά βεβαίως η δημιουργική πορεία τους δεν περατώνεται απαραίτητα στο τέλος αυτής της περιόδου.

Η εικοσαετία του μεσοπολέμου είναι μια εποχή πολύμορφων κρίσεων και πολύτροπων αναζητήσεων, η οποία παρουσιάζει, δυστυχώς, πολλές αναλογίες με τη σημερινή. Οι ποιητές, οι πεζογράφοι, οι θεατρικοί συγγραφείς, οι δοκιμιογράφοι, οι κριτικοί που αρχίζουν τότε να δημιουργούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλα βασανιστικά ερωτήματα τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ρόλο της λογοτεχνίας, τη θέση της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, την επικοινωνιακή της λειτουργία ή δυσλειτουργία, τις ιδεολογικές της παραμέτρους, τη σχέση της με τις άλλες τέχνες, αλλά και τη σχέση της Τέχνης με την Ιστορία, όπως και τη σχέση του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, δοκιμάζονται εκφραστικοί τρόποι, ανασημασιοδοτούνται μορφικά στοιχεία, προβάλλονται αντιθετικοί προβληματισμοί, αρθρώνονται διάλογοι ανοιχτοί ώς τις μέρες μας.

«Το ποιητικό κείμενο», γράφει ο Peter Mackridge, «δεν είναι μόνο φορέας ενός συγκεκριμένου νοήματος ή μιας ιδεολογίας, δεν είναι μόνο σύμπτωμα μιας ψυχολογικής κατάστασης ή μιας πολιτικής ή φιλοσοφικής άποψης, αλλά είναι πρωτίστως λόγος δραστικός». Η δραστικότητα των κειμένων, οποιουδήποτε είδους, προσδιορίζεται, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό από τους αναγνώστες, οι οποίοι, με τη σειρά τους, αναπροσδιορίζονται μέσα από την επικοινωνία τους με τα κείμενα. Καλούμαστε, λοιπόν, ως αναγνώστες της σημερινής εποχής, να εμπλακούμε σε μια διεργασία αλληλόδρασης με τον λόγο των κειμένων του μεσοπολέμου.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.