Εκδήλωση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις τροφίμων «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020»

eaΤο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία που δρομολογήθηκε ποτέ. Θα οδηγήσει σε περισσότερα επιτεύγματα, ανακαλύψεις και παγκόσμιες πρωτιές μεταφέροντας τις σπουδαίες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά. Σχεδόν 80 δις ευρώ θα διατεθούν σε μορφή χρηματοδότησης για μια επταετία (2014-2020) – πλέον των ιδιωτικών και των εθνικών δημόσιων επενδύσεων που θα προσελκύσουν αυτά τα χρήματα.

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network – Hellas, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και συντονιστή του Enterprise Europe Network – Hellas, διοργάνωσαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ορίζοντας 2020: ευκαιρίες χρηματοδότησης για τον κλάδο των τροφίμων».

Οι εισηγητές της εκδήλωσης  παρουσίασαν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις του τομέα των τροφίμων, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Επιπλέον δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και πληροφορίες για εύρεση εταίρων / αναζήτηση συνεργατών στα ευρωπαϊκά έργα.

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας μιλώντας για το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει προς την ανάπτυξη χωρίς τον πρωτογενή τομέα.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, που έχουν ανοίξει πολλούς δρόμους και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου».

Για τις δράσεις του δικτύου Enterprise Europe Network μίλησε η υπεύθυνη του Δικτύου για την Αρκαδίας και Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κα. Ευγενία Τζανετοπούλου.

Η κα. Τζανετοπούλου τόνισε πως πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να “εκμεταλλευτούν” τις παροχές του Enterprise Europe Network προκειμένου να έχουν άμεσα συνεργασίες με άλλους επιχειρηματίες από την Ευρώπη και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Οι εισηγητές, από το Δίκτυο Πράξη παρουσίασαν το πρόγραμμα αναλυτικά. Πιο συγκεκριμένα:

Η κα. Δέσποινα Αδαμίδου, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Έρευνας και της Καινοτομίας «Ορίζοντας 2020». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μέσο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στόχος είναι η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Στη συνέχεια η κα. Αδαμίδου αναφέρθηκε και στις υποενότητες του προγράμματος όπως: επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, θαλάσσια έρευνα και ναυτιλία και η βιοοικονομία. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στα βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων  στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων & υγιεινή διατροφή και στους παγκόσμιους οδηγούς για την ασφάλεια τροφίμων.

Το εργαλείο του Ορίζοντα 2020 «SME Instrument» για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας με υψηλές προοπτικές, το οποίο αφορά μόνο Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (μΜΕ) που δραστηριοποιούνται κάτω από τους τομείς των Κοινωνικών Προκλήσεων και της Βιομηχανικής Υπεροχής ανέλυσε ο κ. Γιώργος Τζαμτζής..

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαΐτσας, μίλησε για τον ρόλο και τις υπηρεσίες του Εθνικού Σημείου Επαφής. Αναφορικά μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες είναι: Υποστήριξη στην αναζήτηση συνεργατών για επιχειρηματικές, τεχνολογικές και ερευνητικές συνεργασίες,  Προώθηση τεχνολογικών επιτευγμάτων, Εντοπισμός νέων και εξειδικευμένων τεχνολογικών λύσεων, Εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, Ενημέρωση και συμβουλευτική για δυνατότητες χρηματοδότησης κ.α

 

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανοιχτή συζήτηση με τους ομιλητές.

 

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr, μπορείτε να βρείτε όλες τις παρουσιάσεις των εισηγητών.