Τη δυνατότητα συμβιβασμού με τις φορολογικές Αρχές ή ενώπιον δικαστηρίου (εφόσον υπάρχει αντιδικία με το Δημόσιο στα φορολογικά δικαστήρια) έχουν όσοι φορολογούμενοι διέπραξαν κάποιο αδίκημα φοροδιαφυγής μέχρι τις αρχές του 2014.
Ο διοικητικός ή δικαστικός αυτός συμβιβασμός που επέρχεται με την πληρωμή του φόρου, εμποδίζει την άσκηση δίωξης για φοροδιαφυγή ή επιτρέπει να σταματήσει η σχετική δίωξη (εφόσον είχε ήδη ασκηθεί όπως και η δίωξη για άλλα «συνακόλουθα» αδικήματα π.χ. «ξέπλυμα χρήματος» κ.λπ.).
Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου «ανάβει πράσινο φως» στη συμβιβαστική αυτή διαδικασία και στη δυνατότητα εξάλειψης του αξιόποινου για πράξεις φοροδιαφυγής, σχετικά με αδικήματα διαπραχθέντα μέχρι και τις 31-12-14 (π.χ. απόκρυψη εισοδήματος, μη έκδοση αποδείξεων, εικονικά ή πλαστά φορολογικά στοιχεία κ.λπ.), ανεξάρτητα από το αν οι αρμόδιες φορολογικές Αρχές εντόπισαν τη φοροδιαφυγή μετά την έναρξη του 2014 ή και πολύ αργότερα, σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρονικό σημείο.
Στην πράξη παραμένει «ζωντανή» η δυνατότητα απεμπλοκής από ποινικές περιπέτειες, ως κίνητρο για συμβιβασμό και πληρωμή φόρων για παλαιότερες παραβάσεις προ του 2014 (απόκρυψη εισοδήματος, εμβάσματα εξωτερικού, ανακριβή φορολογικά στοιχεία κ.λπ.), κάτι που μπορεί να φέρει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.
Διώξεις
Αντίθετα, όσοι διαπράττουν φοροδιαφυγή μετά την 1-1-14, είναι αδύνατο να αποφύγουν τη δίωξη και την εμπλοκή με τα ποινικά δικαστήρια (όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για «ξέπλυμα» κ.λπ.) ακόμα και αν πληρώσουν τα οφειλόμενα, γιατί γι’ αυτούς δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα διοικητικού (φορολογικού) ή δικαστικού συμβιβασμού ούτε και εξάλειψης του αξιοποίνου των πράξεων φοροδιαφυγής.
Έτσι, οι μετά το 2014 παραβάτες θα διώκονται με μηνυτήριες αναφορές, που πρέπει να υποβάλλονται αμέσως μόλις εντοπιστεί η φοροδιαφυγή (με βάση τις νέες ποινικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες, που αποποινικοποίησαν πάντως κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, ανεβάζοντας τα χρηματικά όρια και τα πρόστιμα). Η απεμπλοκή τους από την ποινική δικαιοσύνη θα είναι πλέον αδύνατη, εκτός εάν δοθεί στο μέλλον διαφορετική νομοθετική λύση, προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο καταβολής των οφειλομένων.
Με την εισαγγελική γνωμοδότηση προς τις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Οικονομικών, ΓΓ Δημοσίων Εσόδων), που ερμηνεύει το Σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συνθήκες, επιτρέπεται να υπαχθούν στο ευμενέστερο καθεστώς του συμβιβασμού και της εξάλειψης του αξιοποίνου όλοι όσοι φοροδιέφυγαν προ του 2014, έστω και αν εντοπίστηκαν πολύ αργότερα οι παραβάσεις τους ή οριστικοποιήθηκε η οφειλή τους μετά το 2014 ακόμα και σε κάποιο απώτερο έτος.
Πηγή: Έθνος