Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το τμήμα φιλολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 14 Μαρτίου, στις 19:30 , στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών σπουδών πανεπιστήμιου Πελοποννήσου), διοργανώνουν την εκδήλωση , «Στο πηδάλιο της γραφής: Η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας.» Η Μάρω Δούκα θα μιλήσει για τα βιβλία της και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φοιτητές και το κοινό.
Συμμετέχουν με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις :
Στέλλα Καρλαύτη, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
Γιώργος Ανδρειωμένος ,Καθηγητής, Αντιπρύτανης πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης Καθηγητής, Κοσμήτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών σπουδών πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος ,Καθηγητής, Πρόεδρος τμήματος φιλολογίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος εφορευτικού συμβουλίου Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
Τιτίκα Καραβία, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί μικρή δεξίωση ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για την εκδήλωση μίλησαν σε συνέντευξη τύπου, η Στέλλα Καρλαύτη Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος Καθηγητής, Πρόεδρος τμήματος φιλολογίας πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος εφορευτικού συμβουλίου Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Καλαμάτας και η Διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες Η πηγάδα, Κάτι άνθρωποι. Στα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα έργα της περιλαμβάνονται: η νουβέλα Πού ’ναι τα φτερά; (1975)· οι συλλογές διηγημάτων Καρέ φιξ (1976) και Γιατί εμένα η ψυχή μου (2012)· τα μυθιστορήματα Η αρχαία σκουριά (1979), Η πλωτή πόλη (1983), Οι λεύκες ασάλευτες (1987), Εις τον πάτο της εικόνας (1990), Ένας σκούφος από πορφύρα (1995), Ουράνια μηχανική (1999), Αθώοι και φταίχτες (2004), Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ (2010), Έλα να πούμε ψέματα (2014)· οι συλλογές κειμένων Ο πεζογράφος και το πιθάρι του (1992), Τίποτα δεν χαρίζεται (2016) και το πεζογράφημα Τα μαύρα λουστρίνια (2005) στη σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα» των εκδόσεων Πατάκη.
Έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα Αρχαία σκουριά, με το Β΄ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για το μυθιστόρημα Πλωτή πόλη, με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ για το μυθιστόρημα Αθώοι και φταίχτες, για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ BALKANIKA και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ. Για το μυθιστόρημα Έλα να πούμε ψέματα έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ» του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης».
Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το σύνολο των έργων της κυκλοφορούν σήμερα από τις εκδόσεις Πατάκη.