Ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες μεταξύ της ανάγκης διεύρυνσης του κόμματος, αλλά και της εσωκομματικής ηρεμίας, τηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον λόγο αυτό, η διεύρυνση του κόμματος με πολιτικά στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους έχει «κολλήσει» και αρκετοί που εμφανίζονταν για καιρό «σίγουροι» προς συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη μείνει εκτός.
Όπως αναμενόταν, η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στο βασικό θέμα της εσωκομματικής ατζέντας. Μπορεί δημοσίως να μην καταγράφηκαν ανταλλαγές «πυρών» και προκλητικές δηλώσεις, ωστόσο στο παρασκήνιο υπήρξαν βέτο, έντονες εσωκομματικές κόντρες, αλλά και αλισβερίσι μεταξύ των «προεδρικών» και των «λαφαζανικών», αλλά και της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος με ορισμένους «προεδρικούς» που προέβαλλαν σθεναρά τις ενστάσεις τους.
Η αρχή έγινε με το ναυάγιο στις συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ. Καίτοι ως την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι επαφές μεταξύ Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου ήταν προωθημένες, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει –δια του Αλέξη Τσίπρα- ότι δε θα δώσει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε κανέναν «σύμμαχο» προκάλεσε το πρώτο ρήγμα. Ρήγμα που έγινε πληγή, όταν οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν στην σύνταξη ενός κοινού προγραμματικού κειμένου, αλλά ούτε στην διατήρηση της οργανωτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, όπως ζητούσε (από την αρχή, σημειωτέον..) των συζητήσεων η Αγίου Κωνσταντίνου.
Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρνητικός ούτε στη σύνταξης ενός «κοινού πορίσματος», ούτε στο να δώσει στον Φώτη Κουβέλη μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, τα εσωκομματικά μηνύματα που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προοιωνίζονταν μία μεγάλη εσωκομματική φουρτούνα –ίσως μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορεί να αντέξει ένα κόμμα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.
Υπόγειες διεργασίες
Για το ναυάγιο στις συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, υπήρξε έντονη γκρίνια και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, ενώ δεν είναι λίγοι και οι «προεδρικοί» -αλλά και τα στελέχη της «μετριοπαθούς» και «μεταρρυθμιστικής» Πλατφόρμας 2010- που ενοχλήθηκαν με το γεγονός ότι δεν κατέληξαν εν τέλει οι συζητήσεις της Κουμουνδούρου με την Αγίου Κωνσταντίνου.
Πάντως, πέραν του εν λόγω ναυαγίου, οι καραμπόλες στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων συνεχίζονταν ως αργά χθες τη νύχτα, ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο πως χθες δεν συνεδρίασε τελικώς η Κεντρική Επιτροπή, η οποία υποτίθεται πως θα συγκαλείτο προκειμένου να «επικυρώσει» και θεσμικά τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Άλλωστε, δεν ήταν μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που «έκοψε» την συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, οι «προεδρικοί», κατά πληροφορίες, επίσης έκοψαν την υποψηφιότητα του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα (που έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και έχει ασκήσει έντονη κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ), παρά τον σθεναρό τρόπο με τον οποίο αυτή προωθείτο από την πλευρά Λαφαζάνη.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να «χτύπησε το χέρι στο τραπέζι» σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη. Έτσι, ο πρώτος κατεβαίνει στην Β’ Αθηνών, ενώ ο Θόδωρος Παραστατίδης μετακομίζει από το Κιλκίς (όπου εκλέγεται η νεαρότερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η 29χρονη Ειρήνη Αγαθοπούλου) στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Επίσης, παρά το βέτο των «λαφαζανικών», το «πράσινο φως» για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ –και, συγκεκριμένα, για τον νομό Πέλλας- πήρε ο Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τον Μάρκο Μπόλαρη, καθώς η «Αριστερή Πλατφόρμα» αντιδρούσε έντονα και προέβαλλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι παλαιότερα είχε στηρίξει την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πάντως, σε ό,τι αφορά τον κ. Μπόλαρη, δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελαν να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των Σερρών, καθώς ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας «κουβαλά» ως πολιτική «προίκα» δεκάδες χιλιάδες ψήφους. «Μα είναι δυνατόν να χαρίζουμε τον Μπόλαρη στον Παπανδρέου, ενώ κυνηγάμε με το τουφέκι την αυτοδυναμία;», διερωτάται χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας την απογοήτευση για το «κόψιμο» του Σερραίου πολιτικού.
Εκτός Ραχήλ, Γιαταγάνα
Εντωμεταξύ, εκτός των ψηφοδελτίων βρέθηκαν οι δυο προερχόμενες από τους Ανεξάρτητους Έλληνες βουλευτές, Ραχήλ Μακρή και Χρυσούλα Γιαταγάνα. Στη μεν πρώτη έγινε πρόταση να κατέβει στην μονοεδρική των Γρεβενών –καθώς στην Κοζάνη εκλέγεται η στενή συνεργάτιδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευγενία Ουζουνίδου- και δεν τη δέχθηκε, αφού οι πιθανότητες εκλογής ήταν απειροελάχιστες. Σε ό,τι αφορά την κ. Γιαταγάνα, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε ο φόβος πως μπορεί, ως βουλευτής, να αποδειχθεί… ανεξέλεγκτη, ενώ οπωσδήποτε το κλίμα σε βάρος της έγινε πολύ κακό, όταν η ίδια τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Τέλος, υποψήφιος στη Β’ Θεσσαλονίκης θα είναι ο σατυρικός ηθοποιός Χάρρυ Κλυν, ενώ για το Επικρατείας παραμένουν φαβορί τα ονόματα του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου.
matrix24.gr