“Από την αρχή σαν παράταξη είμαστε ξεκάθαροι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι ώρα να γίνει πράξη η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τρίπολης, να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα.” Επεσήμανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρίπολης Δημήτρης Νικολάου για το θέμα των απορριμμάτων.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νικολάου:
“Παρά τις επιμέρους διαφορές, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα στηρίγματά τους στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, δήθεν ανεξάρτητοι συνδυασμοί, όλοι συμφωνούν η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να γίνει στα πλαίσια της ΕΕ, στη βάση της οδηγίας 2008/1998 και των εφαρμοστικών νόμων, κύρια του Ν.4042/2012.
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ τα μεθοδευμένα αδιέξοδα καλά κρατούν.
Με ορατό τον κίνδυνο να γεμίσουν πάλι οι Δήμοι και τα χωριά της Περιφέρειας με βουνά απορριμμάτων, μεγάλος καυγάς γίνεται ανάμεσα σε Δημάρχους-Περιφέρεια, Δημάρχους- κυβέρνηση, Περιφέρεια-κυβέρνηση, για το ποιος θα παραδώσει σε ιδιώτες την διαχείριση (ή είναι πολλά τα λεφτά Άρη!).
-Η κυβέρνηση από την μια μεριά νομοθετεί για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους, από την άλλη διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ την ΣΔΙΤ και έμμεσα καθιστά υποχρεωτική την ένταξη των Δήμων στους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ.
-Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι αυτή-και μόνον αυτή- πρέπει να διαχειριστεί μέσω της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ τα απορρίμματα της περιφέρειας Πελοποννήσου.
-Οι Δήμαρχοι,- διεκδικώντας κομμάτι της πίτας- και διεκδικούν τοπική διαχείριση και ζητούν συμμετοχή στην ΣΔΙΤ.
Η υποκρισία των δημάρχων ξεπερνάει κάθε όριο. Παριστάνουν τους ανήξερους για το περιεχόμενο της σύμβασης ΣΔΙΤ και ζητούν τώρα, το Μάρτη του 2016, ενημέρωση. Πέντε χρόνια τώρα οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης προειδοποιούσαμε ότι η παραχώρηση της διαχείρισης στους μονοπωλιακούς ομίλους θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις μακροχρόνιας εγγυημένης κερδοφορίας για τους ομίλους και μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα.
Από τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στα δημοτικά συμβούλια, τις συχνές ανακοινώσεις, και τις συνεντεύξεις μας, όλη η κοινωνία ξέρει πέρα των άλλων, ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα πολλαπλασιαστούν, ότι θα πληρώνουμε τα απορρίμματα περισσότερο από το ψωμί μας.
Μόνο οι Δήμαρχοι δεν ξέρουν, ήξεραν όμως όταν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βάζαμε το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια είτε να αρνούνται να συζητηθεί είτε να καταψηφίζουν τις προτάσεις μας για φιλολαϊκή διαχείριση.
Καταψήφιζαν ακόμη και προτάσεις μας για να ζητήσουν οι Δήμοι τα οικονομικά στοιχεία της σύμβασης, τα στοιχεία για την εγγυημένη ποσότητα, τις ρήτρες.
Τις μεγαλύτερες επιθέσεις δεχόμαστε όταν προτείναμε στα Δημοτικά Συμβούλια να απαιτήσουν με απόφασή τους να μην υπογραφή η σύμβαση ΣΔΙΤ.
Στο Δήμο Τρίπολης:
-Ο Δήμος Τρίπολης μέσω του Δημάρχου ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης το οποίο όμως δεν δημοσιοποιεί μέχρι να ωριμάσουν …οι συνθήκες!
Η περιβαλλοντική βόμβα της Αγίας Τριάδας συνεχίζει απασφαλισμένη να μας απειλεί ενώ η ανοιχτή χωματερή στον Άγιο Βλάση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Οι παρατάξεις του Σμυρνιώτη και του Τσαμούλου προτρέπουν τον Δήμαρχο να ζητήσει συμμετοχή στην ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, ενώ οι παρατάξεις του Τζιούμη και του ΣΥΡΙΖΑ συναινούν στην παράδοση σε ιδιώτες και αρκούνται όπως και οι υπόλοιποι σε διαπιστώσεις για το αδιέξοδο, ή κάνουν προτάσεις για τα αυτονόητα, όπως η ανακύκλωση, κ.τ.λ.
Ενώ οργιάζουν οι μεθοδεύσεις για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με εγγυημένη την κερδοφορία τους, ενώ είναι καθαρό ότι για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι στόχοι θα μεθοδεύσουν νέα αδιέξοδα με βουνά απορριμμάτων στους δρόμους κ.τ.λ. μέχρι να «πεισθούν» οι δημότες να δεχθούν τον «σωτήρα» ιδιώτη και να υπομείνουν την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια τέτοια επιλογή, πλειοψηφία και παρατάξεις μειοψηφίας στο Δήμο Τρίπολης, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη, αντιθέτως βάζουν πλάτη για να υλοποιηθεί.
Σε κάθε, όμως περίπτωση για μας είναι ξεκάθαρο. Με ΣΔΙΤ ή χωρίς αυτές, με κεντρική ή με αποκεντρωμένη διαχείριση, με τοπικά σχέδια ή με περιφερειακό σχεδιασμό, με τη μια ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης, με τον ένα η τον άλλο επιχειρηματία και πάλι κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο, αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του το μαζικό κίνημα με ξεκάθαρους ταξικούς στόχους στο πλαίσιο της συνολικότερης πάλης του, στο δρόμο του αγώνα να γίνουν οι εργαζόμενοι αφέντες του πλούτου που παράγουν.
Από την αρχή σαν παράταξη είμαστε ξεκάθαροι στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Είναι ώρα να γίνει πράξη η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που έγινε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τρίπολης, να μην υπογραφεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Όταν λέμε δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων εννοούμε για 100% δημόσιο, όπου όλες οι υποδομές, τα εφόδια, τα πάντα θα ανήκουν στο κράτος χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα. Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων.”