Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από την ΚΕΔΕ για ένα αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων

Γ.Πατούλης: «Θέλουμε από την κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο πλαίσιο χωρίς εμπλοκές, χωρίς «γκρίζα» σημεία, χωρίς κωλυσιεργίες. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο»

kede014Την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων του κράτους, της αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων με κύριους μοχλούς υλοποίησης τους δήμους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Κατά την ομιλία του στην Ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Δήμων Ηπείρου σε θέματα Ανακύκλωσης» που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, ο κ. Πατούλης κήρυξε την έναρξη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πάνω στα κρίσιμα σημεία και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός διαχειριστικού μοντέλου με έμφαση στην ανακύκλωση και με γνώμονα τη περιβαλλοντική μας ευθύνη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε τον προβληματισμό του και τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τους στόχους που έχουν τεθεί, κάνοντας λόγο για απουσία ρεαλισμού και κίνδυνο καθυστέρησης στην εκτέλεση των απαιτουμένων έργων και επισήμανε πως οι δήμοι καλούνται να πετύχουν τους στόχους αυτούς:

  • χωρίς το αναγκαίο για αυτές τις νέες πολιτικές θεσμικό πλαίσιο και την απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών
  • χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστες αγορές δευτερογενών υλικών,
  • αλλά και χωρίς την μελετητική ωριμότητα των έργων και δράσεων, που πρέπει να εξειδικευτούν από τα Τοπικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως η εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προϋποθέτει την επίλυση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων όπως:

  • Tους διαθέσιμους πόρους για την αναγκαία κατασκευή των υποδομών διαχείρισης, των πράσινων σημείων, του εξοπλισμού ανακύκλωσης και εν γένει τη κοστολόγηση και χρηματοδοτική κάλυψη όλων των συνοδευτικών έργων
  • Tο λειτουργικό κόστος του νέου συστήματος διαχείρισης, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο κρίσης, παρά το γεγονός ότι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών μπορεί να έχει και θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
  • Την αντιμετώπιση του προβλήματος της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ διοίκησης και αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού
  • Την επίλυση διαφόρων θεσμικών ζητημάτων (νέο θεσμικό πλαίσιο για τους φορείς Διαχείρισης, Αναθεώρηση λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, αναγκαίο προσωπικό των δήμων στις υπηρεσίες καθαριότητας και στις λειτουργίες της ανακύκλωσης και διαλογής στη πηγή κτλ).
  • Την απαιτούμενη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε μαζί με τις πρωτοβουλίες της αυτοδιοίκησης, μαζί με εργαζομένους στους δήμους να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τα τοπικά σχέδια αποκεντρωμένης διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων που έχουν εκπονήσει ή εκπονούν οι δήμοι.

Παράλληλα κάλεσε την Πολιτεία «να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετήσουν στον ελάχιστο δυνατό χρόνο τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο χωρίς εμπλοκές, χωρίς «γκρίζα» σημεία, χωρίς κωλυσιεργίες. Δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο πια».

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του Νομοσχεδίου για την ανακύκλωση.

Ειδικότερα εξέφρασε την αντίθεση του στην επιχειρούμενη «κρατικοποίηση» του ΔΣ του ΕΟΑΝ, κάνοντας λόγο για «παράδειγμα οπισθοδρόμησης» και διατύπωσε την κατηγορηματική του διαφωνία με το γεγονός ότι κάποιοι, όπως ανέφερε, «προσπαθούν να επιβληθεί στους ΟΤΑ υποχρεωτικό μοντέλο συλλογής ακυρώνοντας την αρμοδιότητά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τη μέθοδο συλλογής με βάση τις τοπικές συνθήκες».

Παράλληλα χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη την πρόβλεψη του ν/σ, οι ΟΤΑ να υποχρεώνονται να εφαρμόσουν 4 ρεύματα ανακύκλωσης, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του και με την οδηγία που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να υποβάλλουν προς έγκριση εκ νέου τα ΤΣΔΑ στον ΕΟΑΝ αγνοώντας ότι αυτά έχουν ήδη υποβληθεί στις Περιφέρειες ενόψει έγκρισης νέων ΠΕΣΔΑ.

Ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας και στις υποδομές διαχείρισης των Δήμων τονίζοντας χαρακτηριστικά: « Η σημερινή ημερίδα έχει ν’ αναδείξει εσάς τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας σε αυριανούς «μέντορες» που θα ευαισθητοποιήσουν και θα μεταφέρουν στο κάθε πολίτη την ανάγκη της διαλογής στη πηγή της επίτευξης των υψηλότερων δυνατών στόχων ανακύκλωσης και εν τέλει μιας αποτελεσματικής για τη κοινωνία και το περιβάλλον διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων».