Δράσεις για το περιβάλλον, δράσεις για τη ζωή μας

nantia4Της Νάν­τιας Γι­αν­να­κο­πού­λου

Οι πο­λι­τι­κές της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης, οι ο­ποί­ες έ­χουν α­να­πτυ­χθεί στο πλαί­σιο της Στρα­τη­γι­κής E­U­2­0­20, ε­πι­κεν­τρώ­νον­ται σχε­δόν κατ΄ α­πο­κλει­στι­κό­τη­τα στην οι­κο­νο­μί­α και έ­χουν α­με­λή­σει τό­σο την κοι­νω­νι­κή, ό­σο και την πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή δι­ά­στα­ση.

Εί­ναι α­νάγ­κη το συμ­βα­τι­κό αυ­τό μον­τέ­λο α­νά­πτυ­ξης να αν­τι­κα­τα­στα­θεί α­πό έ­να νέ­ο, στο ο­ποί­ο θα λαμ­βά­νον­ται πα­ρά­με­τροι, ό­πως η ποι­ό­τη­τα του πε­ρι­βάλ­λον­τος, η κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή, οι κοι­νω­νι­κές α­νι­σό­τη­τες, η ε­ξάν­τλη­ση των φυ­σι­κών πό­ρων, ο ε­λεύ­θε­ρος χρό­νος των πο­λι­τών, κ.α.

 

Η Ελ­λη­νι­κή Προ­ε­δρί­α στην Ε­Ε προ­ώ­θη­σε μια σει­ρά α­πό πο­λι­τι­κές σε αυ­τή την κα­τεύ­θυν­ση, ε­νώ πα­ράλ­λη­λα η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση ε­πέ­λυ­σε πολ­λά ζη­τή­μα­τα που ε­πί χρό­νια α­πο­τε­λού­σαν μαύ­ρες τρύ­πες στην ελ­λη­νι­κή πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή πο­λι­τι­κή.

 

Σε συμ­φω­νί­α με το Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο προ­χώ­ρη­σαν:

Νέ­ος Κα­νο­νι­σμός για τη δι­α­χεί­ρι­ση της ει­σα­γω­γής και ε­ξά­πλω­σης των ξε­νι­κών χω­ρο­κα­τα­κτη­τι­κών ει­δών, ο ο­ποί­ο θε­σπί­ζει για πρώ­τη φο­ρά κα­νό­νες πρό­λη­ψης, ε­λα­χι­στο­ποί­η­σης και άμ­βλυν­σης των αρ­νη­τι­κών ε­πι­πτώ­σε­ων στη βι­ο­ποι­κι­λό­τη­τα και την οι­κο­νο­μί­α

Α­να­θε­ώ­ρη­ση του Κα­νο­νι­σμού Με­τα­φο­ρών Α­πο­βλή­των με την ο­ποί­α ε­νι­σχύ­ον­ται οι ε­πι­θε­ω­ρή­σεις για τις με­τα­φο­ρές α­πο­βλή­των

Τρο­πο­ποί­η­ση του Κα­νο­νι­σμού F­L­E­GT (σχε­τι­κά με τις ει­σα­γω­γές ξυ­λεί­ας).

Τρο­πο­ποί­η­ση του Κα­νο­νι­σμού για την έν­τα­ξη των α­ε­ρο­με­τα­φο­ρών στο Σύ­στη­μα Εμ­πο­ρί­ας Δι­και­ω­μά­των Εκ­πομ­πής Α­ε­ρί­ων του Θερ­μο­κη­πί­ου, εν α­να­μο­νή της σύ­να­ψης παγ­κό­σμιας συμ­φω­νί­ας ε­πί του θέ­μα­τος.

Τρο­πο­ποί­η­ση του Κα­νο­νι­σμού σχε­τι­κά με την τε­χνι­κή ε­φαρ­μο­γή του Πρω­το­κόλ­λου του Κυ­ό­το με σκο­πό την πλή­ρη ε­φαρ­μο­γή του εν­τός της Ε­Ε για την πε­ρί­ο­δο 2013 – 2020..

 

Α­να­μέ­νε­ται ε­πί­σης την ε­πό­με­νη ε­βδο­μά­δα, τυ­πι­κή ε­πι­κύ­ρω­ση της πο­λι­τι­κής συμ­φω­νί­ας για τη δυ­να­τό­τη­τα μο­νο­με­ρούς α­πα­γό­ρευ­σης της καλ­λι­έρ­γειας Γε­νε­τι­κά Τρο­πο­ποι­η­μέ­νων Ορ­γα­νι­σμών (ΓΤΟ) α­πό τα Κρά­τη Μέ­λη, κα­θώς και για την Ο­δη­γί­α I­L­UC (I­n­d­i­r­e­ct L­a­nd U­se C­h­a­n­ge), η ο­ποί­α έ­χει ως σκο­πό τον πε­ρι­ο­ρι­σμό της χρή­σης των βι­ο­καυ­σί­μων α΄ γε­νιάς και την προ­ώ­θη­ση των βι­ο­καυ­σί­μων β’ γε­νιάς (πα­ρά­γον­ται α­πό ά­χυ­ρο, α­πό­βλη­τα, βι­ο­μά­ζα, φύ­κια κ.ά.) με μι­κρό­τε­ρες πε­ρι­βαλ­λον­τι­κές και κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κές ε­πι­πτώ­σεις.

 

Πα­ράλ­λη­λα, προ­ω­θή­θη­καν οι δι­α­πραγ­μα­τεύ­σεις για το σχέ­διο Κα­νο­νι­σμού για την πα­ρα­κο­λού­θη­ση εκ­πομ­πών α­ε­ρί­ων θερ­μο­κη­πί­ου του το­μέ­α ναυ­τι­λί­α­ς (M­RV), το σχέ­διο α­να­θε­ώ­ρη­σης της ο­δη­γί­ας για τα Α­νώ­τα­τα Ε­θνι­κά Ό­ρια Εκ­πομ­πών (N­EC), κα­θώς και η δέ­σμη πο­λι­τι­κών για το Κλί­μα και την Ε­νέρ­γεια έ­ως το 2030.

 

Ση­μαν­τι­κές ή­ταν οι δρά­σεις της Ελ­λη­νι­κής Πο­λι­τεί­ας στην κα­τεύ­θυν­ση της προ­στα­σί­ας του πε­ρι­βάλ­λον­τος στη χώ­ρα μας. Συγ­κε­κρι­μέ­να:

Α­πλου­στεύ­θη­καν οι δι­α­τά­ξεις για την πε­ρι­βαλ­λον­τι­κή α­δει­ο­δό­τη­ση έρ­γων με τις ο­ποί­ες ε­πι­τα­χύ­νον­ται οι δι­α­δι­κα­σί­ες και πα­ράλ­λη­λα συ­στη­μα­το­ποι­ούν­ται και εν­δυ­να­μώ­νον­ται οι πε­ρι­βαλ­λον­τι­κοί έ­λεγ­χοι.

Δη­μι­ουρ­γεί­ται Η­λε­κτρο­νι­κό Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κό Μη­τρώ­ο (ΗΠΜ) πλη­ρο­φο­ρι­ών, το ο­ποί­ο θα συ­νει­σφέ­ρει στην ε­λα­χι­στο­ποί­η­ση του χρό­νου έκ­δο­σης των πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών α­δει­ών, αλ­λά και στην ε­νί­σχυ­ση της δι­α­φά­νειας κα­τά τη διά­ρκεια των σχε­τι­κών δι­α­δι­κα­σι­ών.

Ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε η Ε­θνι­κή Στρα­τη­γι­κή για τη Βι­ο­ποι­κι­λό­τη­τα, μια προ­σπά­θεια που εί­χε ξε­κι­νή­σει α­πό το 1999, με στό­χο την α­νά­σχε­ση της α­πώ­λειας της βι­ο­ποι­κι­λό­τη­τας και της υ­πο­βάθ­μι­σης των οι­κο­συ­στη­μι­κών υ­πη­ρε­σι­ών α­πό τις ο­ποί­ες ε­ξαρ­τι­ό­μα­στε, ό­πως τρο­φή, πό­σι­μο νε­ρό, ε­πι­κο­νί­α­ση, προ­στα­σί­α α­πό πλημ­μύ­ρες, κ.λπ.

Ξε­κί­νη­σε ο δι­ά­λο­γος για την υι­ο­θέ­τη­ση ε­νός βι­ώ­σι­μου, συ­νε­κτι­κού και λει­τουρ­γι­κού συ­στή­μα­τος Προ­στα­τευ­ό­με­νων Πε­ρι­ο­χών (που α­πο­τε­λούν το 33 % της Ελ­λά­δας), με συμ­με­το­χή ό­λων των εν­δι­α­φε­ρό­με­νων φο­ρέ­ων και της κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών. Πα­ράλ­λη­λα υ­λο­ποι­ούν­ται ο­κτώ με­γά­λα έρ­γα Ε­πο­πτεί­ας-Πα­ρα­κο­λού­θη­σης ει­δών και τύ­πων οι­κο­τό­πων στις πε­ρι­ο­χές του δι­κτύ­ου N­a­t­u­ra 2000, κα­θώς ε­πί­σης και το Πλαί­σιο Χρη­μα­το­δό­τη­σης Δρά­σε­ων Προ­τε­ραι­ο­τή­των (P­AF) για την ο­λο­κλή­ρω­ση του δι­κτύ­ου N­a­t­u­ra 2000 και για τη δι­α­χεί­ρι­ση του φυ­σι­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος της Ελ­λά­δας.

Ο­λο­κλη­ρώ­νε­ται το Πρό­γραμ­μα ΧΑ­ΔΑ-Ε­πι­κίν­δυ­να Α­πό­βλη­τα-Λει­τουρ­γί­α ΧΥ­ΤΑ: Α­πό πε­ρί­που 3.000 ΧΑ­ΔΑ που εί­χαν κα­τα­γρα­φεί στις αρ­χές της δε­κα­ε­τί­ας 2000, σή­με­ρα πα­ρα­μέ­νουν προς α­πο­κα­τά­στα­ση συ­νο­λι­κά 293 ΧΑ­ΔΑ, α­πό τους ο­ποί­ους ε­νερ­γοί εί­ναι μό­λις 70. Α­πο­μέ­νει η έν­τα­ξη προς χρη­μα­το­δό­τη­ση των τε­λευ­ταί­ων 5 ΧΑ­ΔΑ. Ε­κτι­μά­ται μέ­σα στο 2015 θα έ­χουν α­πο­κα­τα­στα­θεί ό­λοι οι ΧΑ­ΔΑ, με πό­ρους του Ε­ΣΠΑ.

 

Μέ­σα στο κα­λο­καί­ρι ο­λο­κλη­ρώ­νε­ται η Α­να­θε­ώ­ρη­ση του Ε­θνι­κού Σχε­δια­σμού και το Ε­θνι­κό Στρα­τη­γι­κό Σχέ­διο για την πρό­λη­ψη πα­ρα­γω­γής α­πο­βλή­των. Πα­ράλ­λη­λα, ο­λο­κλη­ρώ­νε­ται η κα­τάρ­τι­ση του νέ­ου Ε­πι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος του Υ­ΠΕ­ΚΑ ε­νό­ψει της νέ­ας προ­γραμ­μα­τι­κής πε­ρι­ό­δου 2014-2020.  Έμ­φα­ση δί­νε­ται σε δρά­σεις πρό­λη­ψης, ε­πα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­σης, α­να­κύ­κλω­σης, δι­α­χεί­ρι­σης βι­ο­α­πο­βλή­των και ο­λο­κλή­ρω­σης του δι­κτύ­ου υ­πο­δο­μών για την α­νά­κτη­ση και δι­ά­θε­ση α­πο­βλή­των.

 

Ο Ρόμ­περτ Κέ­νεν­τυ εί­χε πει ό­τι «το Α­κα­θά­ρι­στο Ε­θνι­κό Προ­ϊ­όν μιας χώ­ρας με­τρά­ει τα πάν­τα ε­κτός α­πό αυ­τά που δί­νουν α­ξί­α στη ζω­ή μας». Πα­ρά την α­πλου­στευ­τι­κή της υ­περ­βο­λή, η φρά­ση αυ­τή κρύ­βει μια με­γά­λη α­λή­θεια. Σε μια σύγ­χρο­νη κοι­νω­νί­α που θέ­λει να εί­ναι πραγ­μα­τι­κά χρή­σι­μη για τους πο­λί­τες της η οι­κο­νο­μί­α δεν μπο­ρεί να εί­ναι το α­πο­κλει­στι­κό κρι­τή­ριο δι­α­μόρ­φω­σης πο­λι­τι­κής. Το πε­ρι­βάλ­λον πρέ­πει ε­πί­σης να εί­ναι ψη­λά στις προ­τε­ραι­ό­τη­τες κά­θε σχε­δί­ου δρά­σης. Και αυ­τό προ­σπα­θού­με να κά­νου­με τό­σο στη χώ­ρα μας ό­σο και εν­τός της Ε­Ε.