Σε έναν κοινό “παρονομαστή” καταλήγουν οι αναλύσεις διεθνών μέσων ενημέρωση για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό: Εγινε προκειμένου να «τρέξει» η δεύτερη αξιολόγηση και για ρίξει τους τόνους στις σχέσεις με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απομάκρυνε τους υπουργούς που αντιδρούσαν σε ιδιωτικοποιήσεις και θα επιδιώξει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση χρέους
Την άποψη αυτή συμμερίζονται μεταξύ άλλων οι εφημερίδες Financial Times και New York Times, το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters και το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει επίσης ότι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησς αποτυπώνεται “αυξημένη αμερικανική επιρροή”
«Άφησε εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις», επισημαίνουν στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματος οι New York Times.
Η αμερικανική εφημερίδα εξηγεί: «Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή, αφήνοντας εκτός τους υπουργούς που είχαν αντιρρήσεις για τις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν οι δανειστές. Πρόθυμος να προωθήσει τα μέτρα διάσωσης, ώστε οι διαπραγματευτές του να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του τεράστιου χρέους με τους Ευρωπαίους, ο κ. Τσίπρας διατήρησε τον πυρήνα του οικονομικού επιτελείου».
Αναφέρουν επίσης ότι «ο Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του».
Καθησυχάζει τους δανειστές
Στο ίδιο μήκος κύματος, το πρακτορείο Reuters επισημαίνει: «Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη».
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει επίσης ότι «αντικαταστάθηκαν υπουργοί που αντιδρούσαν στις μεταρρυθμίσεις». Στην ανάλυση επισημαίνει ότι «με τoν ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας θέλει προφανώς να αυξήσει τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών. Προκειμένου να καταδείξει τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις, αντικατέστησε πολλούς υπουργούς οι οποίοι αντιδρούσαν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις». Αναφέρει ειδικότερα τις περιπτώσεις του μέχρι χθες υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη και του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
«Με τον ανασχηματισμό ελπίζει να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας στο κείμενο: «Αυτός ο ανασχηματισμός δεν αλλάζει τα υπουργεία-κλειδιά. Διατηρεί στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κεντρικό διαπραγματευτή με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αγαπημένο παιδί του Ταμείου, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Αμυνας Πάνο Καμμένο. Και ενώ οι δανειστές πιέζουν την Ελλάδα να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας έδιωξε από τις θέσεις-κλειδιά τους πολέμιους των αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, τοποθέτησε υφυπουργό Οικονομίας τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.Ανάμεσα στους ελάχιστους νέους υπουργούς που μπήκαν στον ανασχηματισμό είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος διαδέχεται τον Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο παραδόθηκε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο προκάτοχός του Παναγιώτης Σκουρλέτης ήταν πολύ επικριτικός για τις αποκρατικοποιήσεις και μετατοπίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών».
Οι Financial Times αναφέρουν: Ο Τσίπρας «ανακατεύει» το υπουργικό συμβούλιο – Αλλαξε τον Σκουρλέτη για να κατευνάσει τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις ”σκληρούς αριστερούς” στα υπουργεία Πολιτισμού (Αρ. Μπαλτά), Παιδείας (Νίκο Φίλη), Ναυτιλίας(Θ. Δρίτσα) – αλλά έδωσε νέα θέση στον Πάνο Σκουρλέτη».
Πηγή: sofokleousin.gr