Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει και πάλι το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου και καταγράφεται πρωτοφανής συνεργασία καλλιτεχνικών δυνάμεων, που θα έλθουν στην Καλαμάτα, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

logo-festival-xorouΗ Εθνική Λυρική Σκηνή, με την εντυπωσιακή παραγωγή Links του Μπαλέτου της στην πρεμιέρα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που με μαέστρο το Μίλτο Λογιάδη θα συνοδεύσει το Δημήτρη Πλατανιά σε gala όπερας στο Μέγαρο Χορού, καθώς και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση θα έχουν συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Καλαμάτας.
Σημειώνεται, επίσης, ότι θα υπάρξουν καλλιτεχνικές δουλειές που θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ LINKS ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

ELS LINKS A. Foniadakisc Stefanos-217 Medium

Την πρεμιέρα του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα δώσει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την εντυπωσιακή παραγωγή Links, που υπογράφει ο σπουδαίος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ αφιερώνει τη νέα του χορογραφία στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τον Γκεόργκ Φρήντριχ Χαίντελ, τους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, οι οποίοι, παρά το ότι γεννήθηκαν την ίδια χρονιά (1685) σε κοντινές πόλεις, δεν συναντήθηκαν ποτέ όσο ζούσαν. Μέσα από τη σύνθεση των μουσικών τους και τη χορογραφία ο Φωνιαδάκης επιχειρεί να δημιουργήσει ένα τοπίο όπου το φανταστικό, υποσυνείδητο και μυστικιστικό στοιχείο εναλλάσσεται και συνομιλεί με τον ωμό ρεαλισμό, δημιουργώντας ένα ιδανικό «οικοσύστημα» συνάντησης των δύο μουσουργών.
Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη: το Selon Désir, το οποίο ο Φωνιαδάκης έχει πρωτοπαρουσιάσει στο Μπαλέτο της Γενεύης, και τα Air και Links που χορογράφησε ειδικά για το μπαλέτο της ΕΛΣ.

ELS LINKS A. Foniadakisc Stefanos-259 Medium

Στην υψηλής αισθητικής παραγωγή συμβάλλουν η λιτή σκηνική εγκατάσταση που συνυπογράφει ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τον Σάκη Μπιρμπίλη, ο οποίος επιμελήθηκε και τους φωτισμούς, τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου και το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Ζυλιέν Ταρρίντ.
(Παρασκευή 15 & Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, 22:00)

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ειδικότερα με το πρόγραμμα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Θεάτρου και Χορού της Στέγης.

10,000 LITRES ΚΑΙ ME ΟN ΤOP

LampiriTσStavros Petropoulos-60 Medium

Τα έργα 10,000 Litres της Ευαγγελίας Κολύρα και Me οn Τop της Αρτέμιδος Λαμπίρη παρουσιάζονται σε μία ενιαία παράσταση:
Η Ευαγγελία Κολύρα, χορογράφος και χορεύτρια που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, βασίζει το έργο της 10,000 Litres στη ζωτική ανθρώπινη λειτουργία της αναπνοής. Μέσα από τη σωματική διερεύνηση φτιάχνει ανατρεπτικές, παράξενες και χιουμοριστικές εικόνες και καταστάσεις. Τρεις ερμηνευτές συνδυάζουν κίνηση, λόγο, ήχο και μουσική, και δημιουργούν μια αισθητηριακή εμπειρία που πραγματεύεται την ελευθερία, την εξουσία και την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο τίτλος 10.000 λίτρα αναφέρεται στην ποσότητα αέρα που κυκλοφορεί στο σώμα κάθε μέρα, στρέφοντας έτσι την προσοχή στην ανθρώπινη διάσταση ως κοινή καταβολή όλων μας και ως επίκεντρο των συναισθηματικών και των διαπροσωπικών μας σχέσεων.
Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Η Άρτεμις Λαμπίρη, μια νέα χορογράφος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει το έργο Me οn Top. Μια παράσταση χορού για τις σχέσεις εξουσίας στην καθημερινή μας ζωή με πέντε κεφάλαια που αλληλο-επικαλύπτονται. Δίνοντας έμφαση στην ιδιαίτερη κινητική ταυτότητα του κάθε ρόλου, το έργο σκιαγραφεί πέντε ιστορίες, χωρίς να καταφεύγει στην αφήγησή τους. Πέντε άνθρωποι, πέντε σημεία στο χώρο ή πέντε σημεία στο χρόνο μιας ζωής αρθρώνονται μέσω της φόρμας της κίνησης και αφηγούνται. Μια παράσταση που μάλλον δείχνει παρά σχολιάζει ότι όλοι μας ασκούμε εξουσία.
Παραγωγός της παράστασης και Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ομάδα χορού ΜΑΝ
Στήριξη Δημιουργίας: ΝΕΟΝ
(Σάββατο 16.7.2016, Μέγαρο Χορού-Στούντιο, 19:00)

EUROPIUM

7 Europium Rootlessroot έΦυέΝΡMike Rafail Medium

Στο έργο Europium η ομάδα RootlessRoot – Λίντα Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ, (Jozef Fruček) θέτει το ερώτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας και, κατά συνέπεια, της δικής μας συλλογικής ταυτότητας. Με έμμεσες αναφορές στο ιστορικό γεγονός του ναυαγίου της «Μέδουσας» (1816) στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και στα περιστατικά κανιβαλισμού που διαδραματίστηκαν πάνω στην αυτοσχέδια σχεδία του πληρώματος, το μέλλον της Ευρώπης και των αξιών της διαφαίνεται οριακό και αμφίβολο. Σε μια ατμόσφαιρα συσσωρευμένης έντασης, έντονης σωματικότητας, σκηνών διαλόγου με το κοινό και χορογραφικών εικόνων, το Europium στοχάζεται πάνω στο ασταθές και ρευστό μέλλον όλων μας• πάνω στην ιδιαιτερότητα και τη διαφορά, στις αξίες και τις προσπάθειες προάσπισής τους, αλλά και στις συγκρούσεις που αναπόφευκτα πυροδοτούνται.
Συμπαραγωγή και Χορηγός περιοδείας: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Συμπαραγωγή: JoJo-Oulu Dance Centre/ Oulu City Theater (Φινλανδία)
(Κυριακή 24.7.2016 Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, 22:00)

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με διευθυντή της το Μίλτο Λογιάδη, θα συνοδεύσει σε gala όπερας το Δημήτρη Πλατανιά και το σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρη Χριστόπουλο.
Το gala θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας».
(Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, Τρίτη, 26.7.2016, 22:00)

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΗΣ CANDOCO

Candoco Notturnino by Thomas HauertPhoto by Benedict Joh2 Medium

Η ομάδα Candoco Dance Company, (Can-do-Co[mpany], Καντούκο Ντανς Κόμπανυ), από τις πιο φημισμένες ομάδες, που αποτελείται από αρτιμελείς και μη χορευτές, επισκέπτεται την Καλαμάτα με έργα δύο καταξιωμένων χορογράφων, των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ (Alexander Whitley) και Τόμας Χάουερτ (Thomas Hauert), τα οποία θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ακολουθώντας την πρακτική της πρόσκλησης σε διεθνούς φήμης χορογράφους, η ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υψηλού επιπέδου, ποιοτικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα που κάνουν το χορό προσβάσιμο σε όλους.
Το Beheld, έργο του Alexander Whitley, ενός κλασικά εκπαιδευμένου χορευτή, εξερευνά τις δυνατότητες αρτιμελών και μη χορευτών, σε μια δουλειά-πρόκληση για το εξαιρετικά απαιτητικό και δεξιοτεχνικό ύφος του χορογράφου. Σε μουσική του πρωτοπόρου σύγχρονου βιρτουόζου του πιάνου Νιλς Φραμ (Nils Frahm), επεξεργασμένη από τον παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής Ρούτχερ Zάντερβελτ (Rutger Zuydervelt).
Το έργο Notturnino του βραβευμένου χορογράφου Thomas Hauert εμπνέεται από το ντοκιμαντέρ Tosca’s Kiss γύρω από τη ζωή τραγουδιστών της όπερας μετά τη λήξη της καριέρας τους. Βασισμένο σε χορογραφικές δομές που στηρίζουν κινητικούς αυτοσχεδιασμούς, αποτελεί μια μοναδική, κάθε φορά, εμπειρία που αναδεικνύει το εύθραυστο της ύπαρξης και της ζωής.
(Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7.2016, Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα, 20:00)

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ “THE RUNNING TONGUE”

Η εγκατάσταση/ταινία The Running Tongue, που θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της Αγγλίδας χορογράφου Σιβόν Ντέιβις (Siobhan Davies), του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Χίντον (David Hinton), καλλιτεχνών ήχου, κινουμένων σχεδίων και 22 καλλιτεχνών του χορού. Ο θεατής παρακολουθεί όρθιος, και για όση ώρα επιθυμεί, την εικόνα μιας αθλήτριας, σε φυσικό μέγεθος, που τρέχει, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της εικόνας παρεμβάλλονται σκέψεις και εικόνες που χτίζουν πολλές και διαφορετικές ιστορίες, δίνοντας την αίσθηση ότι η γυναικεία φιγούρα ταξιδεύει ανά το χρόνο και το χώρο. Το έργο προβάλλεται αδιάλειπτα, διατηρώντας μία σταθερή βάση αλλά παράλληλα αλλάζει συνεχώς, δημιουργώντας κάθε φορά μια νέα ιστορία, ένα νέο νόημα.
(Μέγαρο Χορού-Στούντιο, Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7.2016, 13:00-22:00)

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΤΑΙΝΙΑ ALL THIS CAN HAPPEN

Η ταινία All This Can Happen, που επίσης θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα στην εμβληματική φυσιογνωμία του βρετανικού σύγχρονου χορού, τη χορογράφο Siobhan Davies και τον βραβευμένο σκηνοθέτη ταινιών David Hinton. Βασισμένο στη νουβέλα του Ρόμπερτ Βάλζερ «Ο περίπατος» (1917), που περιγράφει τις σκέψεις ενός συγγραφέα ενώ κάνει τον περίπατό του, το φιλμ αποτελεί ένα στοχασμό για την καθημερινότητα, και συμπυκνώνει τις κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις των δύο δημιουργών. Βασισμένο κυρίως σε φωτογραφίες από το αρχείο του British Film Institute, το All this Can Happen είναι μια χορογραφία εικόνων με στόχο να αναδειχθούν πτυχές της καθημερινότητας που συχνά μένουν αθέατες. Το έργο έχει προβληθεί σε περισσότερες από 21 χώρες.
(Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22.7.2016 / Μέγαρο Χορού-Βεράντα, 22:00)