Ειδική ομάδα εντοπισμού περιπτώσεων υπερφορολόγησης συστήνει το ΥΠΟΙΚ

foroiΟ­μά­δα ερ­γα­σί­ας με στό­χο να εν­το­πι­στούν οι πε­ρι­πτώ­σεις υ­περ­φο­ρο­λό­γη­σης, γρα­φει­ο­κρα­τι­κών προ­βλη­μά­των και εν γέ­νει φο­ρο­λο­γι­κών ζη­τη­μά­των που δη­μι­ουρ­γούν δυσ­λει­τουρ­γί­α στην α­γο­ρά, συ­στή­νει ο υ­φυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Γ. Μαυ­ρα­γά­νης.

Με α­πό­φα­σή του, πρό­ε­δρος της εν λό­γω 8μελούς ο­μά­δας θα εί­ναι η γε­νι­κή γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σί­ων Ε­σό­δων και μέ­λη της στε­λέ­χη του υ­πουρ­γεί­ου και των κοι­νω­νι­κών ε­ταί­ρων (ΣΕΒ, ΓΣΕ­Ε, Κεν­τρι­κή Ε­νω­ση Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων Ελ­λά­δος, Οι­κο­νο­μι­κό Ε­πι­με­λη­τή­ριο Ελ­λά­δας, ΠΑ­ΣΕ­ΓΕΣ). Δεν εί­ναι τυ­χαί­ο ό­τι στην ο­μά­δα θα συμ­με­τά­σχει και ο προ­ϊ­στά­με­νος της Γε­νι­κής Δι­εύ­θυν­σης Τε­λω­νεί­ων και Ει­δι­κών Φό­ρων Κα­τα­νά­λω­σης (ΕΦΚ), κα­θώς στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης εί­ναι και η μεί­ω­ση του ΕΦΚ στα καύ­σι­μα, στο πλαί­σιο της υ­περ­φο­ρο­λό­γη­σης που το οι­κο­νο­μι­κό ε­πι­τε­λεί­ο έ­χει πα­ρα­δε­χθεί ό­τι υ­πάρ­χει.

Γε­νι­κό­τε­ρα, η σύ­στα­ση της συγ­κε­κρι­μέ­νης ο­μά­δας πα­ρα­πέμ­πει στις προ­θέ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης για ε­λα­φρύν­σεις στη φο­ρο­λο­γι­κή ε­πι­βά­ρυν­ση των πο­λι­τών. Σύμ­φω­να με την α­πό­φα­ση του κ. Μαυ­ρα­γά­νη, έρ­γο της ο­μά­δας εί­ναι:

• Η με­λέ­τη των υ­φι­στά­με­νων ή δη­μι­ουρ­γού­με­νων προ­βλη­μά­των της α­γο­ράς σε φο­ρο­λο­γι­κά και τε­λω­νεια­κά θέ­μα­τα, ό­πως, εν­δει­κτι­κά, πο­λύ­πλο­κες γρα­φει­ο­κρα­τι­κές δι­α­δι­κα­σί­ες και σχε­τι­κές κα­θυ­στε­ρή­σεις, υ­περ­φο­ρο­λό­γη­ση, που προ­κύ­πτουν α­πό την ε­φαρ­μο­γή των ι­σχυ­ου­σών δι­α­τά­ξε­ων ή των προ­ω­θού­με­νων μέ­τρων.

• Η υ­πο­βο­λή προ­τά­σε­ων για τη λή­ψη των α­ναγ­καί­ων μέ­τρων πρό­λη­ψης και αν­τι­με­τώ­πι­σης των σχε­τι­κών προ­βλη­μά­των.

Υ­πεν­θυ­μί­ζε­ται πως η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει δη­λώ­σει κα­τ’ ε­πα­νά­λη­ψη ό­τι θα προ­χω­ρή­σει σε μεί­ω­ση φό­ρων. Στο πλαί­σιο αυ­τό υ­πάρ­χουν τέσ­σε­ρις βα­σι­κές δρά­σεις που έ­χει ε­πε­ξερ­γα­στεί το οι­κο­νο­μι­κό ε­πι­τε­λεί­ο:
• Μεί­ω­ση του ΕΦΚ στα καύ­σι­μα, με­τά τη συγ­κέν­τρω­ση των στοι­χεί­ων που δεί­χνουν πως η αύ­ξη­ση του ΕΦΚ στο πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης δεν α­πέ­δω­σε τα προσ­δο­κώ­με­να.

• Αύ­ξη­ση του α­ριθ­μού των δό­σε­ων στις ρυθ­μί­σεις των λη­ξι­πρό­θε­σμων χρε­ών. Πρό­κει­ται για έ­να αί­τη­μα το ο­ποί­ο έ­χει δι­α­τυ­πω­θεί αρ­κε­τές φο­ρές, κα­θώς οι ρυθ­μί­σεις δεν έ­χουν φέ­ρει τα ε­πι­θυ­μη­τά α­πο­τε­λέ­σμα­τα.

• Μεί­ω­ση της έ­κτα­κτης ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης. Δε­δο­μέ­νου ό­τι κρί­νε­ται πο­λύ δύ­σκο­λο να μην πα­ρα­τα­θεί για έ­να α­κό­μα έ­τος (στο πλαί­σιο της κά­λυ­ψης μέ­ρους του δη­μο­σι­ο­νο­μι­κού κε­νού του 2015), η κυ­βέρ­νη­ση ε­ξε­τά­ζει α­κό­μα και τη μεί­ω­σή της κα­τά 50%.

• Αλ­λα­γή του κα­θε­στώ­τος ΦΠΑ. Πρό­κει­ται για μνη­μο­νια­κή δέ­σμευ­ση, αλ­λά α­κό­μα δεν έ­χει ξε­κα­θα­ρί­σει ο τρό­πος που θα γί­νει η α­να­δι­άρ­θρω­ση του κα­θε­στώ­τος. Πάν­τως, εί­ναι σχε­δόν βέ­βαι­ο ό­τι θα προ­κύ­ψουν κά­ποι­ες ε­λα­φρύν­σεις α­πό τις αλ­λα­γές, χω­ρίς ό­μως να εί­ναι βέ­βαι­ο ό­τι δεν θα προ­κύ­ψουν και κά­ποι­ες ε­πι­βα­ρύν­σεις.

Σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση, ό­λα τα θέ­μα­τα θα συ­ζη­τη­θούν με την τρό­ι­κα στο Πα­ρί­σι, και κυ­ρί­ως στην Α­θή­να, στο πλαί­σιο του ελέγχου της.

kathimerini.gr